Κύκλωμα «νονών»: Στο στόχαστρο όλων η Λίτσα Βλαστού

0

Κύκλωμα «νονών»: Στο στόχαστρο όλων η Λίτσα Βλαστού

Τι λένε στις απολογίες τους οι συλληφθένες του κυκλώματος – Προσπάθεια να αποδομήσουν την ξαδέλφη για γλυτώσουν τη φυλακή – Εκδίδονται νέα εντάλματα σύλληψης για το κύκλωμα των «μπράβων»

Ομαδικές «βολές» ώστε να πλήξουν την αξιοπιστία της Ευαγγελίας Βλαστού, της εξαδέλφης του Παναγιώτη Βλαστού, η οποία με σειρά καταθέσεών της αποκάλυψε τη δράση του κυκλώματος των «μπράβων» με… έδρα τις φυλακές Κορυδαλλού, εξαπολύουν στις απολογίες τους στους ανακριτές οι βασικοί κατηγορούμενοι για την απίστευτη αυτή υπόθεση.
«Νόμιζα ότι τα μαθήματα που έκανα για να μάθω να πιλοτάρω ελικόπτερο, μου τα είχε κάνει απλά δώρο ο Παναγιώτης Βλαστός και ότι με την κίνησή του αυτή δεν αποσκοπούσε στο να το βοηθήσω στο σχέδιο απόδρασής του από τις φυλακές», ισχυρίστηκε μεταξύ άλλων στην απολογία της ενώπιον των ανακριτών η Μαρία Μουζακίτη. Πρόκειται για τη γυναίκα -πρώην συνέταιρο της Πένυς Καρπούζου- η οποία αντιμετωπίζει κατηγορίες ως μέλος της εγκληματικής οργάνωσης αλλά, μετά την απολογία της, αφέθηκε ελεύθερη.

Από την πλευρά της η Πένυ Καρπούζου, πρώην ερωμένη του Παν. Βλαστού αναφέρει ότι δεν έχει πλέον καμία σχέση με το βαρυποινίτη εδώ και δυο χρόνια. Αρνείται τις κατηγορίες που της αποδίδονται, υποστηρίζει ότι η Ευ. Βλαστού «είναι ψεύτρα» και αναφέρει ότι ποτέ δεν θα συμμετείχε σε καμία παράνομη ενέργεια του τότε συντρόφου της, καθώς μεγάλωνε μόνη της ένα παιδί.

«Τα χρήματα που έλαβα ήταν για τη δικηγορική μου αμοιβή» υποστήριξε η Αδαμαντία Αγγελέτου, η δικηγόρος και σύντροφος του Παν. Βλαστού που τελικά οδηγήθηκε στη φυλακή, καθώς οι αρχές, μεταξύ άλλων, της καταλογίζουν ότι διαχειρίστηκε -ενώ γνώριζε- χρήματα από τα λύτρα για την απαγωγή του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου.

Και ενώ οι κατηγορούμενοι στην υπόθεση αρνούνται τη συμμετοχή τους στην εγκληματική οργάνωση, νέα εντάλματα σύλληψης αναμένεται να εκδοθούν τις επόμενες ημέρες από τους ανακριτές Διαφθοράς, που χειρίζονται την έρευνα.

Οι απολογίες των βασικών κατηγορουμένων έχουν ως εξής:

Μ. Μουζακίτη: Νόμιζα ότι ο Βλαστός μου είχε κάνει δώρο τα μαθήματα για το ελικόπτερο
Στην απολογία της η Μαρία Μουζακίτη, η πρώην συνέταιρος της Πένυς Καρπούζου, στην οποία μάλιστα ο Παν. Βλαστός φέρεται να της πλήρωνε μαθήματα για να μάθει να «πιλοτάρει» ελικόπτερο και να τον βοηθήσει στην απόπειρα απόδρασης που σχεδίαζε, αναφέρει πως πλέον δεν έχει καμία σχέση με την υπόθεση και πως η συμπεριφορά της ήταν επιπόλαιη.

Αναφέρει χαρακτηριστικά στην απολογία της: «Σήμερα η ζωή μου είναι επικεντρωμένη στην οικογένειά μου. Αποκόπηκα πλήρως και απομακρύνθηκα από το παλιότερο φιλικό περιβάλλον μου όταν συνειδητοποίησα ότι η ομολογουμένως επιπόλαια κάποιες φορές συμπεριφορά μου, μπορούσε να με οδηγήσει σε δρόμους που δεν επιθυμούσα και δεν επιδίωκα. Δεν γνώριζα την ύπαρξη τέτοιας οργάνωσης, ούτε συμμετείχα στη διάπραξη οποιουδήποτε αδικήματος για την απόπειρα απόδρασης κρατουμένου. Όταν αντιλήφθηκα ότι η εκπαίδευσή μου στο χειρισμό ελικοπτέρου δεν μου είχε προσφερθεί ως δώρο, όπως θεωρούσα, επειδή ανέκαθεν μου άρεσε ό,τι σχετικό με τις πτήσεις (έχω εργαστεί ως αεροσυνοδός) αλλά πιθανόν για άλλο και ίσως παράνομο λόγο, όχι μόνο δεν την ολοκλήρωσα αλλά απομακρύνθηκα και από το σχετικό φιλικό μου περιβάλλον».

Η ίδια αναφέρει ακόμη πως την απόπειρα απόδρασης του Παν. Βλαστού από τις φυλακές την πληροφορήθηκε από τα ΜΜΕ. «Ουδέποτε αντιλήφθηκα ότι τα ποσά που μου δόθηκαν από την Πένυ Καρπούζου και τη Λίτσα Βλαστού τυχόν προέρχονται από εγκληματικές δραστηριότητες» αναφέρει και υποστηρίζει πως η σχέση τής τότε φίλης της και συνεταίρου της, Πένυς Καρπούζου, με τον Παν. Βλαστό αρχισε και εξελίχθηκε σε μία περίοδο που η ίδια είχε βρεθεί σε μία έντονη και ιδιαίτερα ευάλωτη κατάσταση.

«Είχα χωρίσει, είχα ένα μικρό παιδί και η δουλειά μου είχε μειωθεί λόγω της κρίσης. Η Καρπούζου με στήριζε ψυχολογικά και εγώ χωρίς να αναλύω τι συμβαίνει ανταπέδιδα τη στήριξη με εξυπηρετήσεις» είπε στον ανακριτή και προσέθεσε: «Από τον Οκτώβριο του 2012 διέκοψα κάθε επαφή με την Καρπούζου, με την οποία μάλιστα ήρθαμε σε ρήξη ενώ οι τηλεφωνικές μου επαφές με τον Παν. Βλαστό συνεχίστηκαν έως την άνοιξη του 2013 με δική του και μόνο πρωτοβουλία. Με την Αδ. Αγγελέτου έχω μιλήσει στο τηλέφωνο μία μόνο φορά, για να μου δώσει κάποια στοιχεία σχετικά με ένα δώρο εσωρούχων που ήθελε να της κάνει ο ΠΑν. Βλαστός. Με την Καρπούζου είχαμε πάει 3-4 φορές στα κεντρικά γραφεία της Alpha Bank για να δούμε τις κινήσεις κάποιου στελέχους της, ο οποίος όπως είπε ο Παν. Βλαστός «είχε πακέτο» εννοώντας πολλά χρήματα. Ούτε ο Βλαστός, ούτε η Καρπούζου, ούτε και η Λίτσα μου είχαν πει για ποιο λόγο γίνονταν οι παρακολουθήσεις και τι σκόπευαν να κάνουν. Το σχέδιο με το στέλεχος της Τράπεζας ήταν να του ριχτεί η Καρπούζου και όχι εγώ. Όταν χώρισα ήμασταν όλη μέρα με την Καρπούζου και στα τηλέφωνα με το Βλαστό. Μας είχε κάνει δώρο να πάμε διακοπές στην Κρήτη με τα παιδιά μας, η Καρπούζου είχε πληρώσει και άλλα ταξίδια μας και είχε νοικιάσει σπίτι στη Μύκονο και πήγαινα περιστασιακά».

Πένυ Καρπούζου: Είχα ξεκαθαρίσει στον Βλαστό ότι δεν θέλω να με μπλέξει

Η πρώην ερωμένη του Παν. Βλαστού, η οποία αφέθηκε ελεύθερη με όρους, επαναλαμβάνει στην απολογία της όσα έχει καταθέσει και στις προανακριτικές της καταθέσεις και αρνείται τις κατηγορίες. Ειδικότερα, για το όπλο που φέρεται ότι έδωσε στον Παν. Βλαστό το Νοέμβριο του 2011 αναφέρει: «Γνωρίζω από τον ίδιο ότι του το πέταξαν στην αυλή της φυλακής. Δεν έδωσα εγώ το πιστόλι στο σωφρονιστικό υπάλληλο για να το δώσει στο Βλαστό. Δεν θα ρίσκαρα κάτι τέτοιο, έχω ένα παιδί. Είχα ξεκαθαρίσει στο Βλαστό από την αρχή της γνωριμίας μας ότι λόγω της στέρησης ελευθερίας που είχα από τα 19 μου και λόγω του παιδιού μου που το μεγαλώνω μόνη μου, χωρίς βοήθεια, δεν θέλω να με ανακατέψει ποτέ σε κάτι που θα στερηθώ πάλι την ελευθερία μου. Και εκείνος μου είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν θέλει πολλές ερωτήσεις γα τις δραστηριότητές του».

Για τη «Λίτσα», την εξαδέλφη του Παν. Βλαστού, η οποία με τις καταθέσεις της αποκάλυψε τη δράση του κυκλώματος, η Π. Καρπούζου αναφέρει πως είχε μαλώσει μαζί της τον Ιανουάριο του 2012 γιατί -όπως λέει – της είχε κλέψει 600 ευρώ από το συρτάρι της. Την χαρακτηρίζει, μάλιστα, ψεύτρα.

Καταθέτει χαρακτηριστικά: «Το είπα στο Βλαστό αλλά δεν με πίστεψε. Επειδή τα τελευταία δύο χρόνια δεν είμαι στην παρέα αυτή με βάση αυτά που διάβασα ότι έχει πει η Λίτσα Βλαστού, πιστεύω ότι τα 250.000 ευρώ όντως του τα πήρε του Π. Βλαστού και επειδή κατάλαβε εκ των υστέρων από ποιον έκλεψε και φοβήθηκε πάρα πολύ για τις συνέπειες της πράξης της και για να μην στερηθεί τα 250.000 ευρώ έπρεπε να βρει ένα τρόπο να έχει μια μόνιμη προστασία. Όσα λέει για μένα, τα οποία είναι ψευδή, τα αποδίδω στα ότι ήθελε να μπλέξει περισσότερο κόσμο, ώστε να γίνει εγκληματική οργάνωση και να βγει αλώβητη. Και ίσως επειδή τότε την είχε πει ψεύτρα».

Αδαμαντία Αγγελέτου: Τα χρήματα που έπαιρνα ήταν μόνο για τη δικηγορική μου αμοιβή

Η μετέπειτα ερωμένη του Παν. Βλαστού και δικηγόρος του, Αδαμαντία Αγγελέτου, η οποία μετά την απολογία της οδηγήθηκε στη φυλακή, υποστήριξε ενώπιον των ανακριτών: «Ουδέποτε παρέλαβα είτε από τη Λίτσα Βλαστού είτε από άλλο πρόσωπο χρήματα που δεν αντιστοιχούσαν σε δικηγορικές αμοιβές. Η Λίτσα μου ζήτησε να μεσολαβήσω ώστε να αποκατασταθούν οι σχέσεις της με τον Π. Βλαστό. Εγώ της απάντησα ότι το θέμα αφορά σε αυτούς τους δύο και σε περίπτωση σύγκρουσης καθηκόντων εγώ θα συνεχίζω να υπερασπίζομαι τον Π. Βλαστό. Η σύγκρουση θα μπορούσε να προκύψει από το γεγονός ότι συγκατηγορούμενος του Βλαστού είχε αποκαλύψει την πραγματική της συμμετοχή στην απόπειρα απόδρασης από τις φυλακές Τρικάλων. Είμαι βέβαιη ότι αυτός είναι ο λόγος που η Βλαστού στρέφεται εναντίον μου».

Γιώργος Βερεσές: Συμπτωματική η εμπλοκή μου

Συμπτωματική χαρακτηρίζει την εμπλοκή του στην υπόθεση έκρηξης στη Λάρισα στο σπίτι της εισαγγελέως, ο κατηγορούμενος Γιώργος Βερεσές και υποστηρίζει ότι επί της ουσίας δεν είχε καμία εμπλοκή σε αυτή. Όπως αναφέρει: «Γνώρισα τον Ευκλ. Θεοχαράκη τον Ιούλιο του 2013 και επειδή γνώριζα ότι εργαζόταν σε εργολάβο του ζήτησα να με πάρει στη δουλειά καθώς ήμουν άνεργος. Τότε μου είπε να πάμε για δουλειά στη Λάρισα. Κατά τη διαδρομή δεν μου είπε τίποτα για το σκοπό της μετάβασής μας. Αφού φτάσαμε στη Λάρισα σταθμεύσαμε το αυτοκίνητο δυο τετράγωνα πιο πάνω από την οδό Μανδηλαρά, όταν ο Θεοχαράκης εντόπισε το σημείο που έψαχνε έβγαλε κάποια πράγματα από το πορτ μπαγκάζ και ξεβίδωσε ένα ηχείο από το εσωτερικό του οποίου έβγαλε ένα αντικείμενο σαν μπάλα του ράγκπυ. Σε ερώτηση μου απάντησε ότι ήταν βόμβα. Την τοποθέτησε μόνος του».

Ιωάννα Χήρα: Δεν έχω καμία σχέση

«Δεν έχω καμία σχέση με την υπόθεση» δήλωση στην απολογία της η πρώην σύζυγος του Παναγιώτη Βλαστού, Ιωάννα Χήρα, με την οποία ο βαρυποινιτής χώρισε πριν από το 2012 γιατί -όπως λέει- δεν άντεχε τις συνεχείς εμπλοκές του με το νόμο. «Η εμπλοκή μου στη συγκεκριμένη υπόθεση οφείλεται στο ότι ο Βλαστός καταφέρνει και εκμεταλλεύεται τα συναισθήματά μου για αυτόν και με χειραγωγεί» αναφέρει μεταξύ άλλων στην απολογία της η κατηγορουμένη, η οποία αφέθηκε ελεύθερη.

Πέτρος Λασιθιωτάκης: Η Λίστα έκανε συρραφή

«Όσα έχει αναφέρει η Ευαγγελία Βλαστού είναι μια συρραφή ονομάτων και περιστατικών προκειμένου να τύχει ευνοϊκής μεταχείρισης» υποστηρίζει στην απολογία του ο κατηγορούμενος Πέτρος Λασιθιωτάκης, ο οποίος κατηγορείται για την τοποθέτηση εκρηκτικού μηχανισμού στο σπίτι της δικαστικού λειτουργού στη Λάρισα.

Από την πλευρά του ο έτερος κατηγορούμενος Δημ. Χατζησταύρου, υποστηρίζει στην απολογία του: «Γνώρισα το Βλαστό και τον αδελφό του το 1994 στις φυλακές Κορυδαλλού. Από τα τέλη του 2013 βρισκόμουν στο κατάστημα Αυλώνα. Στις 5 Ιανουαρίου μου χορηγήθηκε άδεια και πήγα στην Κατερίνη όπου διατηρώ ένα στάβλο. Μου τηλεφώνησε ο Βλαστός και του είπα ότι θα επέστρεφα Αθήνα και θα περνούσα να τον δω. Μαζί μου έφερνα και δύο σφάγια από τα οποία το ένα προοριζόταν για τον Π.  Βλαστό. Σε μικρή απόσταση από τις φυλακές Κορυδαλλού, με σταμάτησε η αστυνομία για έλεγχο και έλεγξαν το αυτοκίνητο του φίλου που με μετέφερε και τα σφάγια».

Ευριδίκη Χριστοδουλοπούλου: Είχα υποχρέωση στο Βλαστό

Η Ευριδίκη Χριστοδουλοπούλου, η γυναίκα που μεταξύ άλλων φέρεται να συμμετείχε στην τοποθέτηση βόμβας στο σπίτι της Λίστας Βλαστού αλλά και να παρέδωσε έξω από το φούρνο «Χωριάτικο» το ποσό των 2.000 ευρώ στον Fejzulla Taulant, ως αμοιβή για την τοποθέτηση της βόμβας, υποστήριξε στην απολογία της: «Αρνούμαι την κατηγορία.  Ποτέ δεν έδωσα χρήματα γιατί δεν είχα πάρει από πουθενά χρήματα για να δώσω. Ο Βλαστός μου είχε πει στο δικαστήριο στις 12.1.2015 ότι θα με έπαιρνε κάποια κοπέλα τηλέφωνο για να μου δώσει κάποια χρήματα για να τα δώσω σε κάποιον Αλβανό, που ήθελε να βοηθήσει. Δεν θυμάμαι αν ο Βλαστός μου το είπε στο δικαστήριο ή τηλεφωνικώς ότι “θα πας στο φούρνο Χωριάτικο στη Νέα Φιλαδέλφεια στις 13.00 και εκεί θα είναι κάποιος Αλβανός και θα ζητήσει τη Χριστίνα”. Μου είπε πως “δεν χρειάζεται να ξέρει το πραγματικό σου όνομα και το αυτοκίνητο σου”. Πήγα γύρω στις 13.00 και φορούσα όλα κόκκινα. Εγώ δεν είχε πει στο Βλαστό στο τηλέφωνο ότι δεν έχω μαζί μου τα χρήματα και ότι δεν μίλησα με μια κοπέλα για να μη βρω το μπελά μου. Δεν είχα κανένα τηλέφωνο ούτε του Βλαστού, ούτε του Αλβανού για να επικοινωνήσω μαζί τους. Όταν πέρασε λίγο η ώρα αφού ρώτησα έναν άσχετο αν περιμένει τη Χριστίνα, σηκώθηκα και έφυγα. Όταν έφτασα πλέον στο Περιστέρι μου τηλεφώνησε ο Βλαστός και του είπα ότι δεν ήρθε ο άνθρωπός. Με παρακάλεσε και γύρισα πίσω. Δεν μπορούσα να αρνηθώ από φόβο και υποχρέωση. Ήρθε ένας νεαρός και μου είπε ότι περίμενε τη Χριστίνα  και περάσαμε απέναντι στο αυτοκίνητό μου. Μου είπε ότι τον έστειλε ο φίλος και εγώ του είπα ότι δεν έχω τίποτα να του δώσω. Μετά εγώ έφυγα, δεν έχω συμβάλλει σε τίποτα άλλο… Ο Βλαστός ήταν συγκρατούμενος με τον αδελφό μου, με αποκαλεί «Βίκυ, Βικάκι, Βικούλα» γιατί έτσι μιλάει έτσι σε όλους είναι το στυλ του».

Γεώργιος Σκάλκος: Ήμουν στη Μάνη

Ο σωφρονιστικός υπάλληλος στις φυλακές Κορυδαλλού, Γεώργιος Σκάλκος, ο οποίος κατηγορείται ότι μετέφερε εντός των φυλακών πληροφορίες στα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης έναντι αμοιβής, αρνήθηκε στην απολογία τους τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει. Επιπλέον, ο ίδιος φέρεται να είχε συναντήσεις σε συνεργείο αυτοκινήτων της μητέρας του στον Πειραιά με την Λίτσα, η οποία του μετέφερε μηνύματα από τον Παν. Βλαστό που κρατούνταν στις φυλακές Τρικάλων, προκειμένου να τα μεταφέρει στον Σ. Εμμανουήλ.

Ο συγκεκριμένος κατηγορούμενος ανέφερε στον ανακριτή: «Από κανένα στοιχείο δεν προκύπτει η εμπλοκή μου στην υπόθεση, πολύ περισσότερο η ένταξη μου σε εγκληματική οργάνωση» αναφέρει στο απολογητικό υπόμνημα που κατέθεσε στους ανακριτές. Η μοναδική αναφορά μου στην υπόθεση γίνεται από τη «Λίτσα» η οποία -όπως λέει- είναι εντελώς αναξιόπιστη και τα όσα καταθέτει σχετικά με εκείνον είναι ψευδή.

Στην απολογία του ο σωφρονιστικός υπάλληλος ζητεί μάλιστα να γίνει άρση του τηλεφωνικού του απορρήτου προκειμένου να διαπιστωθεί ότι την επίμαχη περίοδο -τον Αύγουστο του 2014 – ήταν στη Μάνη… Όλες αυτές τις ημέρες κάθομαι και σκέφτομαι πώς μπορεί να είχε γίνει αυτό το σκηνικό και θυμήθηκα ότι μου είχε πει ο Βλαστός ότι είχε στείλει στην εξαδέλφη του από το συνεργείο αλλά δεν με βρήκε… Εγώ δεν έδωσα βάση σε αυτό. Το συνεργείο ξέρουν όλοι κρατούμενοι ότι το έχω».

Τέλος, ο Αλβανός Fejzulla Taulant, ο οποίος επίσης κρίθηκε προφυλακιστέος μετά την απολογία του – κατηγορείται ότι συμμετείχε στην τοποθέτηση εκρηκτικού μηχανισμού στο σπίτι της Ευαγγελίας Βλαστού – αρνήθηκε την κατηγορία και υποστήριξε ότι εκείνη την ημέρα ήταν για καφέ στην Νέα Φιλαδέλφεια με την κοπέλα του και ένα συμπατριώτη του.

Leave a Reply