Πολιτική

Οι «όροι Βενιζέλου» για υπερψήφιση των νέων μέτρων.

Για πακέτο μέτρων 14,5 δις και όχι 11,5 δις έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος και έθεσε τους «όρους» του ΠΑΣΟΚ ώστε να υπερψηφίσει τα νέα μέτρα. Παράλληλα ζήτησε να σταλεί αμέσως στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας η «λίστα Λάγκάρντ».
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για «βαριά πολιτική ατμόσφαιρα» και επίθεση στο ΠΑΣΟΚ που ουσιαστικά είναι «επίθεση κατά της πολιτικής σταθερότητας, μέσα στην πιο κρίσιμη συγκυρία για τον τόπο».

«Αν κάποιοι νομίζουν ότι χτυπώντας το ΠΑΣΟΚ βοηθούν την κυβέρνηση, είναι απλώς ανόητοι. Αν κάποιοι νομίζουν ότι χτυπώντας το ΠΑΣΟΚ θα κλονίσουν την κυβερνητική σταθερότητα, είναι πονηροί, αλλά θα αποτύχουν. Αν κάποιοι νομίζουν ότι μπορούν να χτυπήσουν εμένα, τους θυμίζω ότι ξέρω να σηκώνω βάρη στο όνομα της χώρας και της παράταξης με μόνο γνώμονα το δημόσιο συμφέρον. Με απόλυτη διαφάνεια και με όπλο την αλήθεια που σαρώνει κάθε συνομωσιολογία, και κάθε χυδαιότητα», δήλωσε.

Αναφερόμενος στην επίθεση που έχει δεχτεί για τους χειρισμούς του στο θέμα της «λίστα Λαγκάρντ» υποστήριξε πως χειρίζεται «όλα τα θέματα με θεσμικό και υπεύθυνο τρόπο, χάριν του δημοσίου συμφέροντος».

Για την αποχώρηση Ραγκούση δήλωσε: «Λυπάμαι ειλικρινά γιατί σε μία στιγμή που η παράταξη έχει ανάγκη συσπείρωσης, κάποιοι που ήταν εδώ και καιρό ουσιαστικά εκτός παράταξης, βιάστηκαν να χαρούν και να διαχωρίσουν τη θέση τους. Κάποιοι με τεράστια προσωπική ευθύνη για την πολιτική διαχείριση της κρίσιμης περιόδου του 2009-2010. Είναι προκλητικό πραγματικά να «ζητούν τα ρέστα» και να διεκδικούν την εκπροσώπηση του δήθεν νέου και άφθαρτου αυτοί που μετείχαν στο πιο σκληρό πυρήνα της κομματικής και κυβερνητικής εξουσίας».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατά τη διάρκεια της ομιλίας του έκανε λόγο για πακέτο μέτρων όχι 11,5 δις αλλά 14,5 δισ. ευρώ και «πιθανώς για ακόμα περισσότερα, μέχρι το τέλος της περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής». Σύμφωνα με τον Ευάγγελο Βενιζέλο στόχος είναι «να μην έχουν τα μέτρα οριζόντιο ή αντίστροφα ανάλογο χαρακτήρα σε βάρος των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων και να καλυφθεί σημαντικό τμήμα των μέτρων από την περικοπή των δαπανών των υπουργείων».

«Τώρα, είμαστε στο σημείο να έχουμε συμφωνήσει οι τρεις αρχηγοί στους βασικούς άξονες ενός πακέτου που είχαμε πει ότι πρέπει να εξειδικευτεί ώστε να διατηρηθούν τα στοιχεία που το καθιστούν κοινωνικά ισορροπημένο και εφαρμόσιμο. Και αντί για αυτό, έχουμε μία συνεχιζόμενη διαπραγμάτευση με την τρόικα. Υπάρχουν, μαθαίνουμε, μεγάλες αποστάσεις που πρέπει να γεφυρωθούν. Μπορεί αύριο να βρεθούμε αντιμέτωποι με ένα νέο πακέτο, άλλης σύνθεσης, από αυτό που είχαμε συμφωνήσει ότι χρειάζεται βελτιώσεις», πρόσθεσε.

«Δεν έχει νόημα να πετύχει η εγχείριση και να πεθάνει ο ασθενής. Δεν έχει νόημα να λάβουμε μέτρα σκληρά και επώδυνα και μετά από τρεις μήνες να κληθούμε να πάρουμε και άλλα, επειδή θα υπάρχει βαθύτερη ύφεση ή υστέρηση εσόδων» ανέφερε.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος έθεσε «όρους» ώστε τα νέα μέτρα να έχουν τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ. Χαρακτηριστικά δήλωσε:

«Τα μέτρα δεν μπορούν να έλθουν για ψήφιση στη Βουλή,

Εάν δεν υπάρχει μία ολοκληρωμένη συμφωνία με τους εταίρους,
Εάν δεν κλείσει όλο το πακέτο οριστικά ώστε να μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι αυτό είναι το τελευταίο πακέτο μέτρων,
Εάν δεν έχει διασφαλιστεί η παράταση για δύο χρόνια με ουσιαστικό περιεχόμενο, ώστε τα μέτρα να «απλωθούν» και να είναι πράγματι ηπιότερα,
Εάν δεν φαίνεται στον κόσμο ότι τηρούνται τα ελάχιστα όρια για τους ανάπηρους, τις συντάξεις του ΟΓΑ, τους χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους, την πραγματικά δίκαιη και όχι ισοπεδωτική φορολόγηση των αυτοαπασχολουμένων, τις εργασιακές σχέσεις με αιχμή τις αποζημιώσεις, Εάν δηλαδή δεν φαίνεται ότι υπάρχει δίκαιη κατανομή του βάρους,
Εάν δεν διασφαλιστεί ρήτρα αντικατάστασης που να λειτουργεί θετικά, ως ανακούφιση και όχι αρνητικά ως απειλή για την ελληνική οικονομία και τους πολίτες,
Εάν δεν διασφαλιστεί ότι ανοίγει η συζήτηση για την περαιτέρω μείωση του χρέους με τους τρόπους που είπαμε, Εάν δηλαδή δεν διαμορφωθεί το κοινωνικό και το αναπτυξιακό πακέτο ως αντίβαρο στο πακέτο των μέτρων,

Αυτά πρέπει να εμφανιστούν στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης εθνικής στρατηγικής, μιας ολοκληρωμένης εθνικής αφήγησης, και να συνδεθούν με ένα εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης, για το οποίο ολοκληρωμένες προτάσεις έχει υποβάλει μόνο το ΠΑΣΟΚ εδώ και μήνες».

http://tvxs.gr/news/ellada/oi-oroi-benizeloy-gia-yperpsifisi-ton-neon-metron?utm_source=dlvr.it&utm_medium=twitter&utm_campaign=tvxs

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Close