«Πόλεμος» για Novartis : Πυρ ομαδόν κατά Παπαγγελόπουλου – Τι υποστηρίζει ο ίδιος

0
Ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος μιλάει στην Ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση προ ημερησίας διατάξεως σε επίπεδο Αρχηγών Κομμάτων, με αποκλειστικό θέμα τα φαινόμενα διαπλοκής και διαφθοράς και την επιρροή τους στο θεσμικό και πολιτικό σύστημα της χώρας και την αντιμετώπισή τους, Αθήνα, τη Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2016. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Σε «πόλεμο» μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος θα έχει πολλά… επεισόδια, εξελίσσεται η υπόθεση Novartis μετά και την παραπομπή του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου στην προανακριτική επιτροπή.

Δεν είναι τυχαίο πως νομικοί «κύκλοι» εκτιμούν ότι με την τροπή που παίρνει η υπόθεση, ειδικά μετά και την κατάθεση της εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Ράικου, δεν αποκλείεται να να κινδυνέψει ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος ακόμη και με Ειδικό Δικαστήριο.

Κατάθεση «βόμβα» από Ράικου
Μετά την κατάθεση της κυρίας Ράικου, φαίνεται πως η υπόθεση Novartis θα απασχολήσει ενδελεχώς τη Βουλή και δεν φαίνεται να τίθεται ζήτημα επιστροφής του φακέλου στη Δικαιοσύνη, όπως ήταν το κλίμα που επικρατούσε αρχικά .

Τα όσα αναφέρει η εισαγγελική λειτουργός λειτούργησαν καταλυτικά προκειμένου το νομικό σκεπτικό της πλειοψηφίας να ισχυροποιηθεί ως προς τη φύση και τον χαρακτήρα των υπό διερεύνηση αδικημάτων Παπαγγελόπουλου ώστε να καταστεί μονόδρομος η κοινοβουλευτική έρευνα για όσο διάστημα χρειαστεί.

Αθέμιτη επιρροή
Και αυτό διότι, όπως αναφέρει και η εφημερίδα «Το ΒΗΜΑ» η πλειοψηφία της Βουλής θεωρεί ότι «από την ανάληψη των καθηκόντων του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου με διαρκείς παρεμβάσεις επιχειρούσε συστηματικά να ασκήσει αθέμιτη επιρροή στη λειτουργία της Δικαιοσύνης κατά την ανακριτική διαδικασία διαφόρων υποθέσεων με σκοπό τη στοχοποίηση και εξόντωση των πολιτικών αντιπάλων της προηγούμενης κυβέρνησης».

Η κυρία Ράικου έφερε τα πάνω – κάτω στη υπόθεση με την κατάθεσή τους στην οποία ανέφερε ότι ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης εκμεταλλευόμενος την πολιτική του ισχύ, «με ύφος «νταβατζή»», υποδείκνυε πώς πρέπει να διεκπεραιωθούν συγκεκριμένες κρίσιμες υποθέσεις, απαιτώντας μάλιστα να υπάρξει άμεσα άσκηση ποινικής δίωξης.

Τι υποστηρίζει ο Παπαγγελόπουλος
Ο κ. Παπαγγελόπουλος απάντησε μέσω της εφημερίδας τα «ΝΕΑ» υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων ότι η «ΝΔ στήριξε τη νομικά σαθρή πρότασής της στις καταθέσεις των γνωστών για την αξιοπιστία τους και και την εν γένει συμπεριφορά τους στο χώρο της Δικαιοσύνης και όχι μόνο κύριο Αγγελή και κυρία Ράικου».

Αναφερόμενος στην κ. Ράικου, τονίζει ότι «ίσως χρειαστεί περισσότερο από 2,5 χρόνια, που χρειάστηκε για να τολμήσει να αναφέρει ευθέως το όνομά μου, για να διευκρινίσει τους ψευδείς και κατάπτυστους ισχυρισμούς της για τις δήθεν τηλεφωνικές συνομιλίες που είχαμε για τη Novartis».

Ο κ. Παπαγγελόπουλος, καλεί την κ. Ράικου να εξηγήσει για ποιο λόγο επανήλθε να καταθέσει, ενώ είχε ολοκληρώσει την κατάθεσή της. «Μήπως ενημέρωσε κάποιον τι είχε καταθέσει; Μήπως αυτός δεν έμιενε ικανοποιημένος και την καθοδήγησε να δώσει συμπληρωματική κατάθεση και να συμπληρώσει τα ψέματά της;» σημειώνει.

Τα επόμενα βήματα
Ανεξάρτητα πάντως από το εύρος της έρευνας στον Άρειο Πάγο, η επιτροπή της Βουλής που θα αναλάβει την υπόθεση έχει όλες τις αρμοδιότητες που έχει και ένας εισαγγελικός λειτουργός.

Στο πλαίσιο αυτό είναι πιθανό να κληθούν να καταθέσουν όλα εκείνα τα πρόσωπα που με τις μαρτυρίες τους έχουν βάλει στο κάδρο της υπόθεσης των τέως αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης.

Επίσης, η επιτροπή της Βουλής έχει δικαίωμα, αν το κρίνει αναγκαίο, να ζητήσει και να εξετάσεις τους δύο προστατευόμενους μάρτυρες, οι οποίοι έχουν ήδη καταθέσει στην Εισαγγελία Διαφθοράς με κωδικές ονομασίες.

Εάν συμβεί αυτό, το πιθανότερο σενάριο είναι να εξεταστούν σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο ώστε να μην αποκαλυφθούν τα στοιχεία της ταυτότητάς τους.

Ακόμη, τόσο η βουή όσο και οι δύο αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου Ζαχαρής και Σοφουλάκης, έχουν τη δυνατότητα να ζητήσουν άρση τηλεφωνικού απορρήτου των ελεγχόμενων προσώπων ώστε να διαπιστωθεί αν υπήρχαν επικοινωνίες μεταξύ τους.

Γεραπετρίτης: Πιθανή η διεύρυνση του κατηγορητηρίου
Στο θέμα της Novartis αναφέρθηκε και ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης τονίζοντας ότι ο φάκελος της δικογραφίας βρίσκεται σε ένα παρά πολύ πρώιμο στάδιο.

«Είναι βέβαιο ότι κατά την διάρκεια της κοινοβουλευτικής διαδικασίας θα προκύψουν και άλλα ζητήματα που ενδεχομένως να διευρύνουν το κατηγορητήριο», είπε ο Γιώργος Γεραπετρίτης μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ.

Και συνέχισε: «Ο τέως αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης (σ.σ. Δημήτρης Παπαγγελόπουλος) έχει διαπράξει αδικήματα χειραγώγησης της Δικαιοσύνης. Οι μαρτυρίες δεν προέρχονται από πολιτικά πρόσωπα. Πρόκειται για εισαγγελικούς λειτουργούς εν ενεργεία που οι ίδιοι κατά δήλωση τους έχουν γίνει δέκτες αυτού του τύπου των πιέσεων από το συγκεκριμένο πολιτικό πρόσωπο».

Ωστόσο εξήγησε ότι δεν μπορεί να υπάρξει πρόταση κατηγορίας για τον προϊστάμενο του κ. Παπαγγελόπουλου. «Αυτή τη στιγμή που μιλάμε πράγματι είναι αντίθετο στην λογική της απονομής της τακτικής Δικαιοσύνης να υπάρχει πρόταση κατηγορίας μόνο και μόνο στην βάση μίας συμπερασματικής λογικής ότι δεν μπορεί παρά να ήξερε ο ιεραρχικά προϊστάμενος του κ. Παπαγγελόπουλου», ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας.

«Ο φάκελος της δικογραφίας βρίσκεται σε ένα παρά πολύ πρώιμο στάδιο. Είναι βέβαιο ότι κατά την διάρκεια της κοινοβουλευτικής διαδικασίας θα προκύψουν και άλλα ζητήματα που ενδεχομένως να διευρύνουν το κατηγορητήριο».

Για Προανακριτική – παρωδία μιλούν στον ΣΥΡΙΖΑ
Το θέμα Παπαγγελόπουλου συζητήθηκε και στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ όπου σύμφωνα με πληροφορίες, πρωτοκλασάτα στελέχη έκαναν λόγο για «προανακριτική παρωδία» και «άθλια πλεκτάνη συγκάλυψης του σκανδάλου Novartis».

Ο ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος βλέπει να γυρνάει μπούμερανγκ η υπόθεση της Novartis, εντάσσει την όλη εξέλιξη της υπόθεσης σε μια «γελοία προσπάθεια αποπροσανατολισμού από το υπαρκτό σκάνδαλο Novartis», καταγγέλλοντας μάλιστα «ξεκάθαρη επιχείρηση τρομοκράτησης των δικαστικών λειτουργών».

πηγη

Leave a Reply