«Ρελάνς» με… πενταπλάσια μέτρα 2,5 δισ. ετοιμάζει η Αθήνα

0

Πολλαπλάσια μέτρα εκείνων που είχε προτείνει στο Eurogroup ετοιμάζει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ώστε να προλάβει η Ελλάδα το «τρένο» της ποσοτικής χαλάρωσης – Ποιες είναι οι κρίσιμες ημερομηνίες για την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης

Τα σενάρια πολιτικής διαπραγμάτευσης επαναφέρει το κυβερνητικό επιτελείο, επαναλαμβάνοντας σε όλους τους τόνους πως οι διαφορές με τους δανειστές δεν είναι τεχνικού, αλλά πολιτικού χαρακτήρα.

Η κυβέρνηση φέρεται να συζητά συνολικό πακέτο μέτρων 2,5 δισ. ευρώ, έναντι 4,5 δισ. ευρώ που απαιτεί το ΔΝΤ, καθώς το πακέτο που πρότεινε ήδη ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με μέτρα ύψους 550 εκατ. ευρώ για να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό του 2018, κρίθηκε ανεπαρκές από τους θεσμούς.

Η μυστική διπλωματία όμως συνεχίζεται, καθώς η Αθήνα δεν επιβεβαιώνει ούτε διαψεύδει τις πληροφορίες που έρχονται από το εξωτερικό για το ακριβές περιεχόμενο της επιστολής που πριν μία εβδομάδα απέστειλε ο κύριος Τσακαλώτος – ακόμα και μετά τις διαρροές από το Bloomberg!

Οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις μεταξύ Αθήνας και δανειστών συνεχίζονται  και πληροφορίες αναφέρουν πως η τελευταία πρόταση του οικονομικού επιτελείου προς τους δανειστές προβλέπει μείωση του αφορολογήτου ορίου στην περιοχή των 6.000-7.000 ευρώ, ώστε να αντληθούν πρόσθετα έσοδα ύψους περίπου 2 δισ. ευρώ μετά το 2018.

Επισήμως όλες οι πλευρές περιμένουν τις αποφάσεις που θα ληφθούν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του ΔΝΤ στις 6 Φεβρουαρίου, για να διαφανεί το ποσοστό των πιθανοτήτων για συμφωνία μέσα στο Φεβρουάριο, αλλά και η ημερομηνία επιστροφής στην Αθήνα των επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων.

Ωστόσο, η κλεψύδρα για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών αδειάζει μέρα με τη μέρα χωρίς να μειώνεται η αβεβαιότητα για την έκβαση των διαπραγματεύσεων. Κοινή συνισταμένη των περισσότερων αναλυτών είναι ότι οι δύο πλευρές θα καταλήξουν σε οδυνηρό για την ελληνική πλευρά συμβιβασμό, όμως αν αυτό καθυστερήσει ακόμα αρκετά, η χώρα μας κινδυνεύει να χάσει και το τρένο της ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

Σε εκθέσεις της η Deutsche Bank προβλέπει ότι η αβεβαιότητα για τη δεύτερη αξιολόγηση μπορεί να συνεχιστεί έως το τέλος Μαρτίου και όλα θα κριθούν σε μία εβδομάδα, από το Euro Working Group της 9ης Φεβρουαρίου.

Υποχώρηση της ελληνικής κυβέρνησης, που θα δεσμευτεί τελικά σε περαιτέρω μέτρα λιτότητας προβλέπει και η Citi ενώ η HSBC που θεωρεί πιθανό να επιτευχθεί συμφωνία για κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, πιθανώς και στο Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου, δεν δίνει καμία ελπίδα για ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, εξαιτίας των καθυστερήσεων στην αξιολόγηση.

Αλλά και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας – ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, αναγκάστηκε να ανασκευάσει τις δηλώσεις του σχετικά με τον ρόλο του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Με ανάρτηση στον λογαριασμό του ESM στο twitter,  υποστήριξε πως εννοούσε ότι «το Ταμείο θα πρέπει να μείνει πλήρως ενεργό στην Ελλάδα και χρηματοδοτικά», ευθυγραμμιζόμενος έτσι πλήρως με τον  Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Εκπρόσωπος του Γερμανού υπουργού Οικονομικών επανέλαβε και χθες ότι «περαιτέρω εκταμιεύσεις δανειακής βοήθειας προς την Ελλάδα εξαρτώνται από την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος και από τη συμμετοχή του ΔΝΤ».

πηγη

Απάντηση