Μαργαρίτης: Για να γίνει το κείμενο έργο πρέπει ο ηθοποιός να ανοίξει την ψυχή του και αυτό χρειάζεται εμπιστοσύνη

0

Πώς σχολίασε ο γνωστός σκηνοθέτης και Καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ Γιάννης Μαργαρίτης τις υποθεσεις που συνταράσσουν τον καλλιτεχνικό κόσμο.

Παράπλευρη καταγγελία για την φρίκη στο θεατρικό τοπίο.

Ένα από τα πιο σημαντικά μαθήματα στην υποκριτική είναι η εμπιστοσύνη . Χωρίς εμπιστοσύνη κανένας δεν μπορεί να ανοίξει την ψυχή του και να βγάλει την αλήθεια του μπροστά στους άλλους.
Όλα τα θεατρικά κείμενα, για να μετατραπούν σε ζώσα κατάσταση επί σκηνής, χρειάζονται την ψυχή του ηθοποιού. Για να προσεγγίσουμε όμως τα βάθη της ψυχής του, χρειάζεται να δημιουργηθεί κλίμα μεγάλης εμπιστοσύνης και σεβασμού.

Πρέπει ο ηθοποιός να νιώσει ασφάλεια, να νιώσει ότι κανείς δεν θα τον προδώσει, ότι κανείς δεν θα τον χλευάσει ακόμα κι αν στις πρώτες απόπειρες προσέγγισης, δεν τα καταφέρει.

Το ίδιο φυσικά συμβαίνει και όταν ο ηθοποιός πρέπει να αναπαραστήσει σκηνές βίας ή ερωτικές σκηνές. Η συναδελφική αλληλεγγύη και προστασία, ο σεβασμός του σώματος του άλλου, είναι εδώ εξίσου απαραίτητα και αποτελούν προϋπόθεση για την επιτυχία του σκηνικού αποτελέσματος.
Αυτά, μεταξύ άλλων, προσπαθούμε να διδάξουμε στους νέους ηθοποιούς. Θέλουμε να καταλάβουν ότι για να μπορέσουν να φτάσουν στο ποθητό αποτέλεσμα θα πρέπει να αφιερώσουν κόπο και χρόνο για να δημιουργηθεί το κατάλληλο κλίμα εμπιστοσύνης συναδελφικότητας και αλληλεγγύης.

Θέλω λοιπόν να καταγγείλω όσους με την φρίκη των πράξεων τους, καταστρέφουν την πολύτιμη προσπάθεια διδασκαλίας ετών.

Όλη αυτή η τεράστια προσπάθεια τίθεται σήμερα σε καθεστώς σοβαρής αμφιβολίας. Αμφιβάλλουν όλοι ακόμα και για τα πιο βασικά και στοιχειώδη.
Ίσως εδώ βρίσκεται το κακό που έχουν κάνει οι καταγγελόμενοι, απ την στιγμή που αποδειχθούν βάσιμες οι καταγγελίες, στο ίδιο το θέατρο. Πέρα απ το μεγάλο κακό που έκαναν στους καταγγέλοντες, να σκεφθούμε και το κακό που έκαναν στην απαραίτητη εσωτερική διαδικασία της ίδιας της θεατρικής πράξης.
Βίαιες συμπεριφορές επι σκηνής, σεξισμός, εκμετάλλευση της θέσης ισχύος, μείωση προσωπικοτήτων και τόσα ακόμα…..
Χρειάζεται μεγάλο κουράγιο και δύναμη για να στηθεί και πάλι το κατάλληλο περιβάλλον που θα ανθίσει το όραμα και η μαγεία.
Προς το παρόν μαζί με τις απαραίτητες και χωρίς φόβο καταγγελίες, γιατί προς Θεού δεν πρέπει να κουκουλωθεί τίποτα όλα να βγουν στο φως, ας υπάρξει η απαραίτητη περισυλλογή και επαναπροσδιορισμός του καθενός από εμάς τους παροικούντες την Ιερουσαλήμ.
Στο καινούργιο τοπίο που διαμορφώνεται ας βρούμε και πάλι την δύναμη της Εμπιστοσύνης και του Αλληλοσεβασμού, στις πρόβες, στις παραστάσεις αλλά και στις Δραματικές Σχολές.

Απάντηση