Οι πιο Hot συνταγές για γλυκά με σοκολάτα και….Μπύρα!

0

Όλοι μας έχουμε αδυναμία στα γλυκά, για αυτό συχνά ανατρέχουμε σε συνταγές για γλυκά με σοκολάτα. Τι γίνεται όμως όταν θέλουμε να απογειώσουμε τα γλυκά μας προσθέτοντας τον παράγοντα μπύρα στην εξίσωση;

Τα τελευταία χρόνια με την άνθηση της craft μπύρας παγκοσμίως, αυξάνεται συνεχώς και η ζήτηση για τις λεγόμενες “Pastry” μπύρες. Αυτές οι μπύρες λοιπόν, αρχικά ξεκίνησαν ως πειραματική κατηγορία από ζυθοποιούς με…ζαχαροπλαστικές ανησυχίες (εξ ου και ο όρος pastry στην περιγραφή του στυλ), οι οποίοι πρόσθεταν στις μπύρες τους είτε σιρόπια που χρησιμοποιούνται στη ζαχαροπλαστική, ή ακόμη και αυτούσια υλικά ζαχαροπλαστικής στο καζάνι της ζυθοποίησης όπως: brownies, marshmallows, donuts, σοκολάτες, κακάο, βανίλια, κόκκους καφέ κλπ. Στη συνέχεια έγιναν ανάρπαστες από το καταναλωτικό κοινό, το οποίο τις αγκάλιασε τόσο που πλέον θεωρούνται αναπόσπαστο κομμάτι της craft κουλτούρας παγκοσμίως!

Σήμερα όμως θα δούμε πως θα μπορούσε η μπύρα να χρησιμοποιηθεί ως συστατικό στα γλυκά μας και να απογειώσει την ζαχαροπλαστική μας τέχνη και τους γευστικούς μας κάλυκες, με μια εύκολη και γρήγορη συνταγή.

Chocolate Stout Cupcakes

Συστατικά:

Για τα cupcakes

  • 1/2 κούπα κακάο σε πούδρα

  • 1 κούπα αλεύρι

  • 1 1/4 κούπες ζάχαρη

  • 3/4 μικρές κουταλιές baking powder

  • 1 μικρή κουταλιά αλάτι

  • 1/2 κούπα ανάλατο βούτυρο, λιωμένο, αλλά να έχει κρυώσει

  • 2 Αυγά

  • 1/2 κούπα μαύρης μπύρας τύπου stout

  • 1 μικρή κουταλιά βανίλια σε σκόνη

Για τη γαρνιτούρα

  • 3/4 της κούπας (1 1/2 sticks) ανάλατο βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου.

  • 3/4 της κούπας κακάο σε πούδρα

  • 3 κούπες ζάχαρη άχνη

  • ¼ της κούπας μαύρης μπύρας τύπου stout

  • 2 κουταλιές της σούπας γάλα

  • 1 1/2 μικρή κουταλιά βανίλια σε σκόνη

  • Λίγο αλάτι για γαρνίρισμα (προεραιτικό)

Οδηγίες:

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Τοποθετούμε 14 καλούπια για cupcakes.

  2. Σε ένα μίξερ αναμιγνύουμε τη σκόνη κακάου, το αλεύρι, τη ζάχαρη, τη baking powder και το αλάτι σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ομογενοποιηθούν. Σε ένα ξεχωριστό μπολ χτυπάμε ελαφρά το βούτυρο, τα αυγά, το εκχύλισμα βανίλιας και τη μπύρα. Προσθέτουμε τα βρεγμένα υλικά πάνω στα στεγνά σε παρτίδες, συνεχίζοντας να τα ανακατεύουμε με μέτρια ταχύτητα μέχρι το μείγμα να γίνει λείο και λαμπερό, για περίπου 20 δευτερόλεπτα. Στη συνέχεια ρίχνουμε το μείγμα στα καλούπια για brownies γεμίζοντας τα περίπου στα ¾ του ύψους τους και τα ψήνουμε για 20-25 λεπτά. Στη συνέχεια τα βγάζουμε από τον φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν τελείως σε μια σχάρα.

  3. Ενώ τα cupcakes κρυώνουν, αναμιγνύουμε το βούτυρο με τη σκόνη κακάο και την αφήνουμε για 2-3 λεπτά. Στη συνέχεια προσθέτουμε τη ζάχαρη, το γάλα, τη μπύρα και το απόσταγμα βανίλιας και τα χτυπάμε όλα μαζί για περίπου 1 λεπτό.

  4. Ρίχνουμε το μείγμα της γαρνιτούρας αργά και σταθερά ξεκινώντας από μέσα και συνεχίζοντας προς τα έξω. Συνεχίζετε το γαρνίρισμα προς τα επάνω (σαν σχήμα πυραμίδας) μέχρι να καλυφθεί πλήρως το κάθε pancake. Προαιρετικά πασπαλίστε με νιφάδες χοντρού θαλασσινού αλατιού και στη συνέχεια σερβίρετε.

Καλή σας απόλαυση!

Leave a Reply