Πόλεμος «γιγάντων» στο Ιντερνετ

0

Η σημαντική συμφωνία συνεργασίας της Yahoo με τη μηχανή αναζήτησης Mozilla/Firefox οδηγεί σε παραγκωνισμό της Google στο συγκεκριμένο πεδίο. Αυτό σημαίνει πως η Google παύει να λειτουργεί ως προεπιλεγμένη μηχανή αναζήτησης στον διαδικτυακό πάροχο Firefox, τον οποίο ελέγχει ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Μοzilla, και αντικαθίσταται από τη Yahoo. Οπως επισήμανε η διευθύνουσα σύμβουλος της Υahoo, Μαρίσα Μέγιερ, «πρόκειται για τη σημαντικότερη συνεργασία των τελευταίων πέντε ετών, ενισχύοντας σε μεγάλο βαθμό τη θέση μας στην αγορά των μηχανών αναζήτησης. Μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα το πεδίο αυτό ως στόχος επένδυσης και ευκαιρία ανάπτυξης». Αν και δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα οικονομικά στοιχεία για τη συνεργασία Yahoo – Mozilla/Firefox, ωστόσο έγινε γνωστό ότι οι δύο εταίροι θα επιμερίζουν μεταξύ τους τα έσοδα από τη διαφήμιση, που συνοδεύει τη διαδικασία της αναζήτησης. Αξίζει να αναφερθεί πως το ενδιαφέρον για το πεδίο της διαδικτυακής αναζήτησης ανανεώθηκε με την ανάληψη της διοίκησης της Yahoo από τη Μαρίσα Μέγιερ.

Πάντως, θα πρέπει να τονισθεί πως η μέχρι σήμερα συνεργασία της Mozilla με την Google ήταν παράδοξη. Η Google, ούτως ή άλλως, επενδύει στη δική της μηχανή αναζήτησης Chrome, η οποία είναι ευθέως ανταγωνιστική προς τη Mozilla/Firefox. Παράλληλα, η Mozilla από τη δική της πλευρά έχει αρχίσει να αναπτύσσει το δικό της λειτουργικό σύστημα, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί στα «έξυπνα» τηλέφωνα, ενώ είναι πολύ πιθανόν ότι θα βρεθεί σε ανταγωνιστική θέση με το λειτουργικό Android της Goοgle.

Σε ανάλογες κινήσεις προβαίνει και η Apple όσον αφορά την εξάρτησή της από την Google και τις παρεχόμενες υπηρεσίες στα κινητά τηλέφωνά της iPhone. Αυτό, δηλαδή, που έκανε η Apple ήταν ότι αντικατέστησε τη μηχανή αναζήτησης της Google με την αντίστοιχη Bing της Μicrosoft και τους χάρτες της Google με τους δικούς της Apple Maps για να καλύψει τις υπηρεσίες πλοήγησης στα iPhone. Υπενθυμίζεται πως το 2009 η Yahoo είχε συνάψει συμφωνία με τη Microsoft, ώστε να της παράσχει την τεχνολογία αναζήτησης μέσω της πλατφόρμας της Bing. Η συμφωνία διαρκεί έως το 2019, αλλά τίθεται υπό εξέταση εάν θα συνεχίσει να υφίσταται.

Leave a Reply