Να κερδίσουμε τα χαμένα χρόνια

0
Η συνάντηση της Δευτέρας με τη γερμανίδα καγκελάριο δεν «πιέζεται» από τις διαπραγματεύσεις και έτσι προσφέρεται για να συζητηθούν σημαντικά ευρωπαϊκά θέματα, αλλά κι η αναβάθμιση των ελληνογερμανικών σχέσεων. Αυτό τόνισε ο πρωθυπουργός στην κυριακάτικη «Καθημερινή», δηλώνοντας αποφασισμένος για «αλλαγές που οι προηγούμενες κυβερνήσεις  δεν τόλμησαν».
Ο Αλ. Τσίπρας μεταξύ άλλων είπε:

«Έχουμε  ξεκινήσει ήδη τις μεταρρυθμίσεις, προσπαθώντας όχι μόνο να επαναφέρουμε τη χώρα στην κανονικότητα, αλλά και να κερδίσουμε τα χαμένα χρόνια. Έχουμε μια μοναδική ευκαιρία να προωθήσουμε αλλαγές που οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν τόλμησαν, είτε γιατί είχαν δεσμεύσεις με ισχυρά συμφέροντα είτε γιατί δεν είχαν τη λαϊκή στήριξη. Ήρθε η ώρα να αλλάξουμε τη χώρα».

Κατά τις προσεχείς ημέρες θα υποβληθεί στους δανειστές η κυβερνητική λίστα μεταρρυθμίσεων, την οποία επεξεργάζεται διεξοδικά το οικονομικό επιτελείο. Η λίστα θα «οδεύσει» για έγκριση προς το Eurogroup, το οποίο θα συνεδριάσει πιθανότατα την Παρασκευή, 27 Μαρτίου. Εάν εγκριθεί, τότε η χώρα θα λάβει μέρος της δόσης των 7,2 δισ. ευρώ.

Από την πλευρά της η Αθήνα διαμηνύει ανελλιπώς ότι έχουν και οι δανειστές υποχρεώσεις, οι οποίες αθετούνται όταν πχ παραπέμπεται στο μέλλον η επιστροφή στην Ελλάδα του ποσού του 1,9 δισ. ευρώ των κρατικών ομολόγων – ποσό που κανονικά θα έπρεπε να έχει ήδη δοθεί.

Πέρα από τον «άξονα» Αθηνών- Βρυξελλών- Βερολίνου, η ελληνική κυβέρνηση ετοιμάζεται για μια σειρά διεθνών επαφών, οι οποίες ενδέχεται να αποφέρουν χρήσιμα αποτελέσματα από πλευράς εμπορικής, οικονομικής ή και πολιτικής. Την Τρίτη θα μεταβούν στο Πεκίνο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης και ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, οι οποίοι θα συναντηθούν με τους ομολόγους τους και άλλους Κινέζους αξιωματούχους. Την Τετάρτη ο κ. Κοτζιάς θα βρεθεί στη Μόσχα.

© stokokkino.gr | 22 Μαρτίου 2015

Leave a Reply