Σεργεντάνης: Στο χέρι μας είναι ο περιορισμός της εξάπλωσης του ιού

0

Οι επόμενες ημέρες είναι κρίσιμες και απαιτείται ευλαβική τήρηση των μέτρων για να μειωθούν τα κρούσματα και η πίεση στο σύστημα υγείας αν θέλουμε να κάνουμε Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά σε συνθήκες σχετικής κανονικότητας.

Η πανδημία covid-19 έχει δραματική επίπτωση στην υγεία στην χώρα μας, που έχει δημογραφικό πρόβλημα και με πληθυσμούς γερασμένους και με σημαντικές συννοσηρότητες.

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύει η επιθεώρηση Βritish Medical Journal,ελάχιστη προσοχή έχει δοθεί στον έμμεσο αντίκτυπο που έχει επιφέρει η πανδημία σε φλέγοντα θέματα υγείας, όπως στην αύξηση των περιστατικών καρκίνου, που προκαλούν τα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού SARS-Cov-2.Ειδικά στους καρκίνους του μαστού, του πνεύμονα, του εντέρου, του οισοφάγου και του τράχηλου της μήτρας αναμένεται καθυστέρηση στη διάγνωση και την θεραπεία.

Οι ασθενείς πρέπει να πάρουν ενεργό ρόλο και να μην καθυστερήσουν τον ετήσιο προληπτικό έλεγχο τους και την θεραπεία στις περιπτώσεις κακοήθειας.Ορισμένα στατιστικά στοιχεία για την κατάσταση της δημόσιας υγείας.

1. Τον Σεπτέμβριο του 2019, υπηρετούσαν στο ΕΣΥ 88.690 επαγγελματίες Υγείας και σήμερα υπηρετούν 100.984.

2. Tον Ιούλιο του 2019, υπήρχαν 557 κλίνες ΜΕΘ, και έχουμε φτάσει να έχουμε 1.082 και μέχρι το τέλος του έτους άλλες 234.

3. Κάθε χρόνο τους μήνες Οκτώβριο – Νοέμβριο υπήρχαν 30-35 αναμονές για θέσεις ΜΕΘ. Σήμερα υπάρχουν 297 κενές κλίνες ΜΕΘ και μηδενική αναμονή.

4. Οι κλίνες COVID-19 στην Ελλάδα ανέρχονται σε 4.590.

5. Από την αρχή της πανδημίας μέχρι τώρα στις ΜΕΘ έχουν νοσηλευτεί πάνω από 900 ασθενείς και πάνω από 330 έχουν βγει σε άριστη κατάσταση.

6. Η θνητότητα στις ΜΕΘ κυμαίνεται από 35% έως 37%. Η γενική θνητότητα στις ελληνικές ΜΕΘ είναι 60 ανά εκατομμύριο πληθυσμού, σε άτομα με πολύ βαρύ ιστορικό και θεωρείται πολύ χαμηλό διεθνώς.

7. Σε ό,τι αφορά με το testing στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας γίνεται πλέον το 30% των τεστ.

8. Τον Νοέμβριο έγιναν κατά μέσο όρο 22.492 τεστ ανά ημέρα.

9. Τον προηγούμενο μήνα μέσα στην πανδημία στα νοσοκομεία της χώρας πραγματοποιήθηκαν 516.379 εξετάσεις ασθενών στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία. Εξετάστηκαν 285.802 ασθενείς στα τμήματα επειγόντων περιστατικών και 50.114 στην ολοήμερη λειτουργία. Έγιναν επίσης 40.032 χειρουργεία.Το σύστημα υγείας με την συνδρομή των δημόσιων και ιδιωτικών δομών είναι έτοιμο και λειτουργεί εξαιρετικά αν και πιεσμένο. Στο χέρι μας είναι λαμβάνοντας τα σωστά μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης της νόσου να το βοηθήσουμε.

Leave a Reply