Οικονομία

Ικανοποιημένος ο Στουρνάρας για τα θετικά σχόλια στο Eurogroup

Την ικανοποίησή του για τα θετικά σχόλια που διατύπωσαν οι εκπρόσωποι της τρόικας σε ότι αφορά τις επιδόσεις της Ελλάδας εξέφρασε σε δηλώσεις του ο υπουργός οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup στο Λουξεμβούργο.
Ικανοποιημένος ο Στουρνάρας για τα θετικά σχόλια στο Eurogroup

Ο κ. Στουρνάρας επέμεινε πάντως ιδιαίτερα στην ανάγκη η πρόοδος της Ελλάδας να γίνει κτήμα όλων των χωρών του ευρώ, καθώς όπως είπε, στη διάρκεια της συνεδρίασης υπήρξαν κράτη που θεωρούν, λανθασμένα, ότι ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων στην Ελλάδα έχει αυξηθεί.

Αναφερόμενος στα μέτρα που προωθούνται για την περίοδο 2013-14 τόνισε ότι το 84% εξ αυτών αφορά στη μείωση των δαπανών και το 16% σε αύξηση των εσόδων. Σημείωσε επίσης ότι οι πρωτογενείς δαπάνες είναι οι χαμηλότερες στην ευρωζώνη και ανέρχονται στο 40% του ΑΕΠ.

Ο υπουργός Οικονομικών είπε ακόμη ότι, λαμβάνοντας υπόψη τις καθυστερήσεις που έχουν σημειωθεί στην καταβολή των δόσεων προς την Ελλάδα, ζήτησε από τους εταίρους να καταβληθούν 36,5 δισ. ευρώ που αφορούν τα 31, 5 δισ. ευρώ της επόμενης δόσης αλλά και τα 5 δισ. που προβλεπόταν το Σεπτέμβριο.

Ο κ. Στουρνάρας χαρακτήρισε ακόμη υπερβολικές της απαιτήσεις της τρόικας για εμπροσθοβαρή κατανομή των μέτρων κατά 70% για το 2013, που αναιρούν, όπως υποστήριξε, τα οφέλη από την επιμήκυνση, η οποία «βρίσκεται πλέον στο τραπέζι των συζητήσεων». Τέλος, τόνισε ότι το χρηματοδοτικό κενό από την επιμήκυνση του ελληνικού προγράμματος αναμένεται να ανέλθει σε 12 δισ. ευρώ, τα οποία μπορούν όπως είπε να καλυφθούν με «τεχνικές λύσεις» χωρίς δηλαδή πρόσθετη χρηματοδότηση από τις χώρες μέλη της ευρωζώνης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Close