Ουκρανία: Με 76 μεραρχίες ξεκίνησε η μεγάλη ρωσική επίθεση στο Ντονμπάς

0

Έχοντας συγκεντρώσει τις τελευταίες ημέρες τεράστιες δυνάμεις στο ανατολικό μέτωπο της Ουκρανίας, οι ρωσικές δυνάμεις που αριθμούν 76 μεραρχίες, εξαπολύουν από τη νύχτα την τελική επίθεση για να καταλάβουν την περιφέρεια του Ντονμπάς, που ήταν εξ αρχής ο κύριος στόχος της εισβολής της 24ηε Φεβρουαρίου.
Σε ένα δραματικό μήνυμά του τα μεσάνυχτα ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι, επιβεβαίωσε την εξέλιξη, την οποία ανέμενε έτσι κι αλλιώς το Κίεβο, λέγοντας ότι «μπορούμε τώρα να πούμε ότι τα ρωσικά στρατεύματα ξεκίνησαν τη μάχη του Ντονμπάς, για την οποία προετοιμάζονταν εδώ και πολύ καιρό. Ένα πολύ μεγάλο τμήμα του ρωσικού στρατού είναι πλέον επικεντρωμένο σε αυτήν την επίθεση». Ο προσωπάρχης του Ουκρανού προέδρου Αντρίι Γέρμακ είχε δηλώσει νωρίτερα ότι «ξεκίνησε η δεύτερη φάση του πολέμου» και κάλεσε τις δυνάμεις της χώρας να αντισταθούν.

Δώδεκα ρωσικές μεραρχίες πολιορκούν την Μαριούπολη, επιδιώκοντας την παράδοση και των τελευταίων 800 ανδρών, που υπερασπίζονται την πόλη, οχυρωμένοι στην χαλυβουργία Αζοβστάλ.
Οι βομβαρδισμοί σε μία σειρά από πόλεις της ανατολικής Ουκρανίας έχουν αυξηθεί τα τελευταία δύο 24ωρα, ενώ ο ρωσικός στρατός επιτίθεται επίσης στα δυτικά, στο Λβιβ, στα κεντρικά της χώρας στη Ζαπορίζια, στα βόρεια με συνεχές σφυροκόπημα στο Χάρκοβο, αλλά και στα νότια στο Μικολάιβ.

Μέσα σε αυτό το κλίμα ο επικεφαλής της ανθρωπιστικής βοήθειας των Ηνωμένων Εθνών Μάρτιν Γκρίφιθς εκτιμά ότι η κατάπαυση του πυρός είναι απίθανη προς το παρόν αλλά θα μπορούσαν να συμβεί σε λίγες εβδομάδες. Η Μόσχα «δεν θέτει την κατάπαυση του πυρός ψηλά στις προτεραιότητές της, όχι ακόμα», είπε ο αξιωματούχος, την ώρα που ο ΟΗΕ προσπαθεί αν λύσει ανθρωπιστικά προβλήματα, χωρίς όμως να βρίσκει ακόμα θετική ανταπόκριση από τη Μόσχα και ενώ το Κίεβο έχει συμφωνήσει στις σχετικές προτάσεις που έχουν παρουσιάσει οι άνθρωποι του ΟΗΕ.

πηγή

Leave a Reply