ΟΝΕΙΡΑ  ΚΑΙ  ΕΦΙΑΛΤΕΣ  ΓΙΑ  ΤΟ  2017

0

​Άρθρο του ΑΡΗ ΣΚΟΥΡΤΗ*


«Το παρόν είναι μυστήριο. Το παρελθόν είναι ιστορία. Το σήμερα είναι δώρο!!!»
ΛΟΓΙΟΝ
Και ιδού, ανέτειλεν Νέον Έτος! Ας το ελπίσωμεν Νέον… Νέα χρονιά, με ελπίδες και προσδοκίες!

Η χρονιά που μόλις πέρασε στην Ιστορία, κάλλιστα θα μπορούσαμε να την χαρακτηρίσουμε, ως χρονιά αστάθειας, αβεβαιότητας, φόβου, αλλά και πολιτικών ανακατατάξεων. 

Είναι πολύ ουσιαστικό να κάνουμε έναν νηφάλιο απολογισμό της παρελθούσας χρονιάς. Να επαναπροσδιορίσουμε την κατεύθυνση εκείνη που οφείλει να ακολουθήσει η Χώρα και η Ευρώπη γενικότερα, καθώς και να καθορίσουμε μια τέτοια στρατηγική, που θα καλύπτει τα ζητήματα της ανάπτυξης, του μεταναστευτικού-προσφυγικού, της ασφάλειας, αλλά και της βιωσιμότητας του περιβάλλοντος. 

Είναι γεγονός, κάθε κριτική αποτίμηση και ανασκόπηση των συμβά-ντων της χρονιάς που φεύγει, είναι και μία λεπτή ισορροπία αντιθέσεων. Πρόοδος και οπισθοδρόμηση, πλούτος και φτώχεια, αισιοδοξία και απελπι-σία, πόλεμος και ειρήνη, μεγαλείο και ποταπότητα!

Δυστυχώς και το 2016, η Πατρίδα μας έφτασε και τώρα σε αρνητικό πρόσημο… Βρέθηκε να ψάχνει στα τυφλά, με τις πολιτικές της κυβέρνησης, προσπαθώντας να επιπλεύσει σ’ έναν φουρτουνιασμένο κόσμο! Ενώ στο νου μας στριφογυρίζουν ολοένα λέξεις, έννοιες εφιαλτικές ή άλλοτε λυτρωτικές. 

Επόμενη δόση, Eurogroup, σύνοδοι για την κρίση στην Ελλάδα, κόψιμο μισθών, συντάξεων και επικουρικών, λιτότητα, φτώχεια, εξαθλίωση, φόροι, κόκκινα δάνεια, αποκρατικοποιήσεις, πρωτογενές πλεόνασμα, νέα μέτρα, πιάσιμο στόχων, έξοδος στις αγορές. 

Να, λοιπόν, το μάνιουαλ της φρίκης που βιώνει ο Ελληνικός λαός, τη χρονιά που πέρασε, αλλά και που συνεχίζεται, ων ουκ έστιν αριθμός. 

Που συνεχίζεται ακάθεκτα με τις τεράστιες προσφυγικές ροές, κατά-δεικνύοντας την πλήρη αναποτελεσματικότητα και του κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου. 

Απεδείχθη η χώρα ο αδύναμος κρίκος και στο προσφυγικό-μετανα-στευτικό. 

Καθαρή απάντηση για τις αγωνίες του κόσμου, όσον αφορά τα κόκκινα δάνεια, αποζητά ο Ελληνικός λαός! Που εδώ βέβαια, αυτά θα καταπιούν δύο πρωθυπουργούς. Τον παρόντα και τον επόμενο. 

Πλεύση σε αχαρτογράφητα νερά, κινείται όμως και η Ευρώπη μετά το Brexit. Χτίζονται νέα τείχη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και εμείς να είμεθα με την πλάτη στον τοίχο…

Το θέμα μείωσης των δασμών των γεωργικών προϊόντων στα πλαίσια της ΤΤΙΡ. 

Με την ασυνεννοησία στο χώρο της Κεντροαριστεράς, τρίβουν τα χέρια τους Τσίπρας και Μητσοτάκης.

Γεγονότα δηλαδή, που έκαναν το γύρο του κόσμου. Μερικές φορές τραγικά, άλλες λιγότερο… Ειδήσεις που σημάδεψαν την παρελθούσα χρονιά, σε πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό τομέα. 

Στα κορυφαία γεγονότα που κυριάρχησαν το 2016, μπορούμε να συμπεριλάβουμε πάλι το προσφυγικό-μεταναστευτικό, το Brexit, τα τρομο-κρατικά χτυπήματα παγκοσμίως, τις Αμερικανικές εκλογές, τους Ολυμπια-κούς Αγώνες, τον συνεχιζόμενο πόλεμο στη Συρία, το Ελληνικό πρόβλημα, τους θανάτους, την πτώση του Κάμερον στη Μεγάλη Βρετανία και του Ρέντζι στην Ιταλία, την επίσκεψη του Αμερικανού Προέδρου Μπάρακ Ομπάμα στην Ελλάδα, την επίσκεψη του Πατριάρχη Βαρθολομαίου, του Πάπα και του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου στη Μητιλήνη. 

Τις επιτυχίες των Ελλήνων ολυμπιονικών, τον Ολυμπιακό πρωταθλητή Ελλάδας στο ποδόσφαιρο και την ΑΕΚ κυπελούχο, την Ρεάλ Μαδρίτης ξανά στο θρόνο της. Η Εθνική Πορτογαλίας κατακτά το EURO. Η τεράστια επιτυχία των Παραολυμπιονικών μας, με 13 μετάλια στο ενεργητικό τους. Ο τάφος του Ιησού Χριστού, σημείο αναφοράς της ανθρωπόντητας. Η Πανορθόδοξη Διάσκεψη στην Κρήτη. 

Είδαμε τους δικηγόρους να κρεμούν τις γραβάτες τους στα δέντρα της Πλατείας Συντάγματος, διαμαρτυρόμενοι… Αντιμέτωπος ο κ. Τσίπρας με τους αγρότες μας. Μπρος λαός και πίσω Μνημόνια. «Κόφτες» και άγρια λιτότητα.

Αρχίζει η επιχείρηση εκκένωσης της Ειδομένης. Το σκληρό «μπρα-ντε-φερ» ανάμεσα στον γερμανό υπουργό Β. Σόιμπλε και τον Έλληνα πρωθυ-πουργό Αλ. Τσίπρα: «…είναι η εφαρμογή των συμφωνιών, ανόητε…», που μου δίνει το έναυσμα εδώ να θυμίσω την ιστορία της ιστορικής αυτής φράσης. 

«… είναι ο καπιταλισμός, ανόητε!» ΚΑΡΛ ΜΑΡΞ

«…είναι η οικονομία, ανόητε!» ΜΠΙΛ ΚΛΙΝΤΟΝ προς ΤΖ. ΜΠΟΥΣ

«…είναι η εφαρμογή, ανόητε:» Β. ΣΟΙΜΠΛΕ προς ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑ

Καπιταλισμός, οικονομία, εφαρμογή συμφωνιών.  Σαφέστατα, η πολι-τική είναι παιχνίδι ισχύος. Ταπεινά λέγω: Μα είναι οι άνθρωποι ανόητοι!!!…

Τεράστιο βάρος σήκωσε η χώρα μας την παρελθούσα χρονιά. Περάσα-με διά πυρός και σιδήρου. Τολμώ δε να πω, με όσα διήλθημεν το 2016, τούτος ο απολογισμός, είναι μακράν οι χείριστος, εδώ και χρόνια… Και δεν είναι μόνο αυτά. Επιτρέψτε μου να συνεχίσω. 

Είχαμε επίσης την κατάργηση ενός πάγιου αιτήματος των αγροτών στο νόμο του 2010, που θα μπορούν να εγγράφονται στα μητρώα εμπόρων αγροτικών προϊόντων. Και μετά σου λένε ότι στηρίζουν τους αδύνατους. 

Απόφαση του ΣτΕ, του Νόμου Παπά για τις τηλεοπτικές άδειες.

Ψήφιση Νόμου, που καλούνται οι νέοι επιστήμονες από 1/1/2017 να πληρώνουν το 6,9% του εισοδήματός τους και οι αγρότες ακόμα περισσό-τερα. 

Εγκαίνια των ΟΛΥΜΠΙΑΣ και ΙΟΝΙΑΣ Οδών, Αρχαίας Κορίνθου-Κιάτου, στην Κορινθία, από τον Πρωθυπουργό. Αφού θριαμβολόγησε τότε πως επέλυσε χρόνια προβλήματα και καθυστερήσεις, είπε πως εξοικονόμησε 765 εκατ. ευρώ από την επαναδιαπραγμάτευση των έργων. Πώς δεν είναι έργα βιτρίνας, αλλά ουσιαστικά… Να θυμίσουμε όμως, πως τα συγκεκριμένα έργα τα είχε ξεκινήσει το ΠΑΣΟΚ, επί υπουργίας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Αφού χειρο-κρότησε, αποδεχόμενος την αναγκαιότητα των έργων αυτών, που είχε καταψηφίσει στη Βουλή. Καθώς και τα «ληστρικά διόδια» που πολέμησε ο ίδιος, μέσα από τα κινήματα «ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ», πριν τις εκλογές του Ιανουα-ρίου 2015!…

Απόρριψη πρότασης της Αντιπολίτευσης για Εξεταστική για το 3ο Μνημόνιο ΣΥΡΙΖΑ (Capital Controls), την πρώτη περίοδο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. 

Ξεπούλημα της ΤΡΑΙΝΟΣΕ με 45 εκατ. ευρώ από τον κ. Σταθάκη, έναντι 300 εκατ. ευρώ, τιμής του 2013, απόφαση εξαπάτησης του ελληνικού λαού. 

Τρομοκρατική επίθεση στη Νίκαια της Γαλλίας.

Η Τερέζα Μέι ορκίζεται πρωθυπουργός, η δεύτερη γυναίκα μετά την Μάργκαρετ Θάτσερ, καλούμενη να υλοποιήσει το Brexit. 

Πρόταση 5 Σημείων του ΠΑΣΟΚ για τον Εκλογικό Νόμο. 

Ψήφιση του Νομοσχεδίου που δίνει το δικαίωμα σε υπουργούς, βουλευτές, γενικούς γραμματείς και γενικά σε πολιτικά πρόσωπα, να κατέ-χουν off-shore εταιρείες.

1η Οκτωβρίου. Οι συνταξιούχοι βλέπουν τους κόπους μιας ολόκληρης ζωής να εκμηδενίζονται από την εφαρμογή του επαχθούς 3ου Μνημονίου των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. 

Η χώρα βιώνει την ανασφάλεια και την αβεβαιότητα! Ο λαός μας πάλλεται και επεσχάται σε ένα δύσκολο περιβάλλον. Οι συνταξιούχοι σηκώ-νουν το δικό τους σταυρό του μαρτυρίου. Οι αγρότες μας και μαζί τους και ο Νομός μας, απειλούνται από μια πρωτοφανή φορολόγηση, από τις πολιτικές της κυβέρνησης. 

Ένα από τα κυρίαρχα συνθήματα, μεταξύ άλλων, του ΣΥΡΙΖΑ προεκλο-γικά, ήταν το: «ΤΟ ΠΑΛΙΟ ΦΕΥΓΕΙ, ΤΟ ΝΕΟ ΕΡΧΕΤΑΙ». Μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, κατάφεραν κιόλας και έγιναν ΤΟ ΠΑΛΑΙΟ!…

Σύντροφοι της Κυβέρνησης, ο καπιταλισμός δεν περιμένει. Η χώρα δεν μπορεί να κυβερνηθεί έτσι. Μια εθνική συνεννόηση είναι επιβεβλημένη όσο ποτέ!…

Το ΠΑΣΟΚ και η Δημορκατική Συμπαράταξη δίνουν καθημερινά μάχες, μέσα και έξω από το Κοινοβούλιο, για το καλό του τόπου. 

Το 2016, περνώντας στην Ιστορία, αφήνει πίσω του πολλές ανοικτές πληγές… Η έξοδος από την κρίση, δυστυχώς παραμένει ουτοπία…

Το μέλλον φαντάζει να είναι καλύτερο, ατενίζοντας το παρελθόν!…
ΑΡΗΣ ΣΚΟΥΡΤΗΣ


  •   Ο κ. ΑΡΗΣ ΣΚΟΥΡΤΗΣ είναι στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Απάντηση