Περικοπές σε 15 επιδόματα

0

katrougalos1-696x405

Σε μια πρώτη λίστα με τις περικοπές σε προνοιακά επιδόματα, στις περιπτώσεις που αυτά επικαλύπτονται από το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης – ΚΕΑ, διαμορφώνει η κυβέρνηση, μέσω των αρμόδιων υπουργείων, προκειμένου να αποσταλεί στους θεσμούς. Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έχει οριστικοποιηθεί  ποια επιδόματα θα περικοπούν άμεσα, ποια θα διατηρηθούν για λίγους ακόμα μήνες και ποια θα διασωθούν.

Σύμφωνα με πληροφορίες επί δυομισι ώρες, το μεσημέρι της Τρίτης, οι συναρμόδιοι υπουργοί Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Χουλιαράκης και Εργασίας κ. Γιώργος Κατρούγκαλος και Θεανώ Φωτίου, διαμόρφωναν τον κατάλογο των επιδομάτων που θα περικοπούν.

«Όπου υπάρχουν επικαλύψεις με το ΚΕΑ, τα παλαιά επιδόματα θα καταργηθούν» ανέφερε εξερχόμενος από την συνάντηση ο κ. Κατρούγκαλος. Αν και ερωτήθηκε, απέφυγε να πει στους δημοσιογράφους ποια είναι αυτά τα επιδόματα που «επικαλύπτονται» και θα καταργηθούν.

Ο ίδιος επίσης ανέφερε ότι δεν τίθεται κανένα ζήτημα περικοπής επιδομάτων ειδικών κατηγοριών, όπως για παράδειγμα τα αναπηρικά επιδόματα.

Ο κύριος Κατρούγκαλος πάντως άφησε ανοικτό να αλλάξουν και τα επιδόματα τέκνων, όχι όμως εξαιτίας του ΚΕΑ. «Είναι άλλη συζήτηση αυτό, άλλοι έχουν παιδιά και άλλοι δεν έχουν, εμείς θέλουμε να τα αλλάξουμε για να τα βελτιώσουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κύριος Χουλιαράκης από πλευράς του δήλωσε πως δεν αλλάζει το κονδύλι των 105 εκατ. ευρώ για το επίδομα πετρελαίου, κάτι που σημαίνει πως το επίδομα διασώζεται, μέχρι τον Απρίλιο του 2017 τουλάχιστον.

Nα σημειωθεί ότι σε πρόσφατη έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας καταγράφονταν 15 προνοιακά επιδόματα που είναι πιθανόν να καταργηθούν:

 1. Το επίδομα θέρμανσης
 2. Παροχές διακοπών σε ανέργους
 3. Καλοκαιρινό κατασκηνωτικό πρόγραμμα ΟΑΕΔ
 4. Προγράμματα ΟΑΕΔ οικονομικής ενίσχυσης συνδικαλιστικών οργανώσεων (OAED Funding for Union Organizations)
 5. Προγράμματα κοινωνικού τουρισμού ΟΑΕΔ
 6. Οι δωρεάν κάρτες μεταφοράς οικογενειών μέσω των ΚΤΕΛ
 7. Προγράμματα διακοπών των οικογενειών των ασφαλισμένων στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ
 8. Προγράμματα διακοπών ανέργων του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ
 9. Παροχές διακοπών ΕΤΑΠ-ΜΜΕ
 10. Χρηματικές παροχές διακοπών συνταξιούχων Δημοσίου
 11. Προγράμματα κοινωνικού τουρισμού έξι ημερών με κουπόνια
 12. Προγράμματα κοινωνικού τουρισμού της τρίτης ηλικίας
 13. Προγράμματα διακοπών για άτομα με ειδικές ανάγκες
 14. Oικογενειακά επιδόματα και επιδόματα γάμου
 15. Διευκολύνσεις για την είσοδο στην αγορά εργασίας

 

πηγη

Απάντηση