Πολιτική

Μπράβο από Ολάντ-Κάμερον

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον χαιρέτισαν στο Λονδίνο το νέο «οπλοστάσιο» για τη διάσωση της ζώνης του ευρώ που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

«Σέβομαι την ανεξαρτησία του θεσμού, αλλά πιστεύω ότι ενήργησε σύμφωνα με την εντολή που του έχει ανατεθεί» φροντίζοντας για τη «σταθερότητα των τιμών» και την «ανάπτυξη στην Ευρώπη», δήλωσε ο Ολάντ στους δημοσιογράφους ενώ δίπλα στεκόταν ο Ντέιβιντ Κάμερον.

Η ΕΚΤ είναι «πιο κοντά από ποτέ» σε αυτό που επιθυμούσε η βρετανική κυβέρνηση «εδώ και δύο χρόνια», είπε ο κ. Κάμερον, υπενθυμίζοντας ότι ο ίδιος ήθελε να σταθεί (η ΕΚΤ) «σταθερά πίσω από το ευρώ» και να στηρίξει «σθεναρά τις δηλώσεις της με χρηματοδότηση και ένα σαφές σχέδιο».

«Νομίζω ότι είμαστε πιο κοντά σε αυτό σήμερα, από όσο είμαστε για ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα», είπε, χαιρετίζοντας «θερμά αυτό που έκαναν ο Μάριο Ντράγκι και η ΕΚΤ».

Η ΕΚΤ «ήταν επίσης συνεπής με ότι αποφασίστηκε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 28 και 29 Ιουνίου», δήλωσε από την πλευρά του ο Γάλλος πρόεδρος.

Ο Φρανσουά Ολάντ σημείωσε «τη δυνατότητα για τα κράτη μέλη που το ζητούν, όχι μόνο να έχουν την υποστήριξη που θα παρέχεται από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας», αλλά και να επωφελούνται από την «απεριόριστη παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας».

Σε γενικές γραμμές, ο Γάλλος πρόεδρος εκτίμησε ότι «η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο δεν βρίσκονται στην ίδια κατάσταση» σε σχέση με τη ζώνη του ευρώ, «αλλά έχουν τα ίδια συμφέροντα».

«Αυτό είναι σαφώς κάτι πολύ σημαντικό για τις χώρες της ζώνης του ευρώ, αλλά και για χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο», καθώς η ζώνη του ευρώ είναι ένας από τους σημαντικότερους εμπορικούς εταίρους του, επιβεβαίωσε Ντέιβιντ Κάμερον.

«Θέλουμε, και οι μεν και οι δε, Γάλλοι και Βρετανοί, να υπάρξουν αποφάσεις που θα ληφθούν στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου ώστε τα θέματα που αφορούν την Ελλάδα και την Ισπανία» να διευθετηθούν «τελικά», πρόσθεσε ο Ολάντ.

Στη συνέχεια είπε ότι «οι Ευρωπαίοι προχωρούν στη διευθέτηση των προβλημάτων που τους είχαν τεθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, και η ΕΚΤ συμβάλλει εποικοδομητικά», σημειώνοντας ότι επαναβεβαίωσε επίσης «το μη αναστρέψιμο της ζώνης του ευρώ και, συνεπώς, της ακεραιότητας της» .

«Αυτό είναι για τη Γαλλία ένα βασικό στοιχείο, επειδή μοιραζόμαστε πλήρως αυτό το στόχο», ανέφερε ακόμη ο Γάλλος πρόεδρος που έκανε και πάλι έκκληση για την εφαρμογή του «Συμφώνου Ανάπτυξης» που αποφασίστηκε από τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στα τέλη Ιουνίου.

Ο κ.Ολαντ κάλεσε τις ευρωπαϊκές χώρες μέλη της ζώνης του ευρώ, όπως και τις άλλες, όπως η Βρετανία, να «δρουν με καλό συντονισμό για την υποστήριξη όσο το δυνατόν περισσότερο της οικονομικής δραστηριότητας» της ηπείρου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Close