Η σωστή προετοιμασία του μωρού σας για έναν γλυκό, βραδινό ύπνο

0

Σε έναν ιδανικό κόσμο το μωρό σας θα κοιμάται όλη την νύχτα με ελάχιστες ή και καθόλου ενοχλήσεις. Στην περίπτωση, ωστόσο, που δεν ανήκετε σε αυτήν την μία στο εκατομμύριο (!) περίπτωση που έχετε να κάνετε με ένα μωρό που κοιμάται ολονυκτίς, σίγουρα θα χρειαστείτε κάποια βοήθεια.

Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη έμφαση στη ρουτίνα του ύπνου του μωρού σας (και κατ’ επέκταση και του παιδιού σας αργότερα) για έναν γλυκό και ήρεμο ύπνο για όλους!

Ως ενήλικας (σίγουρα) θα συνδυάσετε την ρουτίνα με κάτι βαρετό. Μπείτε για λίγο, ωστόσο, στον κόσμο του μωρού σας, το οποίο λατρεύει την προβλεψιμότητα. Από την ώρα του φαγητού έως την ώρα του παιχνιδιού, ακόμη και την ώρα του ύπνου, το μωρό σας θα νιώθει πιο άνετα και ευχάριστα μέσα στην καθιερωμένη ρουτίνα του. Και μια ρουτίνα ύπνου είναι αρκετή για να το προετοιμάσει για ένα μακρύ και γαλήνιο βραδινό ύπνο, δίνοντας του λίγο παραπάνω χρόνο με το αγαπημένο του πρόσωπο -εσάς.

Ακολουθήστε, λοιπόν, τα παρακάτω βήματα και να είστε σίγουροι ότι τον γλυκό και αδιάκοπο βραδινό ύπνο (για όλους!) τον έχετε στο τσεπάκι σας.

Ορίστε μια ώρα έναρξης

Στην ιδανικότερη περίπτωση η ρουτίνα του ύπνου ξεκινάει λίγο μετά το βραδινό σας, περίπου στις 20.00- 21.00. Όποια ώρα κι αν επιλέξετε, βεβαιωθείτε ότι ταιριάζει τόσο σε εσάς, όσο και στις ανάγκες και το πρόγραμμα του μωρού σας, και στη συνέχεια τηρήστε την αυστηρά καθημερινά. Μια ρουτίνα ύπνου θα είναι πολύ πιο αποτελεσματική αν είναι συνεπής κάθε μέρα, γιατί θα ρυθμίσει το εσωτερικό ρολόι του σώματος του μωρού σας για να αρχίσει να ηρεμεί και να γαληνεύει για τον βραδινό του ύπνο.

Κάντε ένα χαλαρωτικό μπάνιο

Τα μωρά λατρεύουν το νερό. Βρίσκονται άλλωστε στο φυσικό τους περιβάλλον. Το καλό μπάνιο αποτελεί το θεμέλιο λίθο, χωρίς καμία δόση υπερβολής, για έναν γαλήνιο και ήρεμο ύπνο μετέπειτα. Βεβαιωθείτε, λοιπόν, ότι το νερό είναι χλιαρό και χρησιμοποιήστε εξειδικευμένα προϊόντα για το βρεφικό δέρμα, απόλυτα ασφαλή στη χρήση ακόμη κι από την πρώτη μέρα γέννησης του μωρού σας.

Πολύ σημαντικό για την διάρκεια της ρουτίνας του μπάνιου του μωρού σας να του μιλάτε γλυκά και να του τραγουδάτε, έτσι ώστε η καθημερινή αυτή διαδικασία να αποτελεί μία από τις πιο ευχάριστες στιγμές της ημέρας του.

Κάντε του ένα απολαυστικό μασάζ

Τα οφέλη της ώρας του μασάζ για το μωρό σας είναι πολλά. Αρχικά, το μεταξύ σας δέσιμο με την σωματική επαφή αποτελεί μια φανταστική εμπειρία, και για τις δύο πλευρές, και κυρίως για τους μπαμπάδες ή τις μαμάδες που δεν κατάφεραν να θηλάσουν. Επιπλέον, έχει αποδειχθεί ότι το μασάζ τα κάνει να νιώθουν πιο χαλαρά, κάτι που είναι ιδανικό για τον επιθυμητό καλό ύπνο μετέπειτα.

Έτσι, μετά το μπάνιο του, τοποθετήστε το μωρό σας σε μια στεγνή και ζεστή πετσέτα στην αλλαξιέρα του και κάντε του απαλό μασάζ σε όλο το σωματάκι του, πάντα με την βοήθεια των κατάλληλων προϊόντων.

Η ώρα του φαγητού

Αν και μοιάζει το προφανές, είναι σημαντικό να γνωρίζουν οι νέοι γονείς ότι ένα μωρό που ολοκληρώνει την ημέρα του με ένα πλήρες γεύμα έχει περισσότερες πιθανότητες να κοιμηθεί καλά το βράδυ. Έτσι, μόλις το ντύσετε μετά το μπανάκι και το μασάζ του αφιερώστε του τον χρόνο που χρειάζεται για να πιει το γάλα του. Είτε μέσω θηλασμού, είτε μέσω φόρμουλας. Πριν το βάλετε για ύπνο βεβαιωθείτε ότι έχει ρευτεί, καθώς ένα μωράκι με αέρα στο στομαχάκι του θα δυσκολευτεί να απολαύσει τον ύπνο του και έτσι θα αναστατώσει και εσάς κατά την διάρκεια της νύχτας.

Μοιραστείτε ιστορίες και αγκαλιές

Δεν είναι ποτέ πολύ νωρίς για να διαβάσετε στο μωρό σας ένα παραμύθι. Πόσο μάλλον όταν αυτό έχει γίνει παιδί και καταλαβαίνει ακριβώς όλες τις ιστορίες που του διηγείστε. Ακόμα και τα νεογέννητα, λοιπόν, λατρεύουν να ακούνε τον ήχο της φωνής σας και μια ιστορία λίγο πριν τον ύπνο είναι η τέλεια επιλογή για να τους βοηθήσει να τελειώσουν την ημέρα τους με τον πιο γλυκό τρόπο -ανεξάρτητα από το πόσο χρονών είναι το παιδί σας.

Κατά την διάρκεια του ταΐσματος, λοιπόν, ή λίγο μετά είναι η κατάλληλη στιγμή για να τα αγκαλιάσετε και να τους διαβάσετε μια ιστορία -στα μεγαλύτερα παιδιά γιατί όχι την αγαπημένη τους.

Δημιουργήστε την σωστή ατμόσφαιρα

Μόλις έρθει η ώρα να βάλετε το μωρό σας στο κρεβάτι του χαμηλώστε τα φώτα και βάλτε απαλή μουσική. Ο τέλειος συνδυασμός για να το στείλετε στην… ονειροχώρα! Πείτε του την πιο γλυκιά καληνύχτα με ένα δικό σας νανούρισμα ή δοκιμάστε μια χαλαρωτική, νυχτερινή μουσική και αφήστε το να παραδοθεί στη γαλήνια αγκαλιά του Μορφέα.

Πηγή

Leave a Reply