Επικαιρότητα

Ποιες είναι οι 14 χώρες που μπορεί να εκραγούν – Είναι και η Ελλάδα μέσα

 


Η αύξηση των εντάσεων στη Μέση Ανατολή και οι αλλαγές ηγεσίας προσθέτουν στην ανησυχία των επενδυτών και κατ’ επεκτασην στην αβεβαιότητα των αγορών. Ωστόσο η ευρωπαϊκή οικονομία όλο και χειροτερεύει και μια νέα γενιά πολιτικών καλείται στην ηγεσία.

Σύμφωνα με μια προσφατη ανάλυση μεγάλης τραπεζικής οργάνωσης και λαμβάνοντας υπόψη την όλο και αυξανόμενη αίσθηση εθνικισμού παγκοσμίως οι παρακατω είναι οι μεγάλυτεροι πολιτικοί κίνδυνοι για το 2012 και το 2013.

1. Ρωσία
Την τελευταία φορά που η Ρωσία είχε τοσες πολλές διαμαρτυρίες, όπως αυτες που έγιναν μετά την επανεκλογή του Βλαντιμίρ Πούτιν, έπεσε η Σοβιετική Ένωση!
Οι διαμαρτυρίες συνεχίστηκαν περισσότερο από ό, τι αναμενότανε, και σύμφωνα με την ανάλυση «η τιμή του πετρελαίου και τα σχέδια για περιορισμούς στην ελευθερία του λόγου σηματοδοτούν την πιθανότητα μιας παρατεταμένης περιόδου εντάσης στη μεσαία τάξη της Ρωσίας που μάλλον θα συνεχίσει να προκαλεί το καθεστώς.»

2. Γαλλία
Οκτώ από τις εννέα χώρες της Ευρωζώνης που είχαν εκλογές τον τελευταίο ενάμιση χρόνο (συμπεριλαμβανομένης και της Γαλλίας) καταψηφίστηκαν οι κυβερνήσεις ή οι πρόεδρoι τους. Και η Γαλλία, όπως και άλλοι,έκαναν μια εκλογική εκστρατεία κατά των οικονομικών μέτρων.Ο αντίκτυπος της επιτυχίας που είχε αυτη η στρατηγική θα παίξει μεγάλο ρόλο στο μέλλον της Ευρωζώνης. Η ανάλυση σημειώνει οτι καθώς το συναίσθημα υπέρ των μέτρων διασωσης και λιτότητας χάνεται οι εντάσεις μεταξύ της Γερμανίας και άλλων μελών της ευρωζώνης θα αυξηθούν.

3. Ελλάδα
Σύμφωνα με την έκθεση ακόμη και αν η Ελλάδα εγκαταλείψει το ευρώ, πιθανότατα η Ευρωπαική Ενωση να συνεχίσει να την κραταέι «εν ζωή» ώς μια χώρα σε «κρίσιμη κατάσταση». Η έκθεση όμως προειδοποιεί οτι «Γενικότερα, μέσα στην απότομη πτώση του βιοτικού επιπέδου, υπάρχουν όλο και περισσότερες ενδείξεις κοινωνικής αποδιάρθρωσης, όπως η αυξηση νοικοκυριών που είναι στο όριο της πείνας, η δραματική αυξηση αστεγων και ο κίνδυνος βίαιων επεισοδίων στην Ελλάδα. Ολα αυτα αποτελούν λόγο ανησυχίας καθώς θα μπορουσαν να περάσουν τα ελληνικά σύνορα.

4. Ολλανδία
Οι επικείμενες ολλανδικές εκλογές στις 12 Σεπτεμβρίου είναι «κλειδί για μία από τις σημαντικότερες πιστώτριες χώρες της ευρωζώνης» η νίκη ενός κόμματος κατά της λιτότητας θα ήταν ένα σημαντικό χτύπημα. Ωστόσο, λόγω της εξαιρετικά απρόβλεπτης φύσης της ολλανδικής πολιτικής, είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς την κατάσταση μετά τις εκλογές.

5. Ιταλία
Η σταθερότητα στην Ιταλία θεωρείται «κρίσιμη», σημειώνοντας ότι η λαϊκή υποστήριξη πρός την αντικαθεστωτική αντιπολίτευση είναι σε άνοδο και η κοινή γνώμη για την κυβέρνηση Monti και τα σκληρά μέτρα λιτότητας του, πέφτει δραματικά.Αν και ο πρώην Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι προσπαθεί να επιστρέψει στην πολιτική, «έρευνες δείχνουν ότι η επιστροφή του στην πολιτική δεν θα επηρεάσει σημαντικά τις πιθανότητες νίκης για τη Δεξιά» .Οι πιθανότητες για πρόωρες εκλογές τον Νοεμβριο είναι λίγες και κατά πάσα πιθανότητα θα γίνουν την άνοιξη.

6. Αιγυπτος
Στις πρώτες δημοκρατικές εκλογές τις Αιγυπτου μετά απο δεκαετίες ο Μουχάμεντ Μορσι κέρδισε με 52%. Αυτο υποδηλώνει οτι ο Μορσι αντιμετωπιζει σημαντικές προκλήσεις όσον αφορά την ενοποίηση της χώρας.

7. Λιβύη
Πολλα «βασικά στελεχη» στη νέα κυβέρνηση της Λιβύης που σχηματίστηκε μετά τις εκλογές του Ιουλίου είναι πρώην αξιωματούχοι του Καντάφι. Καθως η Λιβύη όμως υποβάλλεται σε μια μετάβαση από τη δικτατορία στη δημοκρατία, οι διασύνδέσεις της με τον έξω κόσμο, δεδομένου της κατάστασης της ώς πετρελαίο-παραγωγός βοηθάνε προς μια ομαλή μετάβαση.

8. Συρια
Η Συρία βρισκεται σε κατάσταση εμφυλίου πολέμου, μέχρι στιγμής έχουν σκοτωθεί 19.000 άμαχοι. Η κατάρρευση του κράτους της Συρίας, γίνεται ολο και πιο πιθανη και τα αποθέματα χημικών όπλων θα μπορούσε να αλλάξουν όλο το παιχνίδι με μια πιθανή διεθνή συμμετοχή στον πόλεμο. Η τοποθεσία της Συρίας σημαίνει οτι υπάρχει ανησυχία για τις πιθανές δευτερογενείς συνέπειες σε γειτονικές χώρες όπως το Ιράκ.

9. Ισραήλ
Εαν δεν γίνει κάτι πριν τις εκλογες στις ΗΠΑ, οι πιθανότητες επιθεσης του Ισραήλ κατά του Ιράν είναι μάλλον 25% μόνο για το πρώτο εξάμηνο του 2013!

10. Σαουδική Αραβία

Η αυξημένη παραγωγή πετρελαιου στην Σαουδική Αραβία ήταν μια σημαντική εξέλιξη στις αγορές τον τελευταιο χρόνο. Μια άλλη μεγάλη είδηση ήταν και ο πρόσφατος θάνατος του πρίγκηπα Nαγιεφ μπιν Αμπντούλ Αζίζ αλ Σαούντ. Ο θάνατος του έχει δημιουργησει ένα κλίμα αβεβαιότητας καθως είναι αγνωστο ποτε η εξουσια θα περασει στην επομενη γενιά. Συμφωνα με την έκθεση η αλλαγη πολιτικής οπως και η αλλαγη εξουσίας δεν αλλαζουν συχνα και συνήθως η μια συνοδεύει την άλλη οποτε «εάν οι τιμές του πετρελαίου πέσουν στα $90 ή πιο κάτω (βάση Brent) για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα, οι αγορές θα επικεντρωθούν στο αν το βασίλειο αυξήσει την παραγωγή του ή αν θα συνεχίσει να αντλεί το πετρέλαιο σε ποσοστό που ωθεί τις τιμές προς τα κάτω.»

11. Βενεζουέλα
Η έκθεση εμφανίζει κάποιες αμφιβολίες σχετικά με την κατάσταση της υγείας του προέδρου Ούγκο Τσάβες, τονίζοντας ότι με την ευημερία του σε κίνδυνο η χώρα έρχεται σε δύσκολη θέση. Ο Chavez είναι πρόεδρος εδω και 13 χρόνια και ο ενδεχόμενος θάνατος του δημιουργεί αβεβαιότητα. «Μπορεί ο θάνατος του ηγέτη πριν από τις εκλογές να προκαλέσει την αναβολή τους, αλλαζοντας ταυτόχρονα την πολιτική κατευθυνση της χώρας.Είναι λιγότερο σαφές εάν ο θάνατος του ηγέτη αμέσως μετά τις εκλογές θα ακολουθηθει απο δημοκρατικές μεθόδους. Το πιθανότερο σενάριο είναι να ακολουθήσει ενας ανταγωνισμός για την θέση μεταξύ των ελίτ και κατ επεκτασην αντίσταση απο τον λαό προς το αδιάβλητο της εκλογικής διαδικασίας»

12. Νοτια Κορέα
Η Νότια Κορέα έχει σημαντικές εκλογές στις 19 Δεκεμβρίου. Η σημερινή κυβέρνηση είναι κεντρο-δεξιά και κραταει μια σκληρή στάση απέναντι της Βόρειας Κορέας. Ωστόσο, φαίνεται απολυτα πιθανό ότι μια πιο κεντρώα υποψήφιος, η Πάρκ-Γκεν Χαι, θα είναι η επόμενη πρόεδρος.Σύμφωνα λοιπον με την έκθεση, αν και η Βορεια Κορέα δεν επιδιώκει καποια αλλαγη σιγουρα ο ο νεώτερος Κιμ – ο καινουργιος τους ηγέτης – επιδιώκει να διαφοροποιήσει τον εαυτό του από τον πατέρα του. Αυτο λοιπόν μαζι με μια καινουργια κυβέρνηση στην Νοτια Κορέα προσφέρει περιθώρια αισιοδοξίας για τη μείωση των εντάσεων στη χερσόνησο. »

13.Κινα
Ο Χου Ζιντάο, ο οποίος υπήρξε πρόεδρος της Κίνας για δέκα χρόνια, αναμένεται να δώσει τα ινια σε διάδοχο την επόμενη άνοιξη. Ενώ μια πρόσφατη δημοσκόπηση του Pew έδειξε ότι το 82 τοις εκατό της Κίνας είναι ικανοποιημένη με τον τρόπο που εξελίσσονται τα πράγματα εκεί, σύμφωνα με στοιχεία της έκθεσης φαίνεται ότι η Κίνα αντιμετωπίζει εξωτερική πίεση. Οι διπλωματικές σχέσεις ΗΠΑ-Κινας θα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην προεκλογική εκστρατεία των ΗΠΑ και οι εντάσεις στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας με τις γειτονικές χώρες έχουν αυξηθει.

ΠΗΓΗ: nalystsforchange.org

14.ΗΠΑ
Για τις ΗΠΑ η έκθεση είναι σαφής. «Οι πιθανότητες του Ομπάμα για επανεκλογή δεν εξαρτώνται ουτε από τη δική του εκστρατεία ουτε απο αυτη του Mitt Romney αλλά από τους Ευρωπαίους αξιωματούχους τους Κινέζους και τους Ιρανούς ». Επιπλέον, οι Ρεπουμπλικάνοι θα διατηρήσουν τον έλεγχο της Βουλής και θα αποκτήσουν τον έλεγχο της Γερουσίας, που θα περιορίσει τις πιθανότητες του Κογκρέσου να καταφέρει να λύσει τις διαφορές μεσα απο την οδο του φορολογικό τομέα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Close