Οικονομία

Καλύτερες συνθήκες για τους δανειοληπτες

20120709-101145.jpg

Τo κεφάλι τους ήσυχο ότι τουλάχιστον παραμένουν σε περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων έχουν οι δανειολήπτες μετά την γενναία κίνηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να ρίξει το βασικό επιτόκιο κάτω από το 1%. Το ιστορικό χαμηλό του βασικού επιτοκίου, παρασύρει επίσης σε ιστορικά χαμηλά το euribor, ειδικά δε αφού μειώθηκε και το επιτόκιο των overnight καταθέσεων.
Τι σημαίνουν όλα αυτά πολύ πρακτικά; ότι υποχωρούν οι μηνιαίες δόσεις για δάνεια και κάρτες και θα παραμείνουν σε χαμηλό επίπεδο για το επόμενο διάστημα μια που είναι πιθανή και νέα μείωση του βασικού επιτοκίου στο 0,50% από το χθεσινό 0,75%. Τα δάνεια που συνδέονται με το βασικό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας υποχωρούν αυτόματα ενώ η υποχώρηση των διατραπεζικών επιτοκίων και συγκεκριμένα, του euribor τρίμηνης διάρκειας, με το οποίο είναι συνδεδεμένα τα περισσότερα δάνεια, θα πιέσει το τελικό επιτόκιο και τις μηνιαίες δόσεις στα δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο.
Για παράδειγμα, ένα στεγαστικό δάνειο με διάρκεια 20 ετών και ύψους 150.000 ευρώ που είχε επιτόκιο 4%, δηλαδή το βασικό της ΕΚΤ που ήταν 1% συν περιθώριο 3%, είχε μηνιαία δόση 909 ευρώ. Με το βασικό επιτόκιο στο 0,75%, η δόση μειώνεται στα 890 ευρώ και είναι κατά 19 ευρώ χαμηλότερη.
Σε ένα στεγαστικό 200.000 ευρώ με διάρκεια αποπληρωμής τα 30 έτη και επιτόκιο 3,5%, δηλαδή 1% βασικό της ΕΚΤ και περιθώριο 2,5%, η δόση ήταν 912 ευρώ και με τη μείωση στο 0,75%, γίνεται 884 ευρώ. Αντιστοίχως, για δάνειο 100.000 ευρώ με διάρκεια αποπληρωμής τα 20 έτη, η δόση με επιτόκιο ως σήμερα 3,5%, ήταν στα 586 ευρώ και υποχωρεί πλέον στα 573 ευρώ.
Η δόση στα δάνεια που είναι συνδεδεμένα με το βασικό της ΕΚΤ θα είναι μειωμένη από τον Αύγουστο ενώ θα περάσει σταδιακά στα δάνεια που εξαρτώνται από το euribor. Ειδικά στα καταναλωτικά δάνεια, οι τράπεζες είναι αυτές που προχωρήσουν σε μειώσεις, όπως και στις πιστωτικές κάρτες και η αλλαγή δεν θα γίνει αυτόματα.
Σε απόλυτους αριθμούς, το όφελος για το δανειολήπτη δεν φαίνεται μεγάλο, αυτό όμως που αξίζει να έχει κάποιος υπόψη του είναι ότι η τάση είναι ευνοϊκή και δεν θα υπάρξουν δυσάρεστες εκπλήξεις για το επόμενο διάστημα. Μάλιστα, πολύ πιθανή είναι και νέα μείωση, στο επίπεδο του 0,50%.
Οι καταθέτες πάντως δεν πρέπει να ανησυχούν αφού τα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων παραμένουν υψηλά στην προσπάθεια των τραπεζών να προσελκύσουν ρευστότητα. Έτσι, επιτόκια της τάξης του 6% για τρίμηνες ή εξάμηνες καταθέσεις προσφέρονται από πολλά πιστωτικά ιδρύματα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Close