Πέντε χρόνια με αναστολή στον Αρ. Φλώρο, αθωώθηκε ο Β. Μηλιώνης

0

Μια καταδίκη με αναστολή επιφύλαξε το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων στον Αρ. Φλώρο για την υπόθεση Energa-Hellas Power, εντός των στενών πλέον ορίων ποινών που έδινε η κατάργηση του νόμου περί καταχραστών Δημοσίου με βάση τον ποινικό Κώδικα που ισχύει από την 1η Ιουλίου 2019. Το πλαίσιο αυτό σε συνδυασμό με τα ελαφρυντικά (που ούτως ή άλλως του είχαν αναγνωριστεί και στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο) μείωσαν την ποινή.

Το δικαστήριο του επέβαλε ποινή φυλάκισης 5 ετών με τριετή αναστολή, γεγονός που σημαίνει πως θα παραμείνει ελεύθερος. Το δικαστήριο του αναγνώρισε 3 ελαφρυντικά (ήδη τα δύο του είχαν αναγνωριστεί και πρωτοδίκως) και μείωσε την ποινή των 21 ετών που του είχε επιβληθεί.

Οι ποινές

Το δικαστήριο μετά από μακρά ακροαματική διαδικασία καταδίκασε συνολικά 6 άτομα:

Στον Άρη Φλώρο επιβλήθηκε ποινή 5 χρόνων με τριετή αναστολή καθώς κρίθηκε ένοχος για λαθρεμπορία, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και υπεξαίρεση. Του αναγνώρισε τρία ελαφρυντικά (δύο από τον πρώτο βαθμό) δηλαδή, ειλικρινή μεταμέλεια και σύννομο βίο καθώς και καλή συμπεριφορά μετά την πράξη. Ήδη με την κατάργηση του νόμου περί καταχραστών και τα δύο (από το πρωτόδικο δικαστήριο) ελαφρυντικά η ποινή του δεν θα μπορούσε να ξεπεράσει τα 8 χρόνια, γεγονός άλλωστε για το οποίο ήδη έχει αποφυλακιστεί από το περασμένο καλοκαίρι.

Για τους υπόλοιπους 5 κατηγορούμενους που κρίθηκαν ένοχοι οι ποινές κυμάνθηκαν από 1-2 έτη με τριετή αναστολή για το αδίκημα του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος. Τους αναγνωρίστηκαν από 1-2 ελαφρυντικά, αυτό της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη και του σύννομου βίου.

Αθωώθηκαν επίσης 5 κατηγορούμενοι μεταξύ των οποίων ο Βασίλης Μηλιώνης (πρωτοδίκως είχε καταδικαστεί σε 10 χρόνια) και ο Αχ. Φλώρος.

Μόνο στο Δημόσιο και ΟΤΑ

Παράλληλα το δικαστήριο απάλλαξε τον Άρη Φλώρο για το αδίκημα της υπεξαίρεσης σε βάρος του ΛΑΓΗΕ και του ΔΕΔΔΗΕ, κρίνοντας πως ουσιαστικά δεν αντιπροσώπευε αυτές τις εταιρείες, με βάση όσα ορίζονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που απέστειλε κατόπιν αιτήματος των κατηγορουμένων σχετική απάντηση. Το γεγονός αυτό σημαίνει πως το δικαστήριο αναγνώρισε οφειλή της Energa μόνο προς το Ελληνικό Δημόσιο και τους δήμους, ύφους 72 εκατ. ευρώ, η οποία έχει ήδη ικανοποιηθεί αφού έχουν κατατεθεί εξ αρχής 85 εκατ. στο ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Παράλληλα οποιαδήποτε (τυχόν) αξίωση οφειλής από τον ΛΑΓΗΕ και τον ΔΕΔΔΗΕ, αποτελεί αντικείμενο μιας ιδιωτικής διαφοράς μεταξύ των εταιριών.

Τα χρήματα

Όσον αφορά στο ποσό της καταγγελλόμενης υπεξαίρεσης, το αρχικό κατηγορητήριο ανέφερε ότι ανέρχεται σε 236 εκατ. ευρώ. Σε αυτό όμως συμπεριελάμβανε δήμους, δημόσιο, ΛΑΓΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ. Το δικαστήριο αναγνώρισε μόνο την οφειλή προς τους δήμους και το δημόσιο που φτάνει περίπου τα 72 εκατ. ευρώ. Συνολικά από τους κατηγορούμενους είχαν δεσμευθεί 127 εκατ. σε Ελλάδα και εξωτερικό, ενώ ήδη από το στάδιο της ανάκρισης, όπως αναγνώρισε και το δικαστήριο, είχαν κατατεθεί στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων βάση του σχετικού νόμου περί επιεικούς μεταχείρισης, περίπου 85 εκατ. ευρώ τα οποία θα πάρουν Δημόσιο και Δήμοι.

Βασίλης Χειρδάρης: “Αποκατάσταση της λογικής”

Ο ποινικολόγος Βασίλης Χειρδάρης, εκ των συνηγόρων του Φλώρου, ανέφερε πως “η σημερινή δικαστική απόφαση αποκαθιστά τη λογική στην υπόθεση Φλώρου. Μετά από μία εξωπραγματική και εξοντωτική ποινή άνω των 20 ετών που είχε επιβάλει το πρωτόδικο δικαστήριο, καταργώντας κάθε έννοια δίκαιης δίκης, το δευτεροβάθμιο τον καταδίκασε σε πέντε χρόνια φυλάκισης με αναστολή. Επιπλέον, τον αθώωσε για την δήθεν υπεξαίρεση σε βάρος του ΛΑΓΗΕ και του ΑΔΜΗΕ. Η απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου αποδεικνύει τη δυνατότητα της δικαιοσύνης να αποκαθιστά (έστω εν μέρει) αδικίες και να καταργεί την παραλογία”.

Μανώλης Τρούλης: Ορόσημο η απόφαση

Ο Μανώλης Τρούλης, συνήγορος του Βασίλη Μηλιώνη, ανεφερε πως “εκφράζω την ικανοποίησή μου για την πανηγυρική αθώωση του Βασίλη Μηλιώνη (στην υπόθεση Energa – Hellas Power) μετά από ομόφωνη απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων. Πάντοτε υποστήριζα ότι στην Ελλάδα υπάρχουν ικανοί, έντιμοι και γενναίοι δικαστές. Η απόφαση αυτή αποτελεί ορόσημο στα δικαστικά χρονικά της χώρας, διότι μετά από επτά ολόκληρα χρόνια διασυρμού στα ΜΜΕ, οι Δικαστές που τον έκριναν, αγνοώντας επικοινωνιακές και πολιτικές σκοπιμότητες και με μοναδικό κριτήριο το υλικό της δικογραφίας, φώτισαν την Αλήθεια”.

ΠΗΓΗttps://www.capital.gr/epikairotita/3396430/pente-xronia-me-anastoli-ston-ar-floro-athoothike-o-b-milionis

Απάντηση