Μήνυμα ότι η Ελλάδα θα κάνει αυτό που πρέπει, δηλαδή σαρωτικές μεταρρυθμίσεις για να ανακτηθεί η ανταγωνιστικότητα, έστειλε ο Αντώνης Σαμαράς, κατά τη συνάντησή του με τον Μπιλ Κλίντον στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η χώρα περνά μια κρίση άνευ προηγουμένου σε περίοδο ειρήνης, δηλαδή μια 5ετή ύφεση, την οποία παραλλήλισε με την «Μεγάλη Ύφεση» στις ΗΠΑ. Ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι η χώρα έχει ανάγκη από αλληλεγγύη και πρωτοβουλίες για την στήριξή της.

Απαντώντας, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον υπογράμμισε ότι πιστεύει στην Ελλάδα και δήλωσε την ετοιμότητά του να βοηθήσει τη χώρα να ξεπεράσει την κρίση. Τόνισε, δε, ότι οι άνθρωποι και κυρίως οι νέοι πρέπει να έχουν μια ελπίδα για το μέλλον, κάτι στο οποίο να πιστέψουν.

Μετά την κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Αντ.Σαμαρά, ο Αμερικανός πρώην πρόεδρος συμμετείχε σε διευρυμένη συνάντηση με τους υπουργούς Εξωτερικών Δημήτρη Αβραμόπουλο, Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη και και Ελληνοαμερικανών επιχειρηματιών.

Στη συνέχεια, ο Μπιλ Κλίντον μίλησε σε κλειστή συνάντηση Ελλήνων και Ελληνοαμερικανών επιχειρηματιών, σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Hellenic Initiative.

Πρόκειται για πρωτοβουλία με στόχο να συγκεντρωθούν περί τα 100 εκατ. δολάρια για τη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος στην Ελλάδα, επικεφαλής της οποίας φέρεται ο κ. Αντριου Λιμπέρης.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το Mega, στη συνάντηση αυτή ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ επισήμανε ότι η Ελλάδα έχει δυνατότητες και επενδυτικές ευκαιρίες. Εκ μέρους των Ελληνοαμερικανών επιχειρηματικών φαίνεται ότι το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στους τομείς της Ενέργειας και του Τουρισμού.

Σύμφωνα, δε, με τις πληροφορίες του Mega, ο Μπιλ Κλίντον πρόκειται να επισκεφθεί εκ νέου την Αθήνα, πιθανότατα πριν από το τέλος του έτους.

Η τοποθέτηση του Αντώνη Σαμαρά

«Κύριε Πρόεδρε, αγαπητοί φίλοι

Είναι μεγάλη χαρά και τιμή να σας καλωσορίσω όλους στην Ελλάδα.

Και ποιος χώρος καταλληλότερος, με τόσους πολλούς Ελληνοαμερικανούς και έναν σπουδαίο φίλο της Ελλάδας, κυριολεκτικά στη σκιά του Παρθενώνα, το πιο εξέχον μνημείο της ανθρωπότητας, που ταυτίζεται με την Ελευθερία, τη Δημοκρατία και τα ιδανικά που μας κάνουν όλα όσα είμαστε και όσα υπερασπιζόμαστε.

Δεν θα ήθελα όμως τώρα να αναφερθώ στην Ιστορία. Η Ιστορία (άλλωστε) είναι παντού γύρω μας. Μπορείτε απλά να την νιώσετε.

Από τη δεκαετία του τριάντα, ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε για τα προβλήματα της οικονομίας: να επανακάμψουμε, να επανεκκινήσουμε την οικονομία και να προχωρήσουμε σε σαρωτικές μεταρρυθμίσεις για να επανανακτήσουμε την ανταγωνιστικότητά της χώρας μας.

Αλλά θέλω να σας εξηγήσω ότι η Ελλάδα σήμερα διέρχεται μια κρίση άνευ προηγουμένου, σε περίοδο Ειρήνης.

 

Ανέφερα ότι διανύουμε το πέμπτο έτος ύφεσης και όλα αυτά ανασύρουν τις πικρές μνήμες της Μεγάλης Ύφεσης των Ηνωμένων Πολιτειών. Και είναι ακριβώς αυτό που βιώνουμε σήμερα στην Ελλάδα: τη δική μας εκδοχή της Μεγάλης Ύφεσης, που ζήσατε εσείς.

Αυτό ακριβώς σκοπεύουμε να κάνουμε, με την υποστήριξη του ελληνικού λαού, όπως αυτή εκφράστηκε στη νωπή λαϊκή εντολή που δόθηκε για κυβέρνηση Εθνικής Ευθύνης με στήριξη των τριών κομμάτων, η οποία αντιπροσωπεύει ένα ευρύτατο τμήμα του ελληνικού πολιτικού φάσματος.

Σκοπεύουμε να το πετύχουμε με την υποστήριξη των Ευρωπαίων εταίρων μας, με τους οποίους μοιραζόμαστε ένα κοινό νόμισμα, κοινές υποχρεώσεις και ένα ισχυρό αίσθημα αλληλεγγύης, όλα τόσο πολύτιμα για εμάς.

Και, φυσικά, με τη συνεχή υποστήριξη πολλών διακεκριμένων ηγετών από την Ελληνική Διασπορά, των οποίων οι ενέργειες, πρωτοβουλίες και ιδέες, είναι πάντα ευπρόσδεκτες και πάντα χρήσιμες, τώρα περισσότερο από ποτέ…

Όλοι γνωρίζουμε ότι σε δύσκολους καιρούς, κ. Πρόεδρε, οι άνθρωποι χρειάζονται ισχυρή ηγεσία και Ελπίδα. Εμείς σκοπεύουμε να παρέχουμε και τα δυο:

Ισχυρή ηγεσία, δηλαδή αποφασιστικότητα, δικαιοσύνη και αίσθηση καθήκοντος.

Και Ελπίδα, που σημαίνει ότι οι θυσίες δεν είναι μάταιες, όπως σας είπα πριν, και θα πρέπει να υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ.

Γνωρίζουμε ότι δεν είναι εύκολο. Αλλά είμαστε αποφασισμένοι να πετύχουμε. Και επιτρέψτε μου να πω σε αυτό το σημείο, κύριε Πρόεδρε, ότι είστε μια πηγή έμπνευσης για εμάς. Η πρωτοβουλία σας, η «Παγκόσμια Πρωτοβουλία Κλίντον» είναι παγκοσμίως αναγνωρισμένη. Οι αξίες σας, οι αρχές και οι ενέργειές σας έχουν σημαντική επιρροή σε παγκόσμια κλίμακα. Γι’ αυτό σας χαιρετίζω εδώ ως αποδεδειγμένο φίλο και ως παγκόσμια προσωπικότητα, που μοιραζόμαστε κοινά ιδανικά.

Θέλω να σας ευχαριστήσω για αυτή την πρωτοβουλία. Εκτιμούμε βαθιά το ενδιαφέρον σας για την Ελλάδα και την ισχυρή υποστήριξη σας στις προσπάθειες μας. Επίσης εκτιμούμε βαθιά και τις σχέσεις μας με τη χώρα σας, τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, και προσβλέπουμε στην ενίσχυση των δεσμών μας, που βασίζονται στις αρχές της Ελευθερίας, της Δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.  Αυτά τα ιδανικά, κ. Πρόεδρε, ξεκίνησαν στην Ελλάδα περίπου δυόμισι χιλιάδες χρόνια πριν. Τα ίδια ιδανικά ενέπνευσαν τη γέννηση του Αμερικανικού Έθνους, και την Παλιγγενεσία του Έθνους, περίπου δύο αιώνες πριν.

Τα έθνη μας μοιράζονται τόσα πολλά από το παρελθόν. Είμαι βέβαιος ότι θα μοιραστούν ακόμη περισσότερα στο μέλλον. Σας ευχαριστώ κ. Πρόεδρε, που είστε εδώ μαζί μας. Σας ευχαριστώ όλους. Το εκτιμούμε».

Τοποθέτηση Μπιλ Κλίντον

«Σας ευχαριστώ κ.  Πρωθυπουργέ. Θα ήθελα να αρχίσω λέγοντας ότι προφανώς ήρθαμε εδώ, διότι πιστεύουμε σε αυτή τη χώρα και στο μέλλον της. Πιστεύουμε ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα πλούσια σε ανθρώπους, σε πόρους, σε ιδέες, σε κληρονομιά.

Θέλω να συγχαρώ τη δική σας κυβέρνηση συνεργασίας. Σε όλο τον κόσμο υπάρχουν σύνθετα προβλήματα, τα οποία οι άνθρωποι προσπαθούν να επιλύουν συνεργαζόμενοι με προοπτική αλληλεγγύης.

Σίγουρα αυτή η κυβέρνηση συνεργασίας δημιουργεί πολλή εμπιστοσύνη στους Έλληνες της Διασποράς. Το συζητήσαμε αυτό μεταξύ μας. Εμείς είμαστε εδώ για να σας παρέχουμε την υποστήριξη μας. Όχι γιατί πιστεύουμε ότι έχουμε τις απαντήσεις, αλλά γιατί πιστεύουμε ότι μαζί μπορούμε να κάνουμε κάτι για να σας βοηθήσουμε.

Επίσης θεωρούμε ότι οι θέσεις τις οποίες έχετε στηρίξει, οι μακροπρόθεσμες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που προωθείτε είναι σημαντικές.

Οι άνθρωποι πρέπει να έχουν μια ελπίδα για το μέλλον. Οι νέοι άνθρωποι χρειάζονται κάτι στο οποίο να πιστέψουν. Ξέρουν όλοι ότι διακυβεύεται το μέλλον τους. Γι’ αυτό εμείς θα σας βοηθήσουμε να επιτύχετε την έξοδο από αυτή την κρίση».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here