Πολιτική

Ρομπέι: Το μέλλον της Ελλάδας είναι στην Ευρωζώνη

«Οι θυσίες των Ελλήνων έχουν φτάσει στα όριά τους» δήλωσε ο πρωθυπουργός. «Η κρίση δεν είναι μόνο ελληνική» ανέφερε ο κ. Ρομπέι.

Iκανοποιημένος εμφανίστηκε ο Αντώνης Σαμαράς από τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπέι στο Μέγαρο Μαξίμου, η οποία κράτησε δυο ώρες και πραγματοποιήθηκε σε πολύ καλό κλίμα. Ο πρωθυπουργός παρουσίασε στον κ. Ρομπέι τις μεγάλες και επίπονες προσπάθειες που καταβάλλει η χώρα για την ανάκτηση της αξιοπιστίας, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις θυσίες που καταβάλουν οι Έλληνες πολίτες και την ανάταση της οικονομίας.

Σε δηλώσεις του ο κ. Σαμαράς ξεκαθάρισε πως η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας είναι πολύ σημαντική για να πετύχει συνολικά η προσπάθεια που καταβάλλεται στην Ευρώπη και έστειλε σαφές μήνυμα τονίζοντας πως οι θυσίες των Ελλήνων έχουν φτάσει στα όριά τους και πρέπει να πιάσουν τόπο.

Ο πρωθυπουργός παρουσίασε στον κ. Ρομπέι τις κινήσεις της κυβέρνησης για τις αποκρατικοποιήσεις και τις προσπάθειες να ανακοπεί η ύφεση και η ανεργία, ενώ ζήτησε τη συνδρομή της Ευρώπης για την καταπολέμηση της λαθρομετανάστευσης.

Από την πλευρά του ο κ. Ρομπέι έστειλε σαφές μήνυμα πως δεν έχει καμία αμφιβολία πως το μέλλον της Ελλάδας είναι στην ευρωζώνη, θέτοντας πάντως ως προϋπόθεση την υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η ελληνική πλευρά.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού συμβουλίου εξέφρασε την πεποίθηση ότι το σημερινό πρόγραμμα θα δημιουργήσει μια ανταγωνιστική οικονομία και ήταν σαφής λέγοντας πως η κρίση «δεν είναι μόνο ελληνική κρίση».

«Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι το μέλλον της Ελλάδας είναι μέσα στην ευρωζώνη, οι εταίροι και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί θα συνεχίσουν να την στηρίζουν» ανέφερε ο Χέρμαν Βαν Ρομπέι και αναγνώρισε τις προσπάθειες και τις επιλογές του ελληνικού λαού.

«Νομίζω ότι ο ελληνικός λαός έκανε θαρραλέες επιλογές για την θέση της Ελλάδας στην ΕΕ και στην ευρωζώνη. Είχα την διαβεβαίωση ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός θα προχωρήσει με την δημοσιονομική εξυγίανση και τις μεταρρυθμίσεις. Οι προσπάθειες με την μείωση του ελλείμματος πρέπει να συνεχιστούν παράλληλα με τις μεταρρυθμίσεις και πρέπει να σπάσουν τα μονοπώλια και τα κατεστημένα συμφέροντα» δήλωσε ο κ. Ρομπέι.

Επισήμανε την ανάγκη παράλληλα με την μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος να υπάρξει κοινωνική δικαιοσύνη ώστε εκείνοι που έχουν περισσότερα να σηκώσουν το μεγαλύτερο βάρος. Εξέφρασε δε την βεβαιότητα ότι «με την πάροδο του χρόνου το πρόγραμμα δημοσιονομικής σταθερότητας θα αποδώσει στην οικονομία και στην δημόσια διοίκηση».

Έκλεισε διαβεβαιώνοντας ότι «όλα τα όργανα και τα κράτη μέλη θα στηρίξουν την Ελλάδα. Για εκείνους που αμφιβάλλουν τους θυμίζω ότι εγκρίναμε βοήθεια 240 δισ. ευρώ». Ο κ. Ρομπέι σημείωσε ότι η κρίση δεν είναι μόνο ελληνική και ότι χρειαζόμαστε και συλλογική δράση πέρα από τις ενέργειες των κρατών μελών. Επισήμανε ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί κάνουν ότι μπορούν για την χρηματοπιστωτική σταθερότητα και έδωσε έμφαση στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την αγορά κρατικών ομολόγων. Τέλος ανέφερε ότι όλες οι χώρες πρέπει να έχουν διαρθρωτικές αλλαγές και διαβεβαίωσε ότι δεν τίθεται εν αμφιβόλω η ακεραιότητα της ευρωζώνης.

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ανέφερε ότι ενημέρωσε τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τις μεγάλες επίμονες και επίπονες προσπάθειες του ελληνικού λαού να ανακτηθεί η αξιοπιστία της χώρας και να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της. «Τόνισα την ανάγκη για έγκαιρη αποδέσμευση της δόσης του δανείου που θα κατευθυνθεί στο εσωτερικό για να ενισχυθεί η ρευστότητα και να αναθερμανθεί η οικονομία» ανέφερε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι η ανάκαμψη είναι κρίσιμης σημασίας καθώς οι αντοχές του ελληνικού λαού έχουν φθάσει στα όριά τους και οι θυσίες τους πρέπει να πιάσουν τόπο.

Συνέχισε λέγοντας ότι παρουσίασε στον κ. Ρομπέι το διευρυμένο πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων και έθεσε το θέμα των δηλώσεων στο εξωτερικό για την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη που δυσκολεύουν την προσπάθεια της χώρας. Σημείωσε πάντως ότι αυτό έχει αλλάξει σημαντικά και ευχαρίστησε τον πρόεδρο για τις δικές δηλώσεις.

Είπε ακόμη ο πρωθυπουργός ότι «του μίλησα για την συρρίκνωση της οικονομίας και για την ανεργία» και πρόσθεσε ότι η πολιτική του προτεραιότητα είναι η ανάπτυξη και η δημιουργία θέσεων εργασίας.

Αύριο ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στην Θεσσαλονίκη όπου θα εγκαινιάσει την Διεθνή Έκθεση. Την Κυριακή στις 7:00 μμ θα έχει σύσκεψη με τους δύο πολιτικούς αρχηγούς κ.κ. Ευάγγελο Βενιζέλο και Φώτη Κουβέλη όπου θα συζητηθεί το πακέτο των μέτρων ενώ την Δευτέρα στις 11.45 θα δεχθεί τους εκπροσώπους της Τροικας και την Τρίτη θα ταξιδεύσει στην Φρανκφούρτη όπου θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της ΕΚΤ κ. Μάριο Ντράγκι

Τηλεφωνική επικοινωνία Παπανδρέου – Ρομπέι

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπέι, με τον οποίο συζήτησαν τις εξελίξεις στην Ευρώπη, την Ελλάδα κα την Ευρωζώνη, είχε χθες από τη Σάρλοτ της Βόρειας Καρολίνας, όπου βρίσκεται για το Συνέδριο των Δημοκρατικών, ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Γιώργος Παπανδρέου.

Ο κ. Παπανδρέου, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αναφέρθηκε και στα μηνύματα που η ΕΕ πρέπει να εκπέμπει αυτήν την ώρα στις ΗΠΑ και διεθνώς.

Επιπλέον, είχε σειρά συναντήσεων με ηγέτες και προσωπικότητες που βρίσκονται στη Σάρλοτ για το Συνέδριο, αλλά και με παράγοντες των ΗΠΑ, μεταξύ των οποίων, την πρώην υπουργό Εξωτερικών, Μαντλίν Ολμπράϊτν και τον γερουσιαστή της Μασαχουσέτης και υποψήφιο των Δημοκρατικών για την Προεδρία το 2004, Τζον Κέρι.

Ακόμη, ο κ. Παπανδρέου είχε συναντήσεις με επιχειρηματίες που στηρίζουν τον Πρόεδρο Ομπάμα, καθώς και με εκπροσώπους Συνδικάτων με τους οποίους συζήτησε τις δυνατότητες συνεργασίας με τη Σοσιαλιστική Διεθνή και τις επιπτώσεις από την κρίση στην Ευρώπη, αλλά και διεθνώς.

Ο στόχος της παρουσίας και των επαφών του κ. Παπανδρέου στο Συνέδριο των Δημοκρατικών, ήταν, κατά τις ίδιες πηγές, διττός:

Αφενός, να ενημερώσει τους συνομιλητές του για τη «μεγάλη προσπάθεια» που έχουν κάνει και συνεχίζουν να κάνουν οι Έλληνες και τα «πρωτόγνωρα αποτελέσματα» στα οποία έχει οδηγήσει αυτή η προσπάθεια, «κάτι που δεν αναδεικνύεται αλλά αντιθέτως αποκρύπτεται από τους μύθους που οικοδομούν με τις δηλώσεις τους κάποιοι παράγοντες της διεθνούς κοινότητας». Αφετέρου, να ενημερώσει για τις αλλαγές στις πολιτικές και τους θεσμούς στις οποίες πρέπει να προχωρήσει το συντομότερο δυνατόν η ΕΕ, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις αιτίες της κρίσης αλλά και να ενισχύσει την ανάπτυξη σε ολόκληρη την Ευρώπη, ώστε να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, σε αυτό το πλαίσιο κινήθηκαν και οι θέσεις που υποστήριξε ο κ. Παπανδρέου σε χθεσινή συνέντευξή του στο CNN, την οποία έδωσε με αφορμή και τη χτεσινή απόφαση της ΕΚΤ.

Μετά το πέρας του Συνεδρίου, ο πρώην πρωθυπουργός θα μεταβεί από τη Σάρλοτ στη Βοστώνη, όπου θα δώσει σειρά διαλέξεων σε πρόγραμμα σεμιναρίων στο Ινστιντούτο του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ για την Πολιτική, στο John F. Kennedy School of Government.

Αντικείμενο των διαλέξεων του κ. Παπανδρέου θα είναι: Η κρίση στην Ελλάδα και την Ευρώπη, οι επιπτώσεις της κρίσης διεθνώς, οι συστημικές αδυναμίες της Ευρωζώνης και οι θεσμικές ελλείψεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επίσης, οι σκέψεις και οι προτάσεις για την θωράκιση της Ευρωζώνης, τις αναγκαίες θεσμικές αλλαγές στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την εμβάθυνση της Δημοκρατίας και την θέσπιση κανόνων για την ρύθμιση και τον έλεγχο των αγορών. Τέλος, η Ελλάδα στην Ευρώπη αλλά και η συμβολή της στην σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής της Νοτιοανατολικής Μεσογείου καθώς και οι εξελίξεις από την Αραβική Άνοιξη.

Πηγή: ΑΜΠΕ

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Close