Πως ο ψυχολόγος μπορεί να σας βοηθήσει στο πρόβλημά σας

0

Σκέφτεστε να επισκεφθείτε έναν ψυχολόγο για κάποιο πρόβλημα που αντιμετωπίζετε; Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζετε κάποια πράγματα προτού αποφασίσετε να χτυπήσετε την πόρτα του ψυχολόγου.

Πότε και γιατί οι ψυχολόγοι είναι αναγκαίοι;

O λόγος για τον οποίο κάποιος μπορεί να πάρει τη γνώμη του ψυχολόγου είναι πρωτίστως οι σκέψεις, τα συναισθήματα, η συμπεριφορά, τα οποία μπορεί να είναι παράλογα και ανεξέλεγκτα. Το αποτέλεσμα είναι να νιώθετε αβοήθητοι, χωρίς να γνωρίζετε τι πρέπει να κάνετε.

Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό να αποκτήσετε τη γνώμη του ειδικού για να δώσετε απαντήσεις σε ότι αφορά τα συναισθήματα και την ψυχολογία σας, ώστε να μην χάνετε την καθημερινή λειτουργικότητά σας.

Σε ποια προβλήματα η ψυχοθεραπεία θα σας προσφέρει βοήθεια;

H ψυχοθεραπεία προσφέρει ουσιαστική βοήθεια, από τη στιγμή που η δυσφορία είναι έντονη. Σε αυτό το πλαίσιο λοιπόν, κάποια από τα θέματα στα οποία μπορούν να βοηθήσουν οι ψυχολόγοι είναι:

  • Προβλήματα σχέσεων και δυσκολίες που προέρχονται από την οικογένεια
  • Προβλήματα στην εργασία
  • Συναισθήματα θλίψης και θυμού
  • Έντονη νευρικότητα και προβλήματα συμπεριφοράς
  • Φοβίες
  • Προσπάθεια απεξάρτησης από ναρκωτικές ουσίες
  • Κρίσεις πανικού
  • Πένθος
  • Προβλήματα με τη σεξουαλικότητα
  • Προβλήματα υγείας που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν

Γιατί να επισκεφθείτε έναν ψυχολόγο;

Είναι αλήθεια ότι ο ψυχολόγος σας είναι εντελώς άγνωστος στην κοινωνική σας ζωή. Όμως είναι ο ειδικός που μπορεί να σας δώσει μία διαφορετική οπτική στα προβλήματά σας, προσφέροντάς λύσεις που μπορεί να μην είχατε σκεφτεί.

Οι ψυχολόγοι είναι οι ειδικοί στο πως ακριβώς θα χειριστούν την ψυχική υγεία του συγκεκριμένου ασθενούς που έχουν μπροστά τους κάθε φορά.

Πόσο διαρκεί η ψυχοθεραπεία;

Κάθε συνεδρία έχει διάρκεια μια ώρα και προγραμματίζεται για 1 ή 2 φορές την εβδομάδα. Συνήθως οι ώρες και οι μέρες είναι σταθερές.

Σε αυτή τη διάρκεια μπορεί να ντρέπεστε να μοιραστείτε κάποια πράγματα. Συνήθως η αμηχανία υπάρχει στην πρώτη συνάντηση. Ένας καλός ψυχολόγος κάνει τον ασθενή να αποτινάζει το αίσθημα της ντροπής από πάνω του.

Πότε φαίνονται τα πρώτα αποτελέσματα;

Όταν το άτομο αρχίζει να αναγνωρίζει τα δυσάρεστα συναισθήματα, τότε προοδευτικά εκπαιδεύεται στην αποδοχή τους, την διαχείρισή τους και εν τέλει στον διαχωρισμό τους σε υγιή και μη υγιή. Τότε το άτομο νιώθει αυτοπεποίθηση και ικανοποίηση επειδή μπορεί να τα καταφέρει.

Χρειάζεστε περισσότερες πληροφορίες; Επικοινωνήστε με τον Άγγελο Ηλιόπουλο, ψυχολόγο στην Αθήνα, στο cbt.com.gr

Απάντηση