Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu προειδοποίησε σήμερα ότι το Ιράν θα βρίσκεται στο κατώφλι της δυνατότητας κατασκευής πυρηνικών όπλων σε έξι με επτά μήνες αυξάνοντας έτσι την πίεση προς τον πρόεδρο των ΗΠΑ Barack Obama να θέσει μια σαφή «κόκκινη γραμμή» στην Τεχεράνη.

Απευθυνόμενος προς το αμερικανικό κοινό, ο Netanyahu δήλωσε σε τηλεοπτικές συνεντεύξεις του σε αμερικανικά δίκτυα ότι μέχρι τα μέσα του 2013, το Ιράν θα βρίσκεται κατά 90% κοντά στον εμπλουτισμό ουρανίου που απαιτείται για πυρηνική βόμβα.

Ο ίδιος κάλεσε τις ΗΠΑ να θέσουν όρια τα οποία η Τεχεράνη δεν θα πρέπει να περάσει, διαφορετικά θα δεχτεί στρατιωτική επίθεση, κάτι που ο Obama έχει αρνηθεί να κάνει.

«Πρέπει να θέσετε αυτή την κόκκινη γραμμή ενώπιόν τους τώρα, πριν να είναι πολύ αργά», είπε ο Νετανιάχου στην εκπομπή του NBC «Meet the Press» προσθέτοντας ότι μια τέτοια κίνηση από την πλευρά των ΗΠΑ θα μπορούσε να μειώσει τις πιθανότητες να χρειαστεί επίθεση στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν.

Η σπάνια αυτή δημόσια δήλωση για το θέμα από πλευράς Netanyahu σε συνδυασμό με την απόφαση του Οbama να μην τον συναντήσει αργότερα μέσα στο μήνα, φέρνει στο προσκήνιο την βαθιά ρήξη που έχει επέλθει στις σχέσεις ΗΠΑ-Ισραήλ και εντείνει την πίεση προς τον αμερικανό ηγέτη την περίοδο αυτή που βρίσκεται στην τελική ευθεία της προεκλογικής του εκστρατείας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here