Στην άσκηση συμμετέχουν περισσότεροι από 400 υπεύθυνοι από σημαντικά πιστωτικά ιδρύματα, εταιρείες τηλεπικοινωνιών και από κρατικές υπηρεσίες. Χωρίς να χρησιμοποιηθούν πραγματικές υποδομές, οι ειδικοί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Ασφάλεια Δικτύων και Πληροφοριών (ENISA) θα επιστρατεύσουν ένα ηλεκτρονικό σύστημα το οποίο προσομοιάζει στη λειτουργία των πραγματικών ηλεκτρονικών δικτύων των τραπεζών.

Σε αυτό το σύστημα, οι επιστήμονες από τον ENISA θα πραγματοποιήσουν περισσότερες από 1.200 εικονικές «κυβερνοεπιθέσεις». Με σκοπό να διαπιστωθεί κατά πόσο οι υπεύθυνοι μπορούν να αντιδράσουν αποτελεσματικά και να συνεργαστούν, ώστε να αποκρούσουν τις επιθέσεις και να διατηρήσουν σε λειτουργία τα δίκτυα.

Μία ανάλογη άσκηση είχε πραγματοποιηθεί το 2010, η οποία είχε και τότε σχεδιασθεί από τα κράτη-μέλη, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον ENISA. Η σημερινή άσκηση είναι όμως μεγαλύτερης κλίμακας, αφού σε αυτήν συμμετέχουν για πρώτη φορά εκπρόσωποι και από τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους και τις τράπεζες. Κάτι που σύμφωνα με τη Neelie Kroes, επικεφαλής του τομέα τεχνολογίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είναι απαραίτητο από τη στιγμή που οι κυβερνοαπειλές αυξάνονται και αναβαθμίζονται χρόνο με τον χρόνο.

Εξάλλου, το 2001 οι κυβερνοεπιθέσεις αυξήθηκαν κατά 11% ενώ, μεταξύ του 2007 και του 2010, τετραπλασιάστηκαν οι παραβιάσεις των εταιρικών συστημάτων ασφαλείας που είχαν οικονομικό αντίκτυπο στις επιχειρήσεις – φτάνοντας στο 20% το 2010, από το 5% που ήταν το 2007. Σύμφωνα μάλιστα με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, μέσα στην επόμενη δεκαετία θα αυξηθεί στο 10% ο κίνδυνος να προκληθεί οικονομική ζημιά 200 δισ. ευρώ από ηλεκτρονικά συστήματα που θα τεθούν εκτός λειτουργίας λόγω κάποια επίθεσης.

Στην άσκηση θα δοκιμασθούν οι ίδιες τεχνικές που χρησιμοποιήθηκαν στην «κυβερνοεπίθεση» που δέχθηκαν την περασμένη εβδομάδα τα δίκτυα των JPMorgan Chase και Wells Fargo, δύο από τις μεγαλύτερες τράπεζες στις ΗΠΑ, με αποτέλεσμα να τεθούν εκτός λειτουργίας για αρκετές ώρες. Τα προκαταρκτικά συμπεράσματα των επιστημόνων του ENISA θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες, ενώ μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχει ετοιμάσει την αναλυτική έκθεσή τους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here