Νανόπουλος: Χρειάζεται μια νέα Φιλική Εταιρία

0

nanopoylos
«Χρειαζόμαστε μια μοντέρνα Φιλική Εταιρεία, μια εκτός συνόρων virtual ελληνική κυβέρνηση από σημαντικούς Έλληνες, με σκοπό την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της Ελλάδας. Η Ελλάδα δεν μπορεί να αποκοπεί από την Ευρώπη. Έχουμε υποχρέωση να μείνουμε στην Ευρώπη, γιατί εμείς οι Έλληνες φτιάξαμε την Ευρώπη. Η Ελλάδα δεν καθορίζεται από τα γεωγραφικά της σύνορα. Η Ελλάδα είναι παντού! Η Ελλάδα θα μπορούσε να γίνει ένα πνευματικό Μονακό, προσελκύοντας ξένα πανεπιστήμια και ερευνητές από όλον τον κόσμο και να ξεφύγει έτσι από τη σημερινή μιζέρια!

Όσοι ζουν εγκλωβισμένοι στις ιδεοληψίες και τα ιδεολογήματά τους τελείωσαν – έστω και αν δεν το ξέρουν. Οι επιστήμες είναι ο κύριος μοχλός παραγωγής του σύγχρονου πολιτισμού και καθορίζουν τη θέση του ανθρώπου στο Σύμπαν.

Χρειαζόμαστε νέες ιδέες, νέα πλαίσια, νέα κουλτούρα. Ένα νέο Διαφωτισμό, που θα στηρίζεται στις μεγάλες επιστημονικές ανατροπές και θα μας οδηγήσει σε ένα νέο σύστημα αξιών. Πρέπει να υπάρχει και μια τρέλα σε όσα κάνεις, η οποία θα δρα σαν εσωτερική πυξίδα που σε πάει, δεν την πας και που δεν μπορείς να αντισταθείς. Κι αν δεν πετύχεις, να έχεις αγωνιστεί για αυτό που ήθελες να πετύχεις.

Σας καλώ να σκεφτούμε όλοι μας τι μπορεί να κάνει ο καθένας μας, να χρησιμοποιήσουμε τη συλλογική μας πείρα, χωρίς αρχηγιλίκια και ιδιοτέλειες, με ομαδική συμπεριφορά, για να βοηθήσουμε την πατρίδα μας. Γιατί δεν προλαβαίνουμε! Και γιατί έφτασε πια η στιγμή που πρέπει όλοι όσοι έχουμε δημόσιο λόγο να πάρουμε συγκεκριμένες θέσεις. Και, ως γνωστόν, δεν κάνεις ομελέτα, χωρίς να σπάσεις αυγά!»
(Ομιλία στο «Δίκτυο Ελλήνων Βελγίου – Αργώ» – 20/04/2015)

Μια “τρελή” πρόταση από τον Πρόεδρο της Ακαδημίας Αθηνών Dimitri Nanopoulos/Δημήτρης Νανόπουλος.

Απάντηση