Επικαιρότητα

Μαστίγωσαν έφηβη επειδή είχε σχέση με άνδρα

Μια έφηβη 16 ετών, η Σαμπέρα, μαστιγώθηκε στην επαρχία Γκάζνι του νότιου Αφγανιστάν επειδή είχε σχέση με έναν νεαρό άνδρα, όπως έγινε γνωστό από τις τοπικές αρχές.
»Σύμφωνα με τις πληροφορίες η Σαμπέρα μαστιγώθηκε μπροστά στους γηραιούς του χωριού και σε μέλη της οικογένειάς της. Μου είπαν ότι έκτοτε δεν είναι καλά στην υγεία της», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Σουκούρια Ουάλι, μια τοπική αξιωματούχος.
Το συμβάν σημειώθηκε στις 9 Σεπτεμβρίου στην αγροτική περιοχή Τζαγούρι της επαρχίας Γκάζνι που βρίσκεται υπό κυβερνητικό έλεγχο, αντίθετα με πολλές άλλες περιοχές της ίδιας επαρχίας όπου κυριαρχούν οι Ταλιμπάν, και στην οποία μένει κυρίως η εθνότητα των Χαζάρα που είναι πιο φιλελεύθερη όσον αφορά τα δικαιώματα των γυναικών σε σχέση με άλλες εθνότητες.
Χρηματική ποινή στον νεαρό άνδρα
Η ποινή που επιβλήθηκε στον φίλο της Σαμπέρα ήταν ένα πρόστιμο ύψους 80.000 αφγκάνι, δηλαδή 1.600 δολάρια.
Ο κυβερνήτης της επαρχίας Ζάφαρ Σαρίφ επιβεβαίωσε το συμβάν και πρόσθεσε ότι έχει σταλεί στην Τζαγούρι μια αντιπροσωπεία για να ερευνήσει τα γεγονότα.
Πολλά ειδεχθή εγκλήματα με θύματα γυναίκες βλέπουν το φως της δημοσιότητας κάθε μήνα στο Αφγανιστάν, κυρίως στις περιοχές που τηρούνται πιστά οι παραδόσεις.
Κατηγορούν την κυβέρνηση για »διγλωσσία»
Σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση Oxfam, το 87% των γυναικών στο Αφγανιστάν δηλώνουν ότι έχουν υποστεί σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία ή τις έχουν αναγκάσει να παντρευτούν.
Η αφγανική κοινωνία πάντως κατηγορεί την κυβέρνηση για διγλωσσία, καταγγέλλοντας ότι από τη μία τάσσεται υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών για να »συνεχίσει να λαμβάνει» διεθνή βοήθεια, όμως »πρακτικά» υποκύπτει »στα αιτήματα των εξτρεμιστικών στοιχείων».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Close