Οικονομία

Μίχαλος: Προτεραιότητα να κρατήσουμε τις επιχειρήσεις στην Ελλάδα

Η Ελληνική οικονομία βρίσκεται σαφώς σε καλύτερη κατάσταση σήμερα, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Ωστόσο, παρά τη δημοσιονομική εξισορρόπηση, παρά την υλοποίηση ορισμένων σημαντικών μεταρρυθμίσεων, αλλά και τον περιορισμό της αβεβαιότητας μετά την έξοδο από τα μνημόνια, το εγχώριο οικονομικό περιβάλλον παραμένει αρνητικό, ιδιαίτερα για τις επιχειρήσεις με εξωστρεφή προσανατολισμό, οι οποίες προσπαθούν να εξασφαλίσουν ίσους όρους ανάπτυξης, έναντι των διεθνών ανταγωνιστών τους.

Το σοβαρότερο ίσως πρόβλημα είναι η αδυναμία πρόσβασης σε χρηματοδότηση, με το εγχώριο τραπεζικό σύστημα να αδυνατεί ακόμη να παρέχει επαρκείς πιστώσεις και η άντληση κεφαλαίων από το ελληνικό Χρηματιστήριο να γίνεται όλο και δυσκολότερη. Ακόμη και αν οι ελληνικές επιχειρήσεις επιδιώξουν να δανειστούν από ξένες τράπεζες, το ύψος των επιτοκίων είναι συνήθως απαγορευτικό. Σε αυτά τα προβλήματα θα πρέπει να προστεθεί και το γεγονός ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει έναν από τους υψηλότερους φορολογικούς συντελεστές στην Ευρώπη, υψηλές ασφαλιστικές εισφορές, αλλά και ένα εξαιρετικά περίπλοκο και ασταθές φορολογικό σύστημα.

Φαίνεται ότι χρειάζεται ακόμη πολλή προσπάθεια προκειμένου να διαμορφωθούν στην Ελλάδα όροι ανταγωνιστικότητας, ανάπτυξης και εξωστρέφειας για τις ελληνικές επιχειρήσεις και παράλληλα να καταστεί η χώρα ελκυστική για ξένες επενδύσεις. Ζήτημα πρώτης προτεραιότητας αποτελεί η αποκατάσταση ομαλών συνθηκών χρηματοδότησης των επιχειρήσεων από το τραπεζικό σύστημα, με δραστικές λύσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος των «κόκκινων» δανείων. Επιπλέον, η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων για τη βελτίωση του φορολογικού περιβάλλοντος, για ένα βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα, για την αναδιοργάνωση της δημόσιας διοίκησης, για την αναβάθμιση του ρυθμιστικού πλαισίου που αφορά τις επενδύσεις, για την επιτάχυνση της διαδικασίας απονομής δικαιοσύνης, για την αναβάθμιση της Παιδείας και την ενίσχυση της έρευνας και καινοτομίας είναι απαραίτητη, με σκοπό να βελτιωθεί το εγχώριο επιχειρηματικό περιβάλλον και ταυτόχρονα να δοθεί και εκτός συνόρων ένα θετικό μήνυμα, το οποίο θα επιταχύνει την επιστροφή της Ελλάδας, των τραπεζών και των επιχειρήσεών της στις διεθνείς αγορές.

Το συμπέρασμα, επομένως, είναι σαφές: η πορεία προς την ανάκαμψη μετά τα μνημόνια είναι κάθε άλλο παρά εξασφαλισμένη.

Η χώρα χρειάζεται μια νέα, εθνική οικονομική πολιτική. Και στο πλαίσιο αυτό τα Επιμελητήρια έχουν καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις: για ένα νέο φορολογικό καθεστώς, για το ασφαλιστικό, αλλά και για μια σειρά από μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται, προκειμένου να στηριχθεί η αγορά και να επιταχυνθεί η ανάπτυξη.

πηγη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Close