ΠΑΙΡΝΟΝΤΑΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ

0


“Δεν είμαι το αποτέλεσμα των περιστάσεών μου. Είμαι το αποτέλεσμα των αποφάσεών μου.”
Stephen Covey, 1932-2012, Αμερικανός συγγραφέας αυτοβοήθειαςΟι σημαντικές αποφάσεις προκαλούν άγχος. Πνιγόμαστε σε μια κουταλιά νερό. Σκέψεις στροβιλίζουν το μυαλό και δε αφήνουν να πάρουμε τη σωστή απόφαση. Υπάρχει σωστή επιλογή κι αν ναι πώς θα την διακρίνουμε; Παρακάτω μερικά κόλπα και συμβουλές που κάνουν τη διαδικασία λήψης αποφάσεων πιο εύκολη.

1. Ποιες είναι οι επιλογές  ? Κατέγραψε τις !
Πάρε μολύβι & χαρτί και κατάγραψε τις επιλογές σου. Πάρε το χρόνο σου, εξέτασε τις εναλλακτικές σου, σκέψου όλα τα ενδεχόμενα και φρόντισε να απαριθμήσεις όλες τις πιθανές επιλογές, όσο τρελές ή αδύνατες κι αν σου φαίνονται σε πρώτη σκέψη. Στη συνέχεια μίλα με τους κοντινούς σου, ζήτα τη γνώμη τους και ρώτα τους αν έχουν κάτι να προσθέσουν.

2.  Εξετάζουμε τα σενάρια…
Σκέψου όλα τα ενδεχόμενα και πρόσθεσε ένα , συν (+) ή πλην (-) ανάλογα με το αν πιστεύεις πως η δεδομένη επιλογή μπορεί να έχει θετική ή αρνητική έκβαση. Θα μπορούσες επίσης δίπλα να σημειώσεις και την πιθανότητα κάτι από αυτά να πραγματοποιηθεί ή όχι. Βεβαιώσου, πως οι παραπάνω παρατηρήσεις είναι αποτέλεσμα έρευνας κι αντικειμενικής αξιολόγησης των παραμέτρων, αμερόληπτη και δίχως την παρείσφρηση του φόβου ή άλλων εξωτερικών παραγόντων.

3. Σκέψου ουδέτερα…
Πολλές φορές τα συναισθήματα θολώνουν την κρίση, καλό είναι να τα απομονώνουμε όταν πρόκειται για λήψη σημαντικών αποφάσεων. Προσπάθησε να ξεχάσεις πως πρόκειται για δικό σου ζήτημα και προσπάθησε να φανταστείς πως πρέπει να συμβουλέψεις ένα φίλο σου. Το ζητούμενο είναι να αποστασιοποιηθείς και να δεις την κατάσταση σαν εξωτερικός θεατής, να αφήσεις τα συναισθήματα κατά μέρος και να πάρεις την απόφαση με βάση τα πραγματικά, ρεαλιστικά δεδομένα.

 4. Μην πελαγώνεις με τα πολλά
Όσο περισσότερες απόψεις παίρνεις, όσο περισσότερες πληροφορίες συγκεντρώνεις, τόσο πιο δύσκολη γίνεται η διαδικασία λήψης αποφάσεων. Εννοείται πως κάθε κρίσιμη απόφαση θέλει σκέψη και χρόνο αλλά αυτό έχει κι όρια.

5. Κορώνα ή γράμματα;
Θα άφηνες την απόφαση στην τύχη; Δοκίμασε να το κάνεις. Μπορεί να σε βγάλει από το δίλημμα και τον ατέρμονα κύκλο αναποφασιστικότητας. Ρίξε ένα κέρμα, στοιχημάτισε και δες το αποτέλεσμα.  Αν το αποτέλεσμα της τύχης δε σε ικανοποιεί και νιώθεις την ανάγκη να ξαναρίξεις το νόμισμα, τότε μάλλον κατά βάθος προτιμάς την άλλη επιλογή. Αν αντίθετα η όψη του νομίσματος σε χαροποιεί, τότε τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Το νόμισμα είναι ένα τέχνασμα για να ανακαλύψεις τα συναισθήματά σου και να δώσεις βάση στις πιο μύχιες σκέψεις σου κι επιθυμίες.

6. Να είσαι προετοιμασμένος για παν ενδεχόμενο
Να εξετάσεις το τι μπορεί να πάει στραβά σε κάθε περίπτωση έτσι ώστε να μη βρεθείς προ εκπλήξεως. Έχοντας σκεφτεί το ενδεχόμενο της αρνητικής έκβασης και τις ενέργειες στις οποίες μπορείς να καταφύγεις για να σώσεις την κατάσταση, θα μπορέσεις να λάβεις ευκολότερα και με μεγαλύτερη σιγουριά την ορθή απόφαση.

7. Άσε το φόβο πίσω σου
Μην αφήνεις το φόβο να θολώνει την κρίση σου, ειδικά όταν πρόκειται για κρίσιμες αποφάσεις. Μην αφήνεις τίποτα να σταθεί εμπόδιο στην αυτοβελτίωσή σου και την ανέλιξή σου. Ακόμη κι αν τα πράγματα δεν πάνε όπως είχες προγραμματίσει ή αν στην πορεία κάνεις λάθη και πάλι κερδισμένος θα είσαι μαθαίνοντας από αυτά. Άλλωστε ουδείς αλάνθαστος κι όποιος το ισχυρίζεται προφανώς δεν γνωρίζει τι εστί αυτογνωσία. Μη φοβάσαι κάνε την αποτυχία κινητήριο μοχλό για εξέλιξη. Νίκος Ξένος
Εκπαιδευτής Ενηλίκων
Σύμβουλος Σταδιοδρομίας

Πηγή: womenonly.gr

Leave a Reply