Μυστικά για τον ηλιακό που σου εξοικονόμούν ενέργεια και αφθονο ζεστό νερό!

0

 

Το ζεστό νερό σε μια κατοικία είναι μία πολύ σημαντική αναγκαιότητα, η οποία επηρεάζει απόλυτα το βιοτικό επίπεδο κάθε ανθρώπου και ως εκ τούτου η κατάλληλη επιλογή ενός συστήματος θέρμανσης του νερού, μεγιστοποιεί την κάλυψη των ιδιαίτερων αναγκών του.

Η κατανάλωση ενέργειας για την παραγωγή ζεστού νερού (μπάνιο, πλύσιμο, κλπ) αποτελεί σοβαρό ποσοστό (περίπου 10-15%)  της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας ενός νοικοκυριού αλλά και μιας οικονομικής μονάδας (κατοικίες, ξενοδοχεία, νοσοκομεία κλπ).

 

Ο πιο παραδοσιακός, παλιός αλλά και αποτελεσματικός  τρόπος εξοικονόμησης ενέργειας είναι η αξιοποίηση της  ηλιακής ενέργειας μέσω του Ηλιακού θερμοσίφωνα.

Η εφαρμογή των παρακάτω μέτρων μπορεί να αποφέρει σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας και καυσίμων για την παραγωγή ζεστού νερού χρήσης:

  • Ο θερμοστάτης του μπόιλερ να ρυθμίζεται στους 50-55 °C ενώ του ηλεκτρικού θερμοσίφωνα στους 45-50 °C.
  • Να ανάβετε τον ηλεκτρικό θερμοσίφωνα ανάλογα με τις ανάγκες σας και να μην μένει αναμμένος άσκοπα. Συνήθως μισή ώρα αρκεί για να ζεσταθεί το νερό.
  • Προτιμάτε το ντους από το να γεμίζετε την μπανιέρα. Ξοδεύετε 3 φορές λιγότερο ρεύμα και νερό.
  • Προτιμήστε ένα ηλιακό θερμοσίφωνα αντί ενός ηλεκτρικού.

Ιδιαίτερα όσον αφορά τους ηλιακούς θερμοσίφωνες παρέχουν:

  1. Ζεστό νερό χρήσης σχεδόν δωρεάν. Μία τυπική οικιακή εγκατάσταση εξοικονομεί περίπου 1400 kWh ηλεκτρικής ενέργειας ετησίως. Πρόκειτε για περίπου  70% των ετήσιων αναγκών μίας τετραμελούς οικογένειας σε ζεστό νερό.
  2. Άμεση παροχή ζεστού νερού στη βρύση (Περιπτώση ανακυκλοφορίας) .Ιδιαίτερα στις εγκαταστάσεις που συνδέονται με το σύστημα θέρμανσης (τριπλής ενέργειας) έχετε άφθονο ζεστό νερό.
  3. Οικονομικό όφελος για τον χρήστη. Στην διάρκεια ζωής του συστήματος ο χρήστης όχι μόνο παίρνει πίσω τα χρήματά του, αλλά έχει και σημαντικό οικονομικό όφελος.
  4. Προστασία του περιβάλλοντος

Σύμφωνα με μελέτες , προσφορά στο περιβάλλον και στις προσπάθειες για εξοικονόμηση ενέργειας είναι η χρήση ηλιακών συστήματων από τα ελληνικά νοικοκυριά .

Εν κατακλείδι,ο ηλιακός θερμοσίφωνας συνδυάζει μέγιστη οικονομία, ταχύτατη απόσβεση της αγοράς του και άφθονο ζεστό νερό, ενώ  συμβάλλει τα μέγιστα στην προστασία του περιβάλλοντος.

Απάντηση