Λεφτά υπάρχουν, αλλά …μπορεί και όχι

0

ImageHandler

Της Νίκης Ζορμπά

Ασφαλιστικό, Εργασιακό και Ιδιωτικοποιήσεις, ήτοι το “email Χαρδούβελη” που ξορκίζει σύσσωμος ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ακόμη στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης το κύριο πρόσκομμα για να κλείσει η περιλάλητη συμφωνία και να “ξεκλειδώσει” μια δόση έστω για τη χώρα.

Καίτοι, ο Αλέξης Τσίπρας είχε διαβεβαιώσει ότι τόσο η Angela Merkel όσο και ο Francois Hollande, όταν τους ρώτησε σε κατιδίαν συζητήσεις εάν περιμένουν από εκείνον να περάσει όσα μέτρα δεν πέρασε ο Α. Σαμαράς, απάντησαν κάτι σαν “όχι, μα τί είναι αυτά που λες, αλίμονο”, ο βραχνάς της διαπραγμάτευσης παραμένει ο ίδιος: Αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και σαρωτικές ιδιωτικοποιήσεις.

Ποιο πρωτογενές πλεόνασμα; Άλλα μας καίνε

Κι αν το βάρος δόθηκε στο ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος, το οποίο μόλις πληροφορήθηκαν οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος ότι σκαρφάλωσε αίφνης στο 3-3,9%, κόντεψαν να “κατεβάσουν” τον γιακά του Γιάνη Βαρουφάκη, κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής Ομάδας, τελικώς το θέμα, σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου, δεν είναι ούτε κατά διάνοια αυτό.

“Ακόμα και 0,5% να έχουμε πλεόνασμα καθόλου δεν τους απασχολεί, αλλού είναι το ζήτημα” εξηγεί στο Capital.gr, πηγή παροικούσα στο Μαξίμου, επιβεβαιώνοντας ότι παρά τα βήματα προόδου μεταξύ Ελλάδας και “Θεσμών” στη διαπραγμάτευση, οι πιέσεις που ασκούνται στην ελληνική πλευρά για να αποδεχθεί το παραπάνω τρίπτυχο, είναι ισχυρές και προς ώρας τουλάχιστον, ανυποχώρητες.

Ο σάλος που προκλήθηκε με την αύξηση του πρωτογενούς πλεονάσματος από όσα προβλέπονται στη “λίστα Βαρουφάκη” οδήγησε την κυβέρνηση σε αναλυτικές εξηγήσεις για τη στόχευση του πλεονάσματος ειδικώς, της λίστας γενικώς. Κατά το Μαξίμου, το 26σελιδο κείμενο είναι “κείμενο εργασίας” και ουχί συμπεφωνημένος κατάλογος μέτρων και δεν πρόκειται να ληφθούν όλα όσα αναφέρει.

Διήμερο- φωτιά

Στο δια ταύτα πάντως, εάν η χώρα θα καταφέρει να πάρει χρηματοδοτική ανάσα το επόμενο διάστημα, οι εκτιμήσεις στο κυβερνητικό επιτελείο ,διχάζονται.

Και τούτο, διότι ναι μενστο διήμερο Euroworking Group στις 8 και 9 Απριλίου, έχουν επενδυθεί όλες οι προσδοκίες για συμφωνία και μερική εκταμίευση δόσεων, έτεροι του υπουργικού συμβουλίου, δεν είναι καθόλου βέβαιοι ότι οι δανειστές δεν θα παραμείνουν οχυρωμένοι στις απαιτήσεις τους έως τέλους.

Όπερ σημαίνει ότι στην περίπτωση αυτή, το δίλημμα: Πληρωμή υποχρεώσεων σε μισθούς-συντάξεις ή κάλυψη των υποχρεώσεων της χώρας, θα ορθωθεί γιγάντιο.

Και επ αυτού, η διγλωσσία της Κυβέρνησης, ξεδιπλώνεται ανά μέρα.  Πότε διαβεβαιώνουν ότι έχουν εξασφαλιστεί τα χρήματα για αμφότερα τα σκέλη των υποχρεώσεων της χώρας (Γαβριήλ Σακελλαρίδης) και πότε εκφωνείται η ανησυχία: Μπορεί και να υπάρχουν λεφτά αλλά μπορεί και να μην υπάρξουν τελικά, δεν αποκλείεται εμπλοκή, όπως δήλωσε ο Δ.Μάρδας.

Το θρίλερ θα συνεχιστεί καθόλη τη διάρκεια των επόμενων δέκα ημερών, ενώ τα “μαντάτα΄ του EWG θα τα πληροφορηθεί ο Α. Τσίπρας από τη Μόσχα..

Πηγή:www.capital.gr

Leave a Reply