Οικονομία

Ο «εξτρεμιστής» Strauss-Kahn

Ο άλλοτε Γενικός Διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Dominique Strauss-Kahn μίλησε στο Φόρουμ Ευρωπαικής Στρατηγικής της Γιάλτας, και παρουσίασε μια εναλλακτική λύση για την έξοδο της ευρωζώνης από την κρίση. Μια συνταγή εξαιρετικά… δύσπεπτη, κυρίως για τη Γαλλία και τη Γερμανία.

«Tο αντικειμενικό πρόβλημα εντοπίζεται στη χαοτική διαφορά ανάμεσα στα ομόλογα των οικονομικά ισχυρών χωρών, όπως της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Αυστρίας και των οικονομικά αδύναμων κρατών-μελών της ευρωζώνης, όπως της Ελλάδας και της Πορτογαλίας. Ή, πολύ πρόσφατα, της Ισπανίας και ενδεχομένως της Ιταλίας», είπε στο ξεκίνημα της ομιλίας του.

Η πρότασή του φαντάζει απλή: «Αφού η Γερμανία δεν δείχνει διατεθειμένη να αποδεχτεί τη θέσπιση και κυκλοφορία ευρωομολόγου, που θα αποτελούσε την πλέον αποτελεσματική και απάντηση στην κρίση, θα πρέπει να παραχωρήσει ένα μέρος της διαφοράς των ομολόγων, υπέρ των αδύναμων κρατών. Κάτι που θα πρέπει να πράξει και η Γαλλία». Σύμφωνα με τον πρώην ισχυρό άνδρα του ΔΝΤ, αυτό είναι κάτι που θα μπορούσε να τεθεί σε εφαρμογή άμεσα, εντός μερικών μόλις εβδομάδων και θα έδινε πίσω στην Ε.Ε. την χαμένη της αυτοεκτίμηση.

Αυτό θα ήταν η απόδειξη μιας πραγματικής ευρωπαϊκής αλληλεγγύης Βορρά και Νότου, κάτι που αποτελεί ζήτημα επιβίωσης για την ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Close