Οικονομία

«Παράθυρο» για επιμήκυνση από Αυστρία, Ολλανδία

Ανοιχτό ενδεχόμενο επιμήκυνσης του ελληνικού προγράμματος άφησε υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας Τζαν Γιάχερ, με δηλώσεις του από τη Λευκωσία όπου πραγματοποιείται σήμερα η άτυπη Σύνος του Eurogroup.

Οπως είπε ο κ. Γιάχερ προϋπόθεση για την επιμήκυνση είναι ότι η επιδείνωση της οικονομίας της Ελλάδας είναι αποτέλεσμα προσωρινής ύφεσης.«Αν το έλλειμμα αποδειχθεί κάπως χειρότερο από το αναμενόμενο, λόγω μιας προσωρινής ύφεσης στην οικονομία, θα μπορούσε να υπάρξει κάποιος χρόνος, αλλά όχι λεφτά», ανέφερε ο Ολλανδός υπουργός προσερχόμενος στην άτυπη σύνοδο, πρόσθεσε, όμως, ότι «δεν μπορεί να υπάρξει χρόνος για καθυστέρηση των μέτρων». Για την Ισπανία ο Γιάχερ δήλωσε ότι είναι σημαντικό, η χώρα να δείξει στις αγορές την αποφασιστικότητα για οικονομικές μεταρρυθμίσεις και εφαρμογή των αναγκαίων μέτρων λιτότητας για να τις πείσει.

Σε ανάλογο μήκος κύματος κινήθηκε και η αυστριακή υπουργός Οικονομικών: «Στην Ελλάδα Θα δοθεί ο χρόνος που χρειάζεται, πιθανώς όχι περισσότερα λεφτά» τόνισε η Μαρί Φέκτερ, ενώ την πλευρά του ο κ. Σόιμπλε υπογράμμισε σήμερα ότι δεν αναμένονται αποφάσεις από το Eurogroup. Νωρίς το πρωί, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε είχε κατ΄ιδίαν συναντήση με τον Γάλλο ομόλογο του Πιέρ Μοσκοβισί

Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ι. Στουρνάρας προσερχόμενος στη Σύνοδο απέφυγε να προβεί σε δήλωση.

Δύσκολη συζήτηση

Η συζήτηση του έλληνα υπουργού με τους ομολόγους του θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη καθώς η Αθήνα ακόμα δεν έχει καταλήξει στα οριστικά μέτρα του πακέτου των 11,5 δισ. ευρω για την επόμενη διετία.

Όλα τα μάτια θα είναι καρφωμένα πάνω στον Γιάννη Στουρνάρα ο οποίος γνωρίζει ότι «επί της ουσίας στη Λευκωσία θα παιχτεί η σούπερ δόση των 32 δισ. ευρω»

Ήδη στην Κύπρο έχουν φτάσει όλοι.

Από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζωνης με «άτυπο αρχηγό» τον Β. Σόιμπλε έως τους κεντρικούς τραπεζίτες , με επικεφαλής τον Μάριο «Σούπερ» Ντραγκι , τον Ολι Ρεν και την ίδια την επικεφαλής του ΔΝΤ  Κ. Λαγκαρντ.

Μέσα στην αίθουσα θα βρίσκονται ακόμα οι τρεις της τρόικας κ. Τόμσεν, ο Μαζούχ και Μορς καθώς θα παρουσιαστεί μέρος της έκθεσης  από τις μέχρι τώρα επαφές τους με την ελληνική κυβέρνηση.

«Το θέμα είναι ότι δεν πρόκειται να μιλήσουν οι τροϊκανοι.  Η όλη κουβέντα με τον υπουργό Οικονομικών θα γίνει από την κ. Λαγκαρντ τον κ. Ρεν και τον κ. Σοιμπλε» εξηγούν πηγές προσκείμενες στην τρόικα..

Ο Γιάννης Στουρναρας παρά την αρχική του πρόθεση να μιλήσει για όλο το πακέτο εν τούτοις τώρα θα είναι αναγκασμένος να εξηγήσει ότι η ελληνική κυβέρνηση «δεν δέχεται αλλαγές στα εργασιακά στον ιδιωτικό τομέα αλλά ούτε και απολύσεις στο Δημόσιο». Αντίθετα, στο τραπέζι παραμένουν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, για τα οποία η τρόικα πιέζει να αυξηθούν κατά ένα ή δυο χρόνια, ανεβαίνοντας ως και τα 67 έτη.

Η καθυστέρηση της συμφωνίας με την τρόικα οδηγεί όμως σε καθυστέρηση της εκταμίευσης της επόμενης δόσης τον Νοέμβριο κάτι που ανησυχεί τον υπουργό των Οικονομικών καθώς ο ίδιος εκτιμά ότι «έως τότε η οικονομία θα έχει στεγνώσει».

Οσο για τις διάφορες φήμες που έχουν ακουστεί κατά καιρούς ότι μπορεί να δοθεί ένα μέρος του δανείου, ούτε που θέλουν να το ακούσουν οι Ευρωπαίοι και προφανώς η ελληνική κυβέρνηση δεν θέλει να θέσει ένα τέτοιο ζήτημα τώρα.

Όμως ο Γιάννης Στουρναρας θέλει να δει ποιες θα είναι οι αντιδράσεις  του γερμανού υπουργού Οικονομικών Β. Σοιμπλε , στη μη επίτευξη της συμφωνίας για τα μέτρα καθώς αν και έχει παραδεχτεί ότι τώρα στην Αθήνα γίνεται σωστή δουλειά εν τούτοις υπάρχει η πληροφορία ότι ο Β. Σοιμπλε σκέφτεται να παίξει «μπάλα για 90 λεπτά».

Έτσι λέγεται ότι «θα υιοθετήσει ένα μέτωπο σκληρής γραμμής  σε συνεργασία με άλλους υπουργούς της ευρωζωνης  (Αυστρία, Ολλανδία) έτσι ώστε να μην αφήσουν την Ελλάδα να πάρει ανάσα και να πράξει όλα όσα έχει υποσχεθεί».

Διπλωματικές πηγές στην Αθήνα λένε ότι «μπορεί το Eurogroup να είναι άτυπο όμως επί της ουσίας εκεί θα παιχτούν τα πάντα».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Close