Παραδοχή – «βόμβα» Αθανασίου σε Κωνσταντοπούλου για τη SIEMENS

0

«Στα μαλακά» επιχειρεί να «πέσουν» οι υπαίτιοι σκανδάλων μεγέθους Siemens η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου, σύμφωνα με τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ ΖωήΚωνσταντοπούλου.

Παραδοχή – «βόμβα» Αθανασίου σε Κωνσταντοπούλου για τη SIEMENS
Το γεγονός αυτό το παραδέχθηκε επί της ουσίας ο αρμόδιος υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου ο οποίος,
την Τετάρτη 26 Νοεμβρίου, ομολόγησε μετά από σειρά καίριων ερωτημάτων της κυρίας Κωνσταντοπούλου ότι «όσοι εμπλέκονται με τη δικαιοσύνη και έχουν καταχραστεί δημόσιο χρήμα θα έχουν μια επιεική μεταχείριση αν φέρουν τα χρήματα πίσω.
Δεν το αρνήθηκε κανείς αυτό, ούτε ανακαλύψαμε τώρα τον Άρη
»!

Κατά τη διάρκεια της έντονης συζήτησης που έγινε στην Επιτροπή, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ περιέγραψε όλο το πλέγμα των κυβερνητικών μεθοδεύσεων, ακόμη και μέσα από την κατάθεση εκπρόθεσμων τροπολογιών, με τον κ. Αθανασίουνα είναι και πάλι αποκαλυπτικά… ανατριχιαστικός επιβεβαιώνοντας ότι δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται κάτι τέτοιο! Με σειρά τέτοιων ενεργειών, όπως της τελευταίας τροπολογίας, επιχειρείται από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, -σύμφωνα και με την κυρία Κωνσταντοπούλου- η διαμόρφωση ενός άκρως επιεικούς περιβάλλοντος για όλους όσοι έχουν καταχραστεί δημόσιο χρήμα και εμπλέκονται σε σκάνδαλα, τύπου Siemens, ή υποθέσεις με έντονη «οσμή» σκανδάλου, όπως το θέμα του «μαύρου» στην ΕΡΤ και των μορφωμάτων που ακολοθούθησαν.

Τα αποσπάσματα από τα πρακτικά της συζήτησης στη Βουλή είναι αποκαλυπτικά και διδακτικά…

Αποκαλυπτικά αποσπάσματα από τις ερωτήσεις Κωνσταντοπούλου και τις απαντήσεις Αθανασίου στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής την Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2014

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Ξεκινώ λέγοντας, κύριε Πρόεδρε, ότι, εσείς, σαν Πρόεδρος της Επιτροπής αυτής, να πράξετε το καθήκον σας και να διαμαρτυρηθείτε στους αρμόδιους Υπουργούς οι οποίοι, την ώρα που συνεδριάζει η Επιτροπή μας και επεξεργάζεται νομοθετικές προτάσεις, επιλέγουν ναπαρακάμπτουν την Επιτροπή αυτή και να εισάγουν στην Ολομέλειατροπολογίες ντροπιαστικές οι οποίες δεν συζητιούνται, δεν υφίστανται, άρα, τον έλεγχο της κοινοβουλευτικής διαδικασίας και ψηφίζονται, ξεπλένοντας ευθύνες προσώπων (…)

Παράδειγμα, ζωντανό, χθεσινό και σημερινό: Τροπολογία, πολλοστή, κατά σειρά, με την οποία νομοθετείται, ότι μια σειρά πράξεων απευθείας αναθέσεων συγκεκριμένων έργων, συμβάσεων που δεν έχουν συναφθεί, εκταμίευσης χρημάτων για πληρωμή τηλεοπτικών στούντιο σε συγκεκριμένους επιχειρηματίες, εκταμίευσης χρημάτων προς εξασφάλιση της εκπομπής ψηφιακού φάσματος κ.λπ. Μια σειρά, δηλαδή, ενεργειών που άπτονται της διαχείρισης του δημοσίου χρήματος και προσκρούουν στο νόμο, όπως τώρα ισχύει, θεωρούνται, λέει, νόμιμες. Αυτή είναι η εκπρόθεσμη τροπολογία την οποία κατέθεσαν προχθές, με αριθμό 295 και γενικό αριθμό 2040, ο κ. Χαρδούβελης, ο κ.Λοβέρδος, ο κ. Μητσοτάκης, ο κ. Βρούτσης και ο κ. Σταμάτης.

Είναι ή δεν είναι αρμοδιότητα αυτής της Επιτροπής η νομοθέτηση σχετικών διατάξεων που έχουν να κάνουν με το έκτρωμα που λέγεται ΝΕΡΙΤ και γενικά με τη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση;

Γιατί, για τρίτη συνεχή φορά, επιχειρείται να περάσει διάταξη με την οποία νομιμοποιούνται, εκ των υστέρων, παράνομες ενέργειες που αφορούν τη διαχείριση του δημοσίου χρήματος;

Αυτά τα χρήματα κ. Υπουργέ, ποιος θα τα επιστρέψει, αφού φροντίζετε οι δαπάνες να θεωρούνται νόμιμες;

Δεύτερον, περνάει διάταξη με την οποία, αρκεί να δημοσιευθούν στη Διαύγεια, δύο μήνες μετά, πράξεις και έχουν ήδη, κατά παράνομο τρόπο, διεκπεραιωθεί, χωρίς να έχουν δημοσιευθεί στη Διαύγεια.

(…)

Ο κύριος Υπουργός Δικαιοσύνης πάλι φέρνει εκπρόθεσμη τροπολογία στην Ολομέλεια, ενώ έχουμε Επιτροπή, στην οποία τα βάζει όλα μαζί: διατάξεις που αφορούν πάλι την εκλογή Προϊσταμένων από τους Δικαστές, διατάξεις που αφορούν τον Οργανισμό Δικαστηρίων, διατάξεις που αφορούν τον ν.4055 και σήμερα ήρθε και τις απέσυρε. Μία που τις έβαλε χθες, μία που τις απέσυρε σήμερα. Επίσης, τις διατάξεις που αφορούν την τροποποίηση της νομοθεσίας σχετικά με την δημοσίευση φωτογραφιών.

Αυτός ο τρόπος νομοθέτησης είναι άκρως προσβλητικός για την κοινοβουλευτική τάξη

(…) Έρχομαι τώρα στο νομοσχέδιο, για να διατυπώσω μόνο ερωτήματα και στην δευτερολογία μου, αν λάβω οποιαδήποτε απάντηση θα προβώ και σε τοποθετήσεις.

Ερώτημα πρώτο: κύριε Υπουργέ, ποιος σας εισηγήθηκε αυτές τις διατάξεις;

(…) Βεβαίως, να μην έχετε καμία αμφιβολία ότι όλοι αντιλαμβάνονται σε εκείνους που υπάρχει σύγκρουση καθηκόντων και συμφερόντων, πώς ερμηνεύονται συγκεκριμένες τοποθετήσεις. Όταν υπάρχει σύγκρουση καθηκόντων είναι πολύ εύκολο να ερμηνευθούν συγκεκριμένες τοποθετήσεις. Εκείνες όμως οι τοποθετήσεις, οι οποίες ήταν απολύτως εναργείς ήταν οι τοποθετήσεις και των εκπροσώπων των Δικαστών και των εκπροσώπων των Εισαγγελέων, οι οποίοι δεν αντιλαμβάνονται με ποιο σκεπτικό εσείς εισηγείσθε μία τόσο ευμενήμεταχείριση σε πρόσωπα υπόλογα για οικονομικά αδικήματα σε βάρος τουΔημοσίου, σε βαθμό κακουργήματος και μάλιστα επισείοντα ποινή καθείρξεως.

Ερώτημα δεύτερο: στην υπόθεση της Siemens για την οποία διατυπώθηκε εισαγγελική πρόταση μόλις προχθές, θα επωφεληθούν ή δεν θα επωφεληθούν οι υπαίτιοι και οι υπόλογοι από αυτές τις διατάξεις; Είναι για αυτούς ευμενείς ή δεν είναι; Είναι για τον κ. Τσουκάτο ευμενείς αυτές οι διατάξεις ή δεν είναι;

Ερώτημα τρίτον: σε όλες τις υποθέσεις των εξοπλιστικών είναι ή δεν είναι αυτές οι διατάξεις εφαρμόσιμες; Θα επωφεληθούν όλοι εκείνοι που ενέχονται στις υποθέσεις των εξοπλιστικών ή δεν θα επωφεληθούν;

Ερώτημα τέταρτο: υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ. Θα επωφεληθούν ή δεν θα επωφεληθούν οι καταθέτες της λίστας οι οποίοι έχουν αποκρύψει χρήματα μεταξύ των οποίων είναι συναλλασσόμενοι και εμπλεκόμενοι σε διαπλοκή με την Κυβέρνησή σας καναλάρχες και κατασκευαστές.

Υπόθεση Υποβρυχίων: κλείσατε και την Βουλή για να μην ελεγχθεί. Είναι ανοιχτή η υπόθεση και το ξέρετε, είναι ανοιχτή στην Εισαγγελία Διαφθοράς. Θα επωφεληθούν ή δεν θα επωφεληθούν οι υπόλογοι και οι υπαίτιοι; Απαντήστε συγκεκριμένα και όχι αφηρημένα, διότι αυτό το οποίο διαφαίνεται είναι για την τελευταία ερώτηση που θα σας κάνω.

Υπόθεση ENERGA – HELLAS POWER: εισάγεται στις 16 Ιανουαρίου του 2015. Θα επωφεληθούν ή δεν θα επωφεληθούν εκείνοι οι οποίοι παραπέμπονται από αυτές τις διατάξεις; Απαντήστε μας αν θα επωφεληθούν ή όχι και ποιος σας εισηγήθηκε να επωφεληθούν τόσο σκανδαλωδώς εκείνοι οι οποίοι είναι υπόλογοι ενώπιον την ελληνικής Δικαιοσύνης.

Διότι προκύπτει ξεκάθαρα ότι δεν σας το εισηγήθηκαν ούτε οι δικαστικές ούτε οι εισαγγελικές γνώσεις, προκύπτει ξεκάθαρα ότι υπάρχει κραυγαλέααναντιστοιχία μεταξύ της πρόνοιας που εσείς λαμβάνετε για αυτά τα πρόσωπα και της ποινικής αξίωσης της πολιτείας, όπως υπάρχει κραυγαλέα αντίφαση μεταξύ της εξουθενωτικής μεταχείρισης που επιφυλάσσετε για παραβάσεις και παραβάτες σε βαθμό πλημμελήματος ή και πταίσματος, εν σχέσει με αυτά ταβαρύτατα κακουργήματα που συνδέονται, και το ξέρετε ότι συνδέονται, με τη χρεοκοπία της χώρας μας.

Αν αυτή η διαφθορά στην οποία πρωτοστάτησαν και επιδόθηκαν οργιωδώς τα στελέχη των κομμάτων σας και τα κόμματά σας, δεν είχε υπάρξει, είναι βέβαιο ότι δεν θα είχαμε οδηγηθεί και στην χρεοκοπία.

Κύριε Υπουργέ, όταν είναι αποδεδειγμένο και συνομολογημένο ότι από τα «μαύρα ταμεία» της Siemens πήγαιναν πακτωλοί χρημάτων μέσω των ταμιών των κομμάτων σας, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στα κόμματά σας, δεν μπορεί να προσποιήστε ότι δεν καταλαβαίνετε, ούτε να ελπίζετε ότι εμείς και οι πολίτες δεν καταλαβαίνουμε, ότι για άλλη μία φορά ενεργείτε προς όφελος εκείνων με τους οποίους διαχρονικά διαπλέκεστε […]

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ (Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων): […] Μη λέτε, όμως, ότι θέλουμε να εξυπηρετήσουμε κάποιους συγκεκριμένους. Φυσικά, όσοι εμπλέκονται με τη δικαιοσύνη και έχουν καταχραστεί δημόσιο χρήμα θα έχουν μια επιεική μεταχείριση αν φέρουν τα χρήματα πίσω. Δεν το αρνήθηκε κανείς αυτό, ούτε ανακαλύψαμε τώρα τον Άρη. Τον έχουμε ανακαλύψει πολλά χρόνια πριν.

[…] Όσον αφορά το θέμα της SIEMENS, μέχρι τώρα επενδύατε, ως ΣΥΡΙΖΑ ότι η υπόθεση της SIEMENS θα τεθεί στις καλένδες ή και θάφτηκε. Τώρα αλλάξατε ρότα, βλέπετε ότι η μεν Πολιτεία έκανε το καθήκον της με το αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο, που έκανε αυτή η Κυβέρνηση και έδωσε όπλα στη Δικαιοσύνη. Και από την άλλ�� μεριά, η Δικαιοσύνη με τι ψυχραιμία και νηφαλιότητα, έχει διαλευκάνει την υπόθεση και τους παραπέμπει. Τώρα δεν μας βολεύει αυτό, και αλλάξαμε ρότα αυτή είναι η πραγματικότητα και καλύτερα θα ήταν κανείς, να ήταν πιο προσεκτικός.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ : Δεν καταλάβατε ή κάνετε ότι δεν καταλαβαίνετε;

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ : Απήντησα σε όλα, είπα δεν φοβάται η κυβέρνηση να πει και βεβαίως θα επωφεληθούν μερικοί από τη νομοθεσία αυτή, αλλά πρωτίστως θα φέρουν τα χρήματα. Όσα έκλεψαν θα τα φέρουν πίσω, τότε θα επωφεληθούνε είναι ένα κίνητρο. Δεν το θέλουμε να το δούμε εδώ, και η Βουλή ας αποφασίσει. […]

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: […] Τώρα, για να καταλάβω ποιο ήταν το επιχείρημά σας, γιατί το θέσατε το δίλημμα και προσπαθήσατε να το λειάνετε, είπατε να πούμε τι προτιμάμε, «φυλακή ή επιστροφή χρημάτων;».

Και μετά, επειδή αντιληφθήκατε πόσο ωμό είναι αυτό το δίλημμα και τίνων τις βουλήσεις αντικατοπτρίζει, είπατε «ή και τα δύο». Στην πραγματικότητα κύριε Υπουργέ, πρέπει να μας απαντήσετε ποιος το θέτει αυτό το δίλημμα; Διότι, ελεγκτέοι για τέτοιου είδους αδικήματα είναι κυρίως δικοί σας εταίροι, δικά σας κομματικά στελέχη. Εάν θέλετε να μας πείτε ότι ας πούμε ότι ο κ. Τσουκάτος, ισχυρός άνδρας και δεξί χέρι κ. Σημίτη, για αυτήν την υποπερίπτωση της υπόθεσης Siemens, δηλαδή για την υπόθεση για την οποία έγινε πρόταση παραπεμπτική προχθές, του Οικονομικού Εισαγγελέα, του κ. Μπρή, για 64 πρόσωπα. Μην προσποιείσθε ότι αυτή είναι ολόκληρη η υπόθεση Siemens.

Η υπόθεση αυτή γνωρίζετε, ότι αφορά συγκεκριμένη σύμβαση του Ο.Τ.Ε.. Δεν είναι ολόκληρη η υπόθεση Siemens, είναι η υπόθεση που αφορά κάποια εκατομμύρια ευρώ και όχι το σύνολο των μιζών και της ζημίας που έχουν δοθεί στην υπόθεση Siemens. Για αυτή λοιπόν την υπόθεση που εκκρεμεί από το 1998 στη Δικαιοσύνη, για την οποία η Δικαιοσύνη πάσχισε μέχρι να τη φέρει εδώ, σε πείσμα παρεμβληθησών πρωτοβουλιών, από τα Κόμματα σας και από τις Κυβερνήσεις σας.

Μας λέτε ότι 16 χρόνια μετά, το 2014 η επιλογή μας είναι ή να πάνε φυλακή ή να φέρουν πίσω τα λεφτά, ο κ. Τσουκάτος, που πριν δύο μήνες ήταν στο συνέδριο του ΠΑ.ΣΟ.Κ.; Ή και τα δύο, άλλα με λίγη φυλακή και προφανώς και με λίγα χρήματα. Ακούστε, αυτά δεν πείθουν κανέναν.

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ (Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων): Εάν οι ποινές είναι τόσο χαμηλές ….

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: […] Η Siemens είναι ή δεν είναι, μέχρι και σήμερα, επωφελούμενη νομοθετικών πρωτοβουλιών που η Κυβέρνηση Σαμαρά λαμβάνει;

Η Siemens είναι ή δεν είναι μέχρι και σήμερα άκρως ωφεληθείσα από τον άκυροσυμβιβασμό που επιδιώξατε να συναφθεί και ο οποίος δεν έχει καν υλοποιηθεί; Με τυμπανοκρουσίες διαφημίζατε θέσεις εργασίας, 700 θέσεις εργασίας θα έφτιαχνε η Siemens δήθεν για να εξιλεωθεί για τη διαφθορά και προβήκατε σεπαραίτηση των οικονομικών απαιτήσεων του ελληνικού δημοσίου έναντι της Siemens και προσποιηθήκατε ότι ζητάτε δήθεν από τη Siemens δημιουργία θέσεων εργασίας και αυτές οι θέσεις εργασίας ουδέποτε υλοποιήθηκαν, διότι ο συμβιβασμός αυτός είναι άκυρος. Δεν αντιλαμβάνεσθε ότι δεν πείθετε κανέναν;

Το ελληνικό Δημόσιο είχε όλα τα στοιχεία για να ασκήσει αγωγή κατά της Siemens με βάση το υπερνομοθετικό και ισχύον εν Ελλάδι νομοθετικό πλαίσιο κατά της διαφθοράς και καταφέρατε, κατάφερε μάλιστα ο κ. Βενιζέλος, όχι απλώς να μην ασκήσει αγωγή, αλλά να ασκήσει η Siemens στο ελληνικό Δημόσιο. Ολιγωρείτε προκλητικά επί δεκαετίες

[…]

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ (Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων): Για την τροπολογία που κατέθεσα είπα ότι είναι εκπρόθεσμη. Δεν αρνούμαι ότι είναι εκπρόθεσμη. Είπα, όμως, ότι όταν είπε το προεδρείο πότε οι υπουργοί θα τις αναπτύξουν, ήμουν εκεί να την αναπτύξω να την ακούσουν όλοι. Δεν βλέπω το πρόβλημα. Είναι πρώτη φορά που κατατέθηκε εκπρόθεσμη τροπολογία;

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ : Απαγορεύεται από το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής, κ. Υπουργέ, γι” αυτό.

πηγή:http://www.nez.gr/

Leave a Reply