Αθλητικά

Σοκ: Το αίμα έσταζε από τις σακούλες!

Σοκ προκαλούν μερικά από τα στοιχεία της έκθεσης του Οργανισμού αντι-ντόπινγκ USADA, αναφορικά με τη παράνομη δράση του Λανς Αρμστρονγκ χρήσης και διακίνησης απαγορευμένων ουσιών.

Στις 202 σελίδες της έκθεσης, περιλαμβάνονται καταθέσεις πρώην συναθλητών του περίφημου ποδηλάτη, ηλεκτρονική αλληλογραφία του αθλητή, οικονομικά αρχεία και εργαστηριακές αναλύσεις που αποδεικνύουν το ένοχο παρελθόν του επτάκις νικητή του ποδηλατικού Γύρου της Γαλλίας.

Ο Λανς Αρμστρονγκ κατά τη διάρκεια της παντοκρατορίας του, ήταν ένας ήρωας των πεντάλ και έχοντας κερδίσει τη μάχη με τον καρκίνο, είχε δημιουργήσει την εικόνα του κορυφαίου ποδηλάτη όλων των εποχών.

 Όμως η έκθεση της USADA, η διά βίου τιμωρία του έφεραν τον πρωταθλητή Λανς Αρμστρονγκ από το ζενίθ στο ναδίρ. Από ένας σούπερ πρωταθλητής, μετατράπηκε σε «έναν απατεώνα, έναν προκλητικό ψεύτη και έναν νταή» όπως αναφέρεται στην έκθεση.

H USADA στην έκθεσή της αναφέρει ότι στο πρόσωπο του Λας Αρμστρονγκ είδαν « το πιο εξελιγμένο, επαγγελματικό και επιτυχημένο πρόγραμμα ντόπινγκ που δεν έχει δει ποτέ ο αθλητισμός».

«Η φιλοδοξία του για τη νίκη τον οδήγησε να εξαρτάται από την τεστοστερόνη, την ερυθροποιητίνη, τις μεταγγίσεις αίματος, αλλά το χειρότερο ήταν να απαιτεί ανελέητα από τους συναθλητές του να χρησιμοποιούν τις ναρκωτικές ουσίες για να υποστηρίξουν τους στόχους του» αναφέρεται στις 202 σελίδες της έκθεσης της USADA.

Ιδού κάποια από τα ντοκουμέντα της έκθεσης, όπως δημοσιοποιήθηκαν

Τον Ιούνιο του 2000 ο Λανς Άρμστρονγκ και δύο συναθλητές του από την ομάδα United States Postal Service, ταξίδεψαν με ιδιωτικό τζετ στη Βαλένθια για να κάνουν μετάγγιση στο αίμα τους. Η διαδικασία έγινε σε δωμάτιο ξενοδοχείο, όπου δύο γιατροί και ο διευθυντής της ομάδας έβλεπαν το αίμα των αναβατών να στάζει σε πλαστικές σακούλες.

Τον επόμενο μήνα κατά τη διάρκεια του Γύρου της Γαλλίας, οι Αρμστρονγκ και οι συναθλητές του βρίσκονταν στο κρεβάτι με αυτές τις σακούλες αίματος τοποθετημένες στον τοίχο. Θα έτρεμαν, σαν το κρύο νέο αίμα που έχει εισαχθεί στο σώμα τους, που όμως θα ενίσχυε την ικανότητα του οργανισμού τους να μεταφέρει περισσότερο οξυγόνο και θα βελτίωνε την αντοχή τους. Ήταν η χρονιά της δεύτερης από τις επτά σερί νίκες του Αρμστρονγκ στο Γύρο της Γαλλίας.

* Την ίδια χρονιά, το 2000, σε ένα αγώνα στην Ισπανία, ο Αρμστρονγκ είχε πει σε συναθλητή του ότι είχε πάρει τεστοστερόνη, μια απαγορευμένη ουσία με την επωνυμία «πετρέλαιο». Ο συναθλητής του τον προειδοποίησε ότι στο ξενοδοχείο περίμεναν ελεγκτές. Ο Αρμστρονγκ σε εκείνον τον αγώνα είχε πτώση, προκειμένου να αποφύγει τον έλεγχο.

Το 2002 ο Αρμστρονγκ κάλεσε ένα συναθλητή του στο διαμέρισμά του στη Χιρίνα και του ξεκαθάρισε ότι εάν θα ήθελε να συνεχίσει να αγωνίζεται για την ομάδα θα έπρεπε να ακολουθήσει το πρόγραμμα χρήσης απαγορευμένων ουσιών. Ο αθλητής επιβεβαίωσε εκείνη τη συζήτηση, στην κατάθεσή του, λέγοντας: «Ο Λανς είχε φτιάξει το πρόγραμμα (σ.σ. ντόπινγκ) για την ομάδα».

Η σχέση του με τον Μικέλε Φεράρι και το ένα εκατομμύριο ευρώ

Σε άλλο σημείο της έκθεσης αναφέρεται η συνεργασία του Λανς Αρμστρονγκ με τον Ιταλό γιατρό, προπονητή ποδηλασίας και συγγραφέα Μικέλε Φεράρι.

O Oργανισμός αντι-ντόπινγκ των ΗΠΑ, αναφέρει ότι ο Άρμστρονγκ είχε στείλει από το 1996 έως το 2006 πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ στον Φεράρι, προκειμένου να πάρει πρόγραμμα ντόπινγκ.

Ο Φεράρι θεωρείτο ένας από τους ειδικούς στη δημιουργία παράνομων ουσιών που ήταν πολύ δύσκολο να ανιχνευθούν.

Στις 10 Ιουλίου 2010 η USADA κατηγόρησε τον Φεράρι για πολλαπλές παραβιάσεις αντι-ντόπινγκ, που περιλάμβαναν κατοχή, εμπορία, διαχείριση και παροχή απαγορευμένων ουσιών.

«Η μυστική κούρσα»

Ένα ακόμα επιβαρυντικό στοιχείο που χρησιμοποίησε η USADA κατά του Λανς Άρμστονγκ, ήταν και ένα βιβλίο.

Τίτλος του «The secret race» («Η μυστική κούρσα») με συγγραφέα έναν πρώην επαγγελματία ποοδηλάτη τον Τάιλερ Χάμιλτον, συναθλητή του Άρμστρονγκ στην US Postal Service την τριετία 1999-2001.

Ο Χάμιλτον μεταξύ άλλων στη «Μυστική κούρσα» γράφει για τον ντόπινγκ, τους μηχανισμούς του απότρρητου, τη βιολογία της αποτελεσματικότητας, τις πιέσεις που γεννά ο πρωταθλητισμός, ενώ περιλαμβάνει και συνεντεύξεις με άλλους πρώην αναβάτες της ομάδας.

Ο ίδιος, σε δηλώσεις του για τον Άρμστρονγκ είπε: «Καταλαβαίνω ποιος είναι και πού πάει. Εκανε την ίδια επιλογή που κάναμε όλοι, να γίνουμε αθλητές. Στη συνέχεια κέρδισε τον πρώτο του Γύρο και έχασε τον έλεγχο και τα ψέματα γίνονταν όλο και πιο πολλά και μεγαλύτερα. Τώρα δεν έχει άλλη επιλογή, δεν μπορεί να γυρίσει τον χρόνο πίσω, δεν μπορεί να πει την αλήθεια. Έχει παγιδευτεί».

ΕΔΩ μπορείτε να διαβάσετε το πόρισμα των 202 σελίδων

 

http://www.sentragoal.gr/article.asp?catid=16496&subid=2&pubid=129177091

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Close