Το στρατιωτικό ελικόπτερο τύπου Απατσι μισοβυθισμένο στη θάλασσα που κατέπεσε

0

– Στο νοσοκομείο οι δύο πιλότοι που κατάφεραν να σωθούν – Σε εξέλιξη οι έρευνες για τα αίτια της συντριβής
– Πώς ο ήρωας κομάντο έσωσε τους πιλότους του Apache – Τι έκαναν οι καταδρομείς στο σημείο
– Το ελικόπτερο συμμετείχε στην άσκηση ”ΣΑΡΙΣΑ 2016” και είχε αναφέρει απώλεια ισχύος
– Τι δηλώνουν αυτόπτες μάρτυρες που έβλεπαν το ελικόπτερο να χάνει ύψος και να καταλήγει στη θάλασσα
ΦΩΤΟ, ΒΙΝΤΕΟ    

Συναγερμός σήμανε νωρίς το πρωί της Τρίτης (20.09.2016), λίγο πριν από τις 09:00, όταν έγινε γνωστό πως ελικόπτερο τύπου Απάτσι έπεσε στη Βόρεια Ελλάδα. Το ελικόπτερο συνετρίβη στη θαλάσσια περιοχή κοντά στον κόλπο Ορφανού ανατολικά της Χαλκιδικής. Ευτυχώς, οι χειριστές του ελικοπτέρου είναι σώοι. Περισυνελέγησαν και μεταφέρθηκαν στο 424 στρατιωτικό νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης. Το ελικόπτερο συμμετείχε στην άσκηση ΣΑΡΙΣΑ 2016. Για την ώρα δεν είναι γνωστή η αιτία που προκάλεσε την πτώση του ελικοπτέρου στη θάλασσα, όμως όπως αναφέρει το OnAlert.gr είχε αναφέρει απώλεια ισχύος λίγο πριν τη συντριβή. Στα πρώτα πλάνα βλέπουμε το ελικόπτερο μισοωυθισμένο στη θάλασσα…

Ο ήρωας κομάντο που έσωσε τους πιλότους

Η ισχύς του ελικοπτέρου έπεσε. Οι πιλότοι προσπάθησαν μάταια να το επαναφέρουν. Αναγκαστικά, πήγαν για προσθαλάσσωση. Το ελικόπτερο “έκατσε” λίγα μόλις μέτρα από την ακτή όπου βρίσκονταν στελέχη των ειδικών δυνάμεων που λάμβαναν μέρος στην άσκηση ΣΑΡΙΣΑ 2016. Οι καταδρομείς παρακολουθούσαν άναυδοι από την ακτή την τρελή πορεία του ελικοπτέρου μέχρι τη στιγμή που το είδαν να πέφτει. Οι χτύποι της καρδιά τους ανέβηκαν. Δεν στάθηκαν άπραγοι.

Όπως μπορούσε ο καθένας βουτούσε για να σώσει τους πιλότους που έπεσαν μπροστά στα μάτια τους. Η αντίδρασή τους ήταν άμεση. Δεν έπρεπε να χαθεί πολύτιμος χρόνος και το γνώριζαν πολύ καλά. Με τα πλωτά τους μέσα, αλλά και κολυμπώντας με τα χέρια τους έφτασαν άμεσα στο ελικόπτερο. Η φιγούρα που ξεχώρισε σύμφωνα με πληροφορίες του Onalert.gr ήταν ο συνταγματάρχης της 32 Ταξιαρχίας Πεζοναυτών Σαράντης Τυλιγαδάς που έφθασε άμεσα κοντά τους δυο πιλότους, μαζί με την ομάδα του. Οι αφηγήσεις των αυτοπτών μαρτύρων, κάνουν λόγο για ηρωϊκή προσπάθεια. που έσωσε τη ζωή των πιλότων. (διαβάστε περισσότερα στο ρεπορτάζ του onalert.gr)

Αυτόπτες μάρτυρες, ανέφεραν πως το Απάτσι μετείχε σε σχηματισμό ελικοπτέρων που έκαναν επίδειξη στο πλαίσιο της στρατιωτικής άσκησης. Από άγνωστο μέχρι στιγμής λόγο, το ελικόπτερο ξέφυγε από το σχηματισμό και έπεσε στη θάλασσα, κοντά στην ακτή και σε σημείο όπου το βάθος ήταν 10 μέτρα. Ελικόπτερα πετούν αυτήν την ώρα πάνω από το σημείο όπου νωρίτερα κατέπεσε το στρατιωτικό ελικόπτερο…

Η ανακοίνωση του ΓΕΣ

Ενημερώνουμε ότι την Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2016 και περί ώρα 09:00, κατά τη διάρκεια δραστηριοτήτων της Άσκησης «ΣΑΡΙΣΑ – 2016», ελικόπτερο ΑΗ—64D της Αεροπορίας Στρατού κατέπεσε στη θαλάσσια περιοχή του Κόλπου Ορφανού.

Οι δύο χειριστές του ελικοπτέρου έχουν τις αισθήσεις τους και διακομίζονται στο 424 ΓΣΝΘ για περαιτέρω ιατρικό έλεγχο.

Τα αίτια διερευνώνται.

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ του OnAlert.gr υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες να γλιτώσει και το ελικόπτερο, εάν δεν αναφλεγεί. Σύμφωνα με πληροφορίες, σχεδόν το μισό ελικόπτερο βρίσκεται έξω από το νερό και οι ειδικοί εκτιμούν ότι εάν δεν υπάρξει κάποια ανάφλεξη από την πτώση του, τότε θα υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες να ανεκλυστεί και να επισκευαστεί.

Δυστυχώς δεν είναι το πρώτο ελικόπτερο αυτού του τύπου που πέφτει. Το 2008 είχε πέσει ελικόπτερο του ίδιου τύπου κοντά στην Κύμη Ευβοίας, ενώ το 2010 ένα ελικόπτερο “Απάτσι” έκανε “βαριά προσγείωση” από ύψος 3.000 ποδών στο χώρο της βάσης στην Πάχη Μεγάρων με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους οι δύο πιλότοι.

Απάντηση