Το ψέμα έχει γίνει δεύτερη φύση στην Κυβέρνηση

0

τηοδορακισ

«Ο κ. Γκάλμπρεϊθ μέσα στην ειλικρίνεια του ήταν ανατριχιαστικός. Εθνικοποιήσεις, επιστράτευση υπαλλήλων και υποσχετικές αντί για ευρώ. Αυτά σχεδίαζαν. Και αντί να απολογηθούν και να εξηγήσουν τι σήμαιναν όλα αυτά, λένε τώρα “ποιος ήταν ο Γκάλμπρεϊθ”» είπε ο Σταύρος Θεοδωράκης στην εφημερίδα «ΑΞΙΑ» για την αποκάλυψη του Plan B που ετοίμαζαν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Στη συνέχεια συμπλήρωσε: «Μα μαζί του ταξίδευε ο κ. Χουλιαράκης. Στο πλευρό του τον είχε στην διαπραγμάτευση… Το ψέμα τους έχει γίνει δεύτερη φύση».

Σε ότι αφορά τον εκλογικό νόμο στάθηκε στην πρόσφατη αποκάλυψη που έκανε στο Facebook αναφέροντας ότι με τον νόμο που φέρνουν θα μπορεί ένα παιδί που είναι 16 ετών και μιας μέρας να ψηφίζει στις βουλευτικές εκλογές και στη συνέχεια είπε: «Είναι λαϊκισμός. Επειδή δεν μπορούν να τους προσφέρουν τίποτε άλλο τους εξαγοράζουν». Επανέλαβε δε την πρόταση του Ποταμιού για μείωση του μπόνους επί το αναλογικότερο, σπάσιμο των μεγάλων περιφερειών, μείωση των εδρών και ψήφο στους 400.000 Έλληνες που έφυγαν τα χρόνια της κρίσης και τόνισε: «Όλοι δέχτηκαν ότι η πρόταση μας για αναλογικό μπόνους είναι η πλέον λογική. Και τώρα η κυβέρνηση προτείνει την εξίσωση του πρώτου κόμματος με το δεύτερο».

Ο επικεφαλής του Ποταμιού απαντώντας στην ερώτηση της Αγγελικής Λάζου για τις τηλεοπτικές άδειες ήταν κατηγορηματικός. «Οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προσπαθούν γρήγορα και όπως όπως να στήσουν τη δική τους διαπλοκή. Το τηλεοπτικό τοπίο θέλει ρύθμιση. Αλλά δεν θέλει κομματική ρύθμιση» ανέφερε ενώ παράλληλα αναρωτήθηκε γιατί να μην είναι μια Ανεξάρτητη Αρχή αυτή που θα αποφασίσει για τις άδειες και γιατί να είναι μόνο 4 άδειες και όχι περισσότερες καθώς το κράτος θα έβγαζε περισσότερα λεφτά και θα υπήρχε μεγαλύτερος ανταγωνισμός και πλουραλισμός.

Μιλώντας για τη δημιουργία ενός νέου κεντρώου φορέα επανέλαβε την πρόταση – τοποθέτηση του λέγοντας: «Ο προοδευτικός χώρος, οι άνθρωποι που δεν θέλουν ακρότητες αλλά θέλουν τολμηρές λύσεις, έχει κουραστεί με τις οργανωτικές συζητήσεις. Θέλουν καθαρές λύσεις. Ας αφήσουμε λοιπόν τους πολίτες να αποφασίσουν χωρίς καπελώματα και χωρίς στημένες διαδικασίες» και κάλεσε όλους τους ενδιαφερομένους σε μια αναμέτρηση με πολιτικές θέσεις και όχι με τους κομματικούς μας στρατούς, έτσι ώστε να προσέλθουν στις κάλπες πάνω από 200.000 άνθρωποι.

Αναφερόμενος στο μεγάλο πρόβλημα της Ελλάδα τόνισε: «Κινδυνεύουμε από την στασιμότητα στην οικονομία. Παντού λουκέτα και παντού κανόνια. Και αντί να επικεντρωθούμε σε αυτό και να συμφωνήσουμε σε ένα σχέδιο ανασυγκρότησης έχουμε τους υπουργούς να μαλώνουν μεταξύ τους ακόμη και για την επένδυση της Cosco».

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Σταύρου Θεοδωράκη:

Έχετε δηλώσει ότι το Ποτάμι δεν θα ψηφίσει τον εκλογικό νόμο. Την ίδια ώρα είστε υπέρ των συναινέσεων. Γιατί δεν προσπαθείτε να γίνουν κάποιες βελτιώσεις;

Το Ποτάμι άνοιξε από τον Δεκέμβρη τα χαρτιά του για τον εκλογικό νόμο. Με συγκεκριμένες προτάσεις. Μείωση του μπόνους, σπάσιμο των μεγάλων περιφερειών, μείωση των εδρών και ψήφος στους 400.000 που έφυγαν τα χρόνια της κρίσης.

Καλέσαμε όλα τα κόμματα να έρθουν να συζητήσουμε. Και ήρθαν ΣΥΡΙΖΑ, Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ. Όλοι δέχτηκαν ότι η πρότασή μας για αναλογικό μπόνους είναι η πλέον λογική. Και τώρα η κυβέρνηση προτείνει την εξίσωση του πρώτου κόμματος με το δεύτερο.

Θα επιμείνετε, δηλαδή, στην πρότασή σας για αναλογικό μπόνους;

Μα βέβαια. Όταν το πρώτο κόμμα πάρει 30% να πάρει μπόνους 15 έδρες. Κι αν πάρει 40% να πάρει 20 έδρες. Γιατί οι 50 έδρες δώρο στο πρώτο κόμμα είναι κάτι παράλογο. Και καλούμε και αυτή ακόμη τη στιγμή τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και την Ν.Δ. να δεχτούν την πρότασή μας. Να μην πάμε πάλι από το ένα άκρο στο άλλο.

Με ανάρτησή σας στο Facebook «αποκαλύψατε» ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ψήφος στα 16 και όχι στα 17. Να υποθέσω ότι θα καταψηφίσετε και αυτή την διάταξη;

Με τον νόμο που φέρνουν θα μπορεί ένα παιδί που είναι 16 ετών και μιας μέρας να ψηφίζει στις βουλευτικές εκλογές. Είναι λαϊκισμός. Επειδή δεν μπορούν να τους προσφέρουν τίποτε άλλο τους «εξαγοράζουν» Είναι σαν να τους λένε: «Μπορεί ο πατέρας σου να μην έχει δουλειά, μπορεί τα σχολεία να είναι διαλυμένα, αλλά θα μπαίνεις στα πανεπιστήμια χωρίς εξετάσεις, θα παίρνεις υποτροφία με 6.5 και θα μπορείς να ψηφίζεις»! Και σας πληροφορώ ότι όσοι πιτσιρικάδες είδαν την ανάρτησή μου στο Facebook μου έστειλαν μήνυμα ότι κατάλαβαν την κουτοπονηριά της.

Η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να μοιράσει τις τηλεοπτικές άδειες με βάση τον νόμο που ψήφισε. Εσείς τι στάση θα τηρήσετε;

Οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. προσπαθούν γρήγορα και όπως – όπως να στήσουν τη δική τους διαπλοκή. Το τηλεοπτικό τοπίο θέλει ρύθμιση. Αλλά δεν θέλει κομματική ρύθμιση. «Να φύγουν οι δικοί τους, να έρθουν οι δικοί μας». Τους ρωτήσαμε από την αρχή: γιατί να μην είναι μια ανεξάρτητη αρχή αυτή που θα αποφασίσει για τις άδειες, όπως συμβαίνει σε όλη σχεδόν την Ευρώπη; Γιατί φοβούνται ένα νέο ΕΣΡ; Και γιατί να είναι μόνο 4 άδειες αφού με 8, ας πούμε, άδειες και το κράτος θα έβγαζε περισσότερα λεφτά και θα υπήρχε μεγαλύτερος ανταγωνισμός και πλουραλισμός. Αλλά σας είπα, ο νους τους είναι στο παζάρι. Με παλιούς και νέους παίκτες.

Προτείνατε ο αρχηγός ενός νέου κεντρώου φορέα να εκλεγεί με ανοιχτή ψηφοφορία σε όλη την Ελλάδα. Η απόφασή σας να είστε υποψήφιος είναι τελεσίδικη ή θα εξαρτηθεί από το ποιοι άλλοι θα είναι οι υποψήφιοι και ποια μορφή θα πάρει η αναμέτρηση;

Είπα και θα επιμείνω. Ο προοδευτικός χώρος, οι άνθρωποι που δεν θέλουν ακρότητες αλλά θέλουν τολμηρές λύσεις έχει κουραστεί με τις οργανωτικές συζητήσεις. Θέλουν καθαρές λύσεις. Ας αφήσουμε, λοιπόν, τους πολίτες να αποφασίσουν χωρίς καπελώματα και χωρίς στημένες διαδικασίες. Και όσοι θελήσουν να κατέβουν να είναι έτοιμοι για πολιτικές αντιπαραθέσεις. Να αναμετρηθούμε, δηλαδή, με τις θέσεις μας και όχι με τους κομματικούς μας στρατούς. Μόνο έτσι θα συγκινήσουμε τους πολίτες, γιατί ο στόχος για μας είναι να έρθουν στις κάλπες πάνω από 200.000 άνθρωποι.

Οι αποκαλύψεις του κ. Γκάλμπρεϊθ ότι στο γραφείο του κ.Βαρουφάκη μελετούσαν και το σενάριο της δραχμής, σας φέρνουν πιο κοντά στο να ψηφίσετε για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα capital controls;

Ο κ. Γκάλμπρεϊθ μέσα στην ειλικρίνειά του ήταν ανατριχιαστικός. Εθνικοποιήσεις, επιστράτευση υπαλλήλων και υποσχετικές αντί για ευρώ. Αυτά σχεδίαζαν. Και αντί να απολογηθούν και να εξηγήσουν τέλος πάντων τι σήμαιναν όλα αυτά, λένε τώρα «ποιος ήταν ο Γκάλμπρεϊθ». Μα μαζί του ταξίδευε ο κ.Χουλιαράκης. Στο πλευρό του τον είχε στη διαπραγμάτευση… Το ψέμα τους έχει γίνει δεύτερη φύση. Και αυτό, τελικά, είναι πολύ θλιβερό. Γιατί ο κ.Χουλιαράκης εθεωρείτο «ο σοβαρός» της κυβέρνησης. Να γίνει η εξεταστική. Αλλά τα δεκάδες δισεκατομμύρια που χάθηκαν δεν θα γυρίσουν πίσω, η αλήθεια δεν θα μαθευτεί και δεν θα αποδοθούν σωστά οι ευθύνες.

Πιστεύετε ότι η χώρα μπαίνει σε πιο ήρεμα νερά μετά την εκταμίευση της δόσης ή ο κίνδυνος της χρεοκοπίας είναι πάντα υπαρκτός;

Η Ελλάδα δεν κινδυνεύει αυτή τη στιγμή από χρεοκοπία. Κινδυνεύουμε όμως από τη στασιμότητα στην οικονομία. Παντού λουκέτα και παντού κανόνια. Και αντί να επικεντρωθούμε σε αυτό και να συμφωνήσουμε σε ένα σχέδιο ανασυγκρότησης, έχουμε τους υπουργούς να μαλώνουν μεταξύ τους ακόμη και για την επένδυση της Cosco.

Δεν παράγεται νέος πλούτος και προσπαθούν να καλύψουν τις τρύπες με φόρους και εισφορές. Το κομματικό κράτος σπαταλά και οι πολίτες πληρώνουν. Όπως γινόταν πάντα, δηλαδή. Αυτός είναι ο φαύλος κύκλος που πρέπει να σπάσει. Αλλά δεν βλέπω πολλούς πολιτικούς διατεθειμένους να δώσουν αυτή τη δύσκολη μάχη.

 

Leave a Reply