Κορωνοϊός: Το 33% των κρουσμάτων αφορά σε ανηλίκους – Τι περιμένουν οι ειδικοί

0

“Στο επίκεντρο των επιστημονικών και υγειονομικών αρχών βρίσκεται σταθερά η βόρεια Ελλάδα. Οι αρμόδιοι επιχειρούν να ελέγξουν την κυκλοφορία του κορωνοϊού και να συγκρατήσουν την εξάπλωση των κρουσμάτων, ωστόσο η χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού αποτελεί μείζον εμπόδιο για την ανάσχεση της επιδημίας. Παράλληλα, καταρτίζουν τα επιχειρησιακά σχέδια που θα επιτρέψουν στο σύστημα υγείας να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες των ασθενών με λοίμωξη covid-19, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην ενίσχυση των παιδιατρικών κλινικών στη Μακεδονία και τη Θράκη.

Τα χθεσινά δεδομένα του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) για τις νέες μολύνσεις σε Θεσσαλονίκη, Λάρισα και Ξάνθη (καταγράφηκαν υψηλοί τριψήφιοι αριθμοί κρουσμάτων, 435, 183 και 122 αντίστοιχα) επιβεβαίωσαν την έντονη ανησυχία μελών της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τη δυσοίωνη επιδημιολογική εξέλιξη στο βόρειο τμήμα της χώρας μετά την αλλαγή του καιρικού σκηνικού και τον συγχρωτισμό σε κλειστούς χώρους.

Η δε Θεσσαλονίκη περίπου έντεκα μήνες μετά το δραματικό lockdown του περσινού φθινοπώρου βρίσκεται και πάλι αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο επιβολής περιοριστικών μέτρων. Η ροή ασθενών προς τα νοσοκομεία της πόλης είναι συνεχής και προβληματίζει τους αρμόδιους. Ενδεικτικά, το περασμένο 24ωρο στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης νοσηλεύονταν 218 ασθενείς σε απλές κλινικές covid-19 και άλλοι 69 στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Το ποσοστό κάλυψης των κλινών covid στις ΜΕΘ είναι μεγάλο και έχει σημάνει συναγερμό στις αρχές. Ήδη έχουν δεσμευτεί όπως στο σφοδρό περσινό επιδημικό κύμα γενικές κλίνες ΜΕΘ για τις ανάγκες της επιδημίας, γεννώντας προβληματισμό για την κάλυψη που θα απαιτηθεί ενώ προχωρά η επιδημία προς τους επόμενους, δύσκολους μήνες.

Συνολικά στα νοσοκομεία της Μακεδονίας και της Θράκης νοσηλεύεται το 35% των ασθενών λόγω κορωνοϊού επί του συνόλου των νοσηλευομένων στο ΕΣΥ.

Περίπου 10.000 παιδιά θετικά στον κορωνοϊό μετά το άνοιγμα των σχολείων”

πηγη

Leave a Reply