Στην Γενική Συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος στη Ρόδο παρευρέθηκε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κορινθίας, Παναγιώτης Πιτσάκης

0

Η Γενική Συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, πραγματοποιήθηκε στη Ρόδο την Παρασκευή και το Σάββατο, 12 και 13 Απριλίου, παρουσία του Αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, κ. Στέργιου Πιτσιόρλα. Επίσης, παραβρέθηκαν ο βουλευτής Επικρατείας, κ. Θεόδωρος Φορτσάκης, εκ μέρους της ΝΔ, ο αντιπρόεδρος της Βουλής, κ. Δημήτρης Κρεμαστινός, εκ μέρους του ΚΙΝΑΛ, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, κ. Γιώργος Χατζημάρκος, και εκπρόσωποι παραγωγικών φορέων. Το Επιμελητήριο Κορινθίας εκπροσωπήθηκε από τον Πρόεδρο, Παναγιώτη Πιτσάκη και από το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, Ραψωματιώτη Δημήτριο.

Τα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν για την οριστική έξοδο της ελληνικής οικονομίας από την κρίση και η αναβάθμιση του ρόλου των Επιμελητηρίων, με στόχο την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στη χώρα μας, αποτέλεσαν το βασικό αντικείμενο της Γενικής Συνέλευσης.

Κύριοι άξονες ήταν η διεκδίκηση σειράς μεταρρυθμίσεων και μέτρων που θα συμβάλουν στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και θα δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη και την αγορά εργασίας (απλοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας, θέσπιση ενιαίας φορολογικής κλίμακας και τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών).

Επιπλέον, η Επιμελητηριακή Κοινότητα στοχεύει στην προώθηση μιας σειράς μεταρρυθμίσεων και μέτρων, προς όφελος του επιχειρείν και της ανάπτυξης:

  1. Επιχειρηματικά πάρκα – επένδυση όπου τα επιμελητήρια θα πρέπει να αποτελούν ισότιμα μέλη.

  2. Δράσεις ΚΕΕΕ

Α) Συμμετοχή επιχειρηματικών αποστολών με την ΚΕΕΕ (πλάνο 2019 -2021) σε κλαδικές και σε γενικές εκθέσεις.

Β) Σεμινάρια εξαγωγών και βελτίωσης εξαγωγικού προϊόντος.

Γ) ΓΕΜΗ και μητρώο εξαγωγικών επιχειρήσεων.

Δ) Εκπόνηση κλαδικών μελετών.

  1. Χρηματοδότηση δομών στήριξης των επιμελητηρίων και παροχής τεχνικής βοήθειας.

  2. Στήριξη και διαχείριση Κέντρων Υποστήριξης Επιχειρήσεων, (Άρθρο 56 – Νόμος 4605/2019 – Δομές Στήριξης Επιχειρήσεων) μέσω της δημιουργίας φορέων διαχείρισης από τα επιμελητήρια.

  3. Όσον αφορά τις Αναπτυξιακές εταιρίες των επιμελητηρίων, τα άτομα που απασχολούνται σε αυτές, πρέπει να απορροφηθούν από τα επιμελητήρια, όπως και τα άτομα των εμπορικών ή βιοτεχνικών συλλόγων ή των Ομοσποδιών τους, μόνο αν έχουν απασχοληθεί από το επιμελητήριο (Άρθρο 96 – Νόμος 4497/2017).

Ο κ. Μίχαλος ανέφερε:
• Χρειαζόμαστε μεταρρυθμίσεις για μια αποτελεσματικότερη δημόσια διοίκηση, για αναβάθμιση της ποιότητας της νομοθετικής διαδικασίας, αλλά και της λειτουργίας των θεσμών.
• Χρειαζόμαστε επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων, προσαρμογή της εργατικής νομοθεσίας στα ευρωπαϊκά δεδομένα, επιτάχυνση της διαδικασίας απονομής της δικαιοσύνης, αναμόρφωση του Πτωχευτικού Κώδικα, ολοκλήρωση του εθνικού και χωροταξικού σχεδιασμού και κωδικοποίηση των χρήσεων γης.
• Χρειαζόμαστε μια νέα εθνική πολιτική για τη μεταποίηση: με ανάδειξη και ενίσχυση δυναμικών κλάδων, με πολιτικές για τη μείωση του ενεργειακού κόστους, με νέα στρατηγική για τη χρηματοδότηση επενδύσεων.
• Χρειαζόμαστε μέτρα για την ενίσχυση της Μικρομεσαίας Επιχειρηματικότητας
• Χρειαζόμαστε αποτελεσματικότερη σύνδεση των Πανεπιστημίων με τον κόσμο της παραγωγής.

Ο Αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, κ. Στέργιος Πιτσιόρλας, από την πλευρά του τόνισε ότι τα τελευταία χρόνια γίνεται μία τιτάνια προσπάθεια και πλέον είναι αναγκαίο να αλλάξει εκ βάθρων το αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας και ότι η κυβέρνηση στηρίζει πλήρως τον Επιμελητηριακό θεσμό και το δείχνει εμπράκτως.

Απάντηση