Ο χάρτης και οι φυλές της φοροδιαφυγής – Ένας στους τρεις παρανομεί

0
Τα µεγαλύτερα ποσοστά καταγράφουν οι ελεγκτές της ΑΑ∆Ε στα ταξί, τα πλυντήρια αυτοκινήτων, τα ανθοπωλεία και τα ταξιδιωτικά πρακτορεία

Υψηλή παραβατικότητα κατέγραψαν για µία ακόµη φορά οι ελεγκτές της ΑΑ∆Ε κατά τη διάρκεια των ελέγχων που πραγµατοποίησαν τον προηγούµενο µήνα στα µεγάλα αστικά κέντρα αλλά και στις δηµοφιλείς τουριστικές περιοχές της χώρας µας. Σύµφωνα µε πηγές της ΑΑ∆Ε, τον Ιούνιο ελέγχθηκαν 7.735 επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα, µε το µέσο ποσοστό παραβατικότητας να ανέρχεται σε 32%. Οι περισσότεροι έλεγχοι έγιναν στην Αθήνα και ακολουθούν η Θεσσαλονίκη και η Πάτρα. Στα νησιά στην πρώτη θέση, σε ό,τι αφορά τον αριθµό των ελέγχων, βρίσκεται η Ζάκυνθος, ενώ η παραβατικότητα χτύπησε «κόκκινο» στην Κέρκυρα, µε τους παραβάτες να ανέρχονται στους 6 από τους 10 που ελέγχθ ησαν. Τα µεγαλύτερα ποσοστά φοροδιαφυγής εντοπίστηκαν στα ταξί, τα πλυντήρια αυτοκινήτων, τα ανθοπωλεία και τα ταξιδιωτικά πρακτορεία. Για τον τελευταίο κλάδο προκαλεί απορία το µέγεθος παραβατικότητας, καθώς οι υπηρεσίες που παρέχονται είναι διαµεσολαβητικές ανάµεσα σε ταξιδιώτες και επίσηµες εταιρείες παροχής µεταφορικού έργου ή φιλοξενίας (αεροπορικές, ακτοπλοϊκές αλλά και ξενοδοχεία και καταλύµατα).

Πιο αναλυτικά, τον Ιούνιο, οι περιοχές όπου πραγµατοποιήθηκαν οι περισσότεροι έλεγχοι ήταν η Αθήνα µε 407 ελέγχους, κατά τους οποίους διαπιστώθηκε 37% παραβατικότητα, η Θεσσαλονίκη, όπου διενεργήθηκαν 289 έλεγχοι και εντοπίστηκαν παραβάσεις σε πάνω από τους µισούς (55%) και ακολουθούν η Πάτρα µε 233 ελέγχους και 36% παραβατικότητα, η Κατερίνη µε 200 ελέγχους (36% παραβατικότητα), η Ζάκυνθος µε 186 ελέγχους και 41% παραβατικότητα, το Ηράκλειο µε 28% παραβατικότητα, το Αργοστόλι όπου διενεργήθηκαν 173 έλεγχοι µε 29% παραβατικότητα, το Ρέθυµνο µε 166 ελέγχους (20% παραβατικότητα), η Ρόδος µε 166 ελέγχους (43% παραβατικότητα) και τα Χανιά µε 164 ελέγχους και 28% παραβατικότητα. Τα νησιά-πρωταθλητές σε παραβατικότητα -πριν ακόµη το καυτό τουριστικό δίµηνο Ιουνίου-Αυγούστου- είναι η Κέρκυρα, όπου διενεργήθηκαν 141 έλεγχοι και η παραβατικότητα χτύπησε κόκκινο φθάνοντας στο 62%, η Σαντορίνη µε 151 ελέγχους και 56% παραβατικότητα και η Μύκονος, όπου διενεργήθηκαν 159 έλεγχοι καταγράφοντας ποσοστό παραβατικότητας 43%.

Ταξί, πλυντήρια και ανθοπωλεία

Σε ό,τι αφορά τους κλάδους στους οποίους επικεντρώθηκαν οι έλεγχοι, υψηλότερη παραβατικότητα κατέγραψαν οι: -Εκµετάλλευση ταξί 81% -Πλυντήρια αυτοκινήτων 75% -Ανθοπωλεία 73% -Ταξιδιωτικά πρακτορεία 68% -Μανικιούρ-Πεντικιούρ 63% -∆ικηγόροι 63% -Ψητοπωλεία – Σουβλατζίδικα (χωρίς τραπεζοκαθίσµατα) 62% -Κοµµωτήρια – Κουρεία 62% -Ενοικίαση µοτοποδηλάτων 57% -Πρατήρια καυσίµων 54% -Χερσαίες – Θαλάσσιες µεταφορές 53% -Λιανικό εµπόριο 36% -Εστίαση 33% -Καταλύµατα 24%. Σε ό,τι αφορά τέλος στις αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν από επιχειρηµατίες της εστίασης στη Μύκονο, σχετικά µε την αυστηρότητα των ελεγκτών σε κάποιους ελέγχους (υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν φορές που οι ελεγκτές πηγαίνουν έχοντας προαποφασίσει ότι θα επιβάλουν πρόστιµα και θα κλείσουν επιχειρήσεις), πηγές της ΑΑ∆Ε σηµειώνουν ότι στα τρία χρόνια που εφαρµόζεται το µέτρο των λουκέτων, δηλαδή ο νόµος του 1997, καµία από τις επιχειρήσεις που βρέθηκε να φοροδιαφεύγει και οδηγήθηκε σε 48ωρο κλείσιµο, δεν δικαιώθηκε από τα δικαστήρια όταν προσέφυγε σχετικά. Σηµειώνεται ότι η ΑΑ∆Ε έχει θέσει στόχους αύξησης των ελέγχων το 2019 σε κάθε κατηγορία παράβασης και οι παραπάνω επιτόπιοι έλεγχοι σε επιχειρήσεις που έχουν σχέση µε τον τελικό καταναλωτή αποτελούν µέρος αυτού του σχεδιασµού.

hartis.jpg

Απάντηση