Οικονομία

Ορφανίδης: Η ΕΚΤ θα αντιμετωπίσει πίεση να μη σταματήσει αγορές ομολόγων.

Την άποψη ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα αντιμετωπίσει σφοδρή πολιτική αντίσταση εάν αποφασίσει να σταματήσει την αγορά κρατικών ομολόγων σε περίπτωση που ένα βοηθούμενο κράτος παραβιάσει τις προϋποθέσεις βοήθειας εξέφρασε ο Αθανάσιος Ορφανίδης, πρώην επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου και πρώην μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωτράπεζας.

«Η πραγματική ανησυχία για την ΕΚΤ δεν είναι πως να ξεκινήσει το πρόγραμμα [αγοράς ομολόγων], είναι η έξοδος», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ορφανίδης κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνέντευξης που παραχώρησε στο πρακτορείο Bloomberg, σημειώνοντας πως εάν η Ευρωτράπεζα καταλήξει σε συμφωνία με μία κυβέρνηση και αυτή «την παραβιάσει σε έξι μήνες, τότε η ΕΚΤ θα αντιμετωπίσει φοβερή πίεση να μην σταματήσει τις αγορές ομολόγων.

»Εφόσον μία κυβέρνηση θεωρείται αξιόπιστη από τις άλλες κυβερνήσεις και ο [μηχανισμός] ESM συνεχίσει να αγοράζει τα ομόλογά της, θα είναι δύσκολο για την ΕΚΤ να σταματήσει», συμπλήρωσε ο κ. Ορφανίδης, ουσιαστικά εκφράζοντας τις αμφιβολίες του για τις προειδοποιήσεις στελεχών της Ευρωτράπεζας πως μη συμμόρφωση με τις προϋποθέσεις βοήθειας θα σημάνει την άμεση διακοπή αγορών από τη Φρανκφούρτη.

Έως τώρα, κανένα μέλος της ευρωζώνης δεν έχει υποβάλει αίτημα υποβολής στο πρόγραμμα της ΕΚΤ, το οποίο θεωρητικά αποσκοπεί στη μείωση του κόστους δανεισμού που αντιμετωπίζουν τα μέλη της νομισματικής ένωσης. Η Ισπανία, που βρίσκεται στο κέντρο φημολογιών ότι προτίθεται να ζητήσει πλήρη διάσωση από την ΟΝΕ, έχει αποκαλύψει πως εξετάζει τους όρους συμμετοχής στο πρόγραμμα της Ευρωτράπεζας.

Υπενθυμίζεται μάλιστα πως ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Μάριο Μόντι, έχει εκφράσει τη δυσαρέσκειά του με τους αυστηρούς όρους υπαγωγής στο πρόγραμμα και την αντίθεσή του σε ενδεχόμενη επίβλεψη των όρων βοήθειας από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Close