Επικαιρότητα

Πόσο αυστηροί πρέπει να είμαστε με τα παιδιά μας

Για το συγκεκριμένο θέμα χρειάζεται να δώσετε μεγάλη σημασία στην προσωπικότητα του παιδιού σας. Καμιά μέθοδος δεν ταιριάζει σε όλα τα παιδιά. Αν ενημερώνεστε και διαβάζετε, αλλά – κυρίως – αν έχετε καλή σχέση με το παιδί σας, θα βρείτε τον λιγότερο επώδυνο τρόπο για να επιβάλετε κάποιους βασικούς κανόνες.

Σε κανέναν δεν αρέσει να μαλώνει και να τιμωρεί το παιδί του και μακάρι όλες οι στιγμές μαζί του να ήταν ευχάριστες με χαμόγελα και παιχνίδι. Όμως, στις περισσότερες περιπτώσεις, θα αντιμετωπίσετε δυσκολίες στο να καταφέρετε το παιδί σας να ακολουθήσει κάποιους κανόνες.

Από την έως τώρα εμπειρία μου σε ένα πράγμα δεν έχω κάνει καμιά υποχώρηση. Στα θέματα ασφάλειας, και σας προτείνω να κάνετε το ίδιο. Όσο κουραστικό και αν είναι σε κάποια πράγματα πρέπει να επιμείνετε, και θα δείτε ότι με τον καιρό θα έχετε αποτελέσματα. Και ποτέ μην διστάστε να παίρνετε τη συμβουλή και ενός ειδικού όταν βλέπετε ότι τίποτα από αυτά που κάνετε δεν έχουν αποτέλεσμα. Είναι ένα θέμα που μας απασχόλησε και μας απασχολεί και πολλές φορές καταφεύγουμε στη βοήθεια ποιο έμπειρων αλλά και ποιο ειδικών.

Απαγορεύεται οποιαδήποτε χρήση βίας και σωματικής αλλά και συναισθηματικής.

Στο βιβλίο μου, «Μπαμπά, μεγάλωσέ με», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΜΙΝΩΑΣ, μπορείτε να διαβάστε μια πιο αναλυτική προσέγγιση για το θέμα. Θα χαρώ να πολύ να διαβάσω τα σχόλια και τις παρατηρήσεις σας. Να είστε καλή και καλή σχολική χρονιά!

Ακολουθεί απόσπασμα από το βιβλίο.

«Αυστηρότητα και πειθαρχία» 

Δεν θα σας παροτρύνω να μην είστε και λίγο αυστηροί, ειδικά με θέματα που έχουν να κάνουν με την ασφάλεια του. Πάντα όμως, ακόμη και όταν γίνεστε αυστηροί να βρίσκετε έναν τρόπο που να μην τα φοβίζει αλλά να τα κάνει να κατανοούν το σωστό, το ασφαλές και το πόσο σοβαρό είναι το κάθε θέμα που αναφέρεστε.

Μην χτίσετε τη σχέση σας βασισμένη στο φόβο. Θα χάσετε πολλές ωραίες στιγμές μαζί του γιατί ο φόβος κάνει τα παιδιά αμυντικά και αντιδραστικά. Ένα χαρούμενο και ευτυχισμένο παιδί είναι το καλύτερο φάρμακο για ό,τι και αν σας απασχολεί. Θα κουβαλάτε αυτή τη φατσούλα όσο μακριά και να είστε και θα παίρνετε απίστευτη δύναμη. Δεν μπορώ να σας περιγράψω πόση αισιοδοξία και χαρά μου δίνει μόνο και μόνο η σκέψη αυτού του παιδιού, είναι πολλές οι φορές που μου φτιάχνει τη διάθεση με έναν τρόπο μαγικό! (Για αυτό επενδύστε σε αυτό και θα βγείτε διπλά κερδισμένοι. Ειδικά τους δύσκολους καιρούς που περνάμε το έχουμε όλοι ανάγκη αυτό).

Όσες φορές υπήρξα παραπάνω αυστηρός το μετάνιωσα διότι κατάλαβα ότι δεν είχε νόημα να επιπλήττω ένα παιδί για πράγματα που ανακαλύπτει τώρα και που δεν έχει την πρόθεση να τα κάνει λάθος. Τελευταία εφαρμόζω μια πολύ πιο ήπια τακτική που έχει και καλύτερο αποτέλεσμα! (Να είναι καλά η μαμά.)

Έτσι και αλλιώς όμως δεν νομίζω ότι ποτέ υπήρξα υπερβολικά αυστηρός (ευτυχώς). Αν όμως προνοήσετε σε πολλά θέματα και ελαττώσετε τους κινδύνους παίρνοντας κάποια μέτρα, θα χρειαστεί να λέτε πολύ λιγότερα ΜΗ.

Όταν κάποια στιγμή κόρη μου ήταν 1,5 χρονών για ελάχιστα δευτερόλεπτα ξέφυγε από την προσοχή μου, την πρόλαβα στο τσακ από το να χώσει σε μια πρίζα με ηλεκτρικό το βύσμα ενός ακουστικού! Ήταν τόσο έντονη η αντίδρασή μου κυρίως για να προλάβω το κακό που την τρόμαξα πάρα πολύ και χρειάστηκε πολύ χρόνο για να ηρεμήσει. Το ξέρω πως η αντίδραση μου ήταν ενστικτώδης αλλά δεν νομίζω ότι η κόρη μου το εκτίμησε.

Πολύ απλά τοποθετήσαμε σε όλες της πρίζες καλύμματα και τέλειωσε το θέμα. Χρειάζεται λοιπόν να πάρεις από πριν κάποια βασικά μέτρα ασφάλειας. Παρατηρείς με προσοχή τους χώρους που κινείται και πράττεις ανάλογα! Απομακρύνεις αυτά που δεν θέλεις να αγγίξει και το προστατεύεις απο ότι μπορεί να κινδυνέψει, λέγοντας όσο πιο λίγα «μη» μπορείς.


Ηθοποιός – Συγγραφέας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Close