Ψυχικές διαταραχές και οικονομική κρίση

0
Άποψη των κεντρικών γραφείων του ΟΑΕΔ στην οδό Πειραιώς, την Δευτέρα 01 Νοέμβρη 2010. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ
Άποψη των κεντρικών γραφείων του ΟΑΕΔ στην οδό Πειραιώς, την Δευτέρα 01 Νοέμβρη 2010.
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Aλλαγή της ψυχιατρική κουλτούρας, ενίσχυση των πολιτικών, χρηματοδότηση των ψυχιατρικών δομών, καλύτερα στατιστικά δεδομένα και στοιχεία, αποασυλοποίηση και ενσωμάτωση των ασθενών αυτών στο εργασιακό τους περιβάλλον, είναι οι προκλήσεις που πρέπει να εστιάσει η Πολιτεία για να υπάρχουν θετικά αποτελέσματα στον τομέα της Ψυχικής Υγείας, όπως τόνισαν οι ειδικοί επιστήμονες στο συνέδριο «Mental Health Conference: Political Imperatives and Economic Challenges in Times of Crisis», που διεξήχθη στην Αθήνα.

Σύμφωνα με έρευνα που έγινε σε 30 ευρωπαϊκές χώρες από τον Economist και παρουσίασε ο καθηγητής Γενικής Ιατρικής & Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Χρήστος Λιονής, στην Ελλάδα ο ασθενής δεν είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος για τους επιβλέποντες, ενώ ταυτόχρονα δεν υπάρχει κατάλληλη εκπαίδευση των γενικών ιατρών.

Ο ψυχίατρος – ψυχαναλυτής καθηγητής Κοινωνικής Ψυχιατρικής του Παντείου Πανεπιστημίου Στέλιος Στυλιανίδης, ανέφερε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην προτελευταία θέση μεταξύ των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών, στις οικονομικές παροχές, ενώ ταυτόχρονα σημείωσε ότι δυστυχώς η κρίση έχει μειώσει τα επιδόματα και τις συντάξεις προς τους ανθρώπους με ψυχικά νοσήματα.

Ψυχικές διαταραχές και οικονομική κρίση

Η ανεργία σύμφωνα με τους ειδικούς είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τις αυτοκτονίες και στη χώρα μας από το 1980 – 2013, παρουσιάστηκε αυξητική τάση κατά 53%, ενώ αντικείμενο μελέτης αποτελεί η αυξητική τάση αυτοκτονιών που παρατηρείται στις γυναίκες.

Σύμφωνα με τον ομότιμο καθηγητή Γενικής Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Μιχάλη Μαδιανό, με την οικονομική κρίση, το ποσοστό των ανθρώπων που παρουσίασαν έντονα συμπτώματα κατάθλιψης φτάνει το 13% του πληθυσμού της χώρας, ενώ άλλη έρευνα που έγινε το 2010 σε αστέγους στην Αθήνα έδειξε ότι το 55% είχαν παρουσιάσει κάποιο ψυχικό νόσημα, αλλά δεν είχαν κάποια δημόσια φροντίδα.

Leave a Reply