Λήγει σήμερα το τελεσίγραφο Γεροβασίλη για αξιολόγηση δημοσίων υπαλλήλων

0

Σήμερα, 8 Αυγούστου 2017 λήγει το τελεσίγραφο – εγκύκλιος της υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Όλγας Γεροβασίλη, για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης των φορέων του Δημοσίου και των ΟΤΑ. Πρόκειται για την τρίτη κατά σειρά ημερομηνία που έδωσε το υπουργείο, μετά την 31 Μαρτίου και την 30η Ιουνίου.

Ωστόσο επτά στους δέκα δημοσίους υπαλλήλους έστειλαν τα δελτία τους στα Συνδικαλιστικά Όργανα τους, μπλοκάροντας έτσι τη διαδικασία του υπουργείου. Υπενθυμίζεται ότι η ΑΔΕΔΥ έχει προκηρύξει απεργία-αποχή από την αξιολόγηση, με αποτέλεσμα η διαδικασία να έχει μπλοκάρει ακόμη και από τις ίδιες τις Διευθύνσεις Διοικητικού-Προσωπικού.

Στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν συμπλήρωσαν τα φύλλα πορείας, συμμετέχοντας στην απεργία-αποχή που κήρυξε η ΑΔΕΔΥ.

Το υπουργείο από την πλευρά του, αναμένεται να σκληρύνει τη στάση του, προκειμένου να ολοκληρωθεί η πρώτη εφαρμογή του νέου συστήματος και να εκπληρωθεί ένα από τα προαπαιτούμενα της επικείμενης διαπραγμάτευσης, με τους δανειστές.

Είναι ενδεικτικό ότι στην τελευταία της, εγκύκλιο, η κ. Γεροβασίλη καλούσε τις αρμόδιες Διευθύνσεις Προσωπικού να διανείμουν τα έντυπα αξιολόγησης στους υπαλλήλους που υπάγονται στο σύστημα αξιολόγησης του ν.4369/2016, και παρά τις αντιδράσεις «να μεριμνήσουν για την άμεση ολοκλήρωση της διαδικασίας».

Μάλιστα η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης “απειλούσε” ότι η καθυστέρηση στην αξιολόγηση θα οδηγήσει σε αντίστοιχες καθυστερήσεις στο σύστημα κινητικότητας, το Εθνικό Μητρώο Επιτελικών Στελεχών και το σύστημα επιλογής προϊσταμένων εν γένει.

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται στην εγκύκλιο: «Καθίσταται σαφές ότι η διαδικασία αξιολόγησης, η οποία εκκίνησε με την κατάθεση των τροποποιήσεων των Οργανογραμμάτων των Υπουργείων και άλλων δημόσιων φορέων και συνεχίζει με την αξιολόγηση του προσωπικού των δημοσίων οργανώσεων, αποτελεί αναπόσπαστο μέρος άλλων εφαπτόμενων δράσεων για την αποκομματικοποίηση, τον εκδημοκρατισμό και την ποιοτική αναβάθμιση της δημόσιας διοίκησης, όπως το σύστημα κινητικότητας, το Εθνικό Μητρώο Επιτελικών Στελεχών και το σύστημα επιλογής προϊσταμένων εν γένει. Συνεπώς, η όποια παρακώλυση στην εφαρμογή της αξιολόγησης συνεπάγεται την ανάγκη για πιθανές περαιτέρω ρυθμίσεις στα λοιπά διασυνδεόμενα πεδία. Η απαίτηση της κοινωνίας και των ίδιων των δημοσίων υπαλλήλων για μια νέα, αξιοκρατική, δημοκρατική, αποτελεσματική δημόσια διοίκηση δεν συνιστά μνημονιακή υποχρέωση αλλά συνταγματική επιταγή».

Leave a Reply