Πολιτική

Σαμαράς στην Washington Post : «συζητάμε για επιμήκυνση έως το 2016»

Συνέντευξη στην Washington Post έδωσε ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, επισημαίνοντας ότι είναι αποφασισμένος για την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη. Ο Αντώνης Σαμαράς αποκάλυψε τις συζητήσεις με τις Βρυξέλλες για την επιμήκυνση έως το 2016 και ρωτήθηκε από τον αμερικανό δημοσιογράφο, αν θα περάσουν τα μέτρα από την Ελληνική βουλή.WP :Πώς πήγε η χθεσινή σας συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας, Mario Draghi;

 

Α.Σ : Μιλήσαμε για την ανάγκη ρευστότητας. Είναι προυπόθεση για να ξεκινήσουμε την απαραίτητη ανάκαμψη. Χωρίς ρευστότητα δε μπορούμε να δώσουμε χρήματα στις μικρομεσαίες ή μεγάλες επιχειρήσεις, μέσω τραπεζών. Έτσι το σύστημα δεν «αναπνέει». Και χρειαζόμαστε αυτή τη στιγμή πολλές…ανάσες.


WP:Σας έδωσε ελπίδα ο Draghi;

 

Α.Σ : Ο κύριος Draghi, όπως και όλοι οι υπόλοιποι, είπε πως χρειάζεται πρώτα να δει την έκθεση της Τρόικας.


WP: Η Τρόικα απαιτεί από την κυβέρνησή σας περικοπές 11 δις. ευρώ και λήψη επιπρόσθετων φορολογικών μέτρων. Πιστεύετε πως μπορείτε να το καταφέρετε αυτό; Θα περάσει από τη Βουλή;

Α. : Η αποφασιστικότητά μας είναι δεδομένη. Πρόκειται για περικοπές ύψους 11,7 δις. ευρώ. Αυτό σημαίνει πως η κυβέρνηση θα πρέπει να γίνει μικρότερη και το όλο σύστημα πιο αποτελεσματικό. Με τις επιπλέον περικοπές όμως, η οικονομία αποδυναμώνεται. Τα τελευταία 5 χρόνια ο ΑΕΠ μειώθηκε κατά 20%. Αν προσθέσουμε αυτά τα 11,7 δισ. ευρώ, ο ΑΕΠ θα μειωθεί κατά περίπου 25%. Αυτό παραείναι….μεγάλο για να μπορέσουμε να το…καταπιούμε.


  WP: Θα κάνετε όμως τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις;

 

Α.Σ: Πρέπει να παραμείνουμε πιστοί σε όσα υπογράψαμε. Γιατί πιστεύουμε πως η λεγόμενη “Grexit” (δηλαδή η έξοδος της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ) δεν αποτελεί εναλλακτική. Θα ήταν καταστροφική. Το 2013 θα έχουμε μια χώρα σε έκτη συνεχή χρονιά ύφεσης με ποσοστό ανεργίας άνω του 22%.  Μας λείπει μόνο το ένα απαραίτητο συστατικό για να γίνει επανεκκίνηση της οικονομίας: η ρευστότητα.

 

WP: Η Τρόικα δεν προαπαιτεί να περάσετε όλες τις περικοπές από τη Βουλή;


Α.Σ : Ναι. Και αυτό θα γίνει. Γιατί όλοι συνειδητοποιούμε πως η νούμερο ένα προτεραιότητά μας για το μέλλον είναι η παραμονή μας στο ευρώ. Αυτό όμως είναι ένα πρόγραμμα με βάθος τετραετίας. Όχι άτι που μπορεί να επιτευχθεί αυθημερόν.

 

 WP :Ζητήσατε διετή παράταση, ωστόσο, σωστά;

Α.Σ : Ζητήσαμε αρκετό χρόνο. Το διετές πρόγραμμα του πακέτου των 11,7 δις. ευρώ, θα λειτουργήσει καλύτερα μέσα στα πλαίσια τεσσάρων ετών. Εμείς ζητούμε παράταση αυτού του χρονικού περιθωρίου έως το 2016, έναντι του προσυμφωνηθέν 2014.


 WP : Γιατί να λάβετε επιπλέον παράταση, όταν η Ελλάδα δεν έχει πετύχει τους στόχους της;

Α.Σ :Πιστεύω πως μια ματιά στους αριθμούς θα είναι καθησυχαστική. Εχθές είδαμε την στατιστική απόδειξη πως τα έξοδα, σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά (για Ιούλιο και Αύγουστο) έπεσαν κατά 17,5%. Κάνουμε βήματα αλλαγής. Έχουμε μειώσεις τους μισθούς όλων των πολιτικών, είτε πρόκειται για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είτε για βουλευτές.

WP: Λένε πως τώρα είστε υπέρ του μνημονίου, ενώ όσο ήσασταν αντιπολίτευση, ανήκατε στο αντίθετο στρατόπεδο και παλεύατε τις μεταρρυθμίσεις που τώρα ζητάτε να γίνουν. Κάνατε λάθος;

A.Σ : Πάντα πίστευα πως η συνεχής ύφεση σε συνδυασμό με την αυξημένη ανεργία για έξι συνεχή χρόνια θα εξασθενούσε τελείως την οικονομία και την κοινωνία. Ωστόσο έγιναν πολύ σοβαρά λάθη από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και η Ελλάδα κινδύνευε να μείνει δίχως συμμάχους και εκτός ευρώ. Όταν ήρθαμε εμείς δεν υπήρχε εναλλακτική πια.

 

W.P : Πολλοί επιχειρηματίες των ΗΠΑ πιστεύουν πως η Ελλάδα θα βγει από το ευρώ. Ή θα την πετάξουν εκτός ευρώ. Κάνουν λάθος;

A.Σ : Απόλυτα λάθος.

 

WP : Τα μηνύματα που λαμβάνετε από την Ευρώπη είναι θετικά; Από την Angela Merkel, για παράδειγμα…

A.Σ : Αν δείτε τα σημάδια προ μηνός και τα συγκρίνετε με αυτά των τελευταίων ημερών, θα δείτε ότι είναι τελείως διαφορετικά.

WP : Τι άλλαξε;

A.Σ : Είδαν πως πράττουμε και πως είμαστε αποφασισμένοι.

 

WP : Δεν είναι πολύ δύσκολο να είστε επικεφαλής μιας κυβέρνησης που κληρονόμησε έναν τεράστιο, δαιδαλώδη δημόσιο τομέα, το μεγαλύτερο ποσοστό του οποίου αρνείται να συμμορφωθεί με τις μεταρρυθμίσεις;

A.Σ : Κατά τη διάρκεια του σοσιαλισμού, η κυβέρνηση πράγματι…μεγάλωσε. Όπως είπα και πριν, θέλουμε μια μικρή και αποδοτική κυβέρνηση, ως σχήμα.

 

WP : Πιστεύετε πως έχετε τον ελληνικό λαό στο πλευρό σας;

A.Σ : Πιστεύω πως οι Έλληνες είναι έτοιμοι να κάνουν μαζί μας το μεγάλο βήμα προς τα εμπρός, ναι.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Close