Νόμπελ Φυσιολογίας-Ιατρικής 2019: Για τον μηχανισμό προσαρμογής των κυττάρων στο οξυγόνο

0

Με την ανακοίνωση των νικητών του φετινού Βραβείου Νόμπελ στη Φυσιολογία/Ιατρική ξεκίνησε σήμερα στη Στοκχόλμη, στο Ινστιτούτο Καρολίνσκα, η σειρά των ανακοινώσεων της επιτροπής των Βραβείων Νόμπελ για το 2019.

Ο Thomas Perlmann, γραμματέας της Επιτροπής της για τα Βραβεία Νόμπελ ανακοίνωσε ότι φέτος το Βραβείο Νόμπελ Φυσιολογίας-Ιατρικής απονέμεται στους Gregg L. Semenza, σερ Peter J. Ratcliffe και William G. Kaelin Jr. για την έρευνά τους στο πως τα κύτταρα αισθάνονται και προσαρμόζονται ανάλογα με την διαθεσιμότητα του οξυγόνου.

Σύμφωνα με την επιτροπή των Βραβείων Νόμπελ, ενώ εδώ και χρόνια είναι γνωστό ότι το οξυγόνο είναι καθοριστικής σημασίας για όλα τα έμβια όντα, οι μοριακοί μηχανισμοί που παίζουν ρόλο στο πως τα κύτταρα προσαρμόζονται όταν μειώνεται ή αυξάνεται η παροχή οξυγόνου όμως παρέμενε ένα μυστήριο.

Οι Gregg L. Semenza (), σερ Peter J. Ratcliffe και William G. Kaelin Jr., «δημιούργησαν τη βάση για καλύτερη κατανόηση του πως τα επίπεδα του οξυγόνου επηρεάζουν τον κυτταρικό μεταβολισμό και την παθοφυσιολογική λειτουργία», είπε ο κ. Perlmann προσθέτοντας ότι η ανακάλυψη αυτή «άνοιξε τον δρόμο για πολλά υποσχόμενες στρατηγικές αντιμετώπισης της αναιμίας, του καρκίνου και πολλών άλλων ασθενειών».

Προβολή εικόνας στο Twitter

Ο Gregg L. Semenza, M.D., Ph.D., είναι διευθυντής του Αγγειακού Προγράμματος του Ινστιτούτου Κυτταρικής Μηχανικής και καθηγητής Γενετικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins.

Ο σερ Peter John Ratcliffe, από το Κολέγιο Magdalen της Οξφόρδης είναι γιατρός, βιολόγος γνωστός για την έρευνα του στις κυτταρικές αντιδράσεις σε συνθήκες υποξίας.

Ο William G. Kaelin Jr. είναι καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ.

Πηγή

Απάντηση