Επικαιρότητα

Η Γεωργία διαμαρτύρεται κατά των βασανιστηρίων στις φυλακές δείτε βίντεο

Ο Πρόεδρος της Γεωργίας Μιχαήλ Σαακασβίλι χαρακτήρισε ως «μανιακούς» τους υπαλλήλους της φυλακής στην Τιφλίδα, οι οποίοι χλεύαζαν τους κρατούμενους. Η προβολή του βίντεο με σκηνές βασανιστηρίων έχει ήδη προκαλέσει μαζικές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας στη Γεωργία.

Η αντιπολίτευση απαιτεί από τις αρχές να τιμωρήσουν τους υπεύθυνους. Οι τοπικές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων βεβαιώνουν ότι ο αρχηγός του κράτους δεν μπορούσε παρά να ξέρει τι συμβαίνει στις φυλακές.

Στο βίντεο, που γυρίστηκε με κρυφή κάμερα σε μια φυλακή της Τιφλίδας, δύο υπάλληλοι βασανίζουν έναν κρατούμενο, τον κακοποιούν και τον βιάζουν με ραβδιά. Το σποτ αυτό προβλήθηκε από τηλεοπτικά κανάλια και προκάλεσε μαζικές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας σε ολόκληρη τη χώρα. Η επικεφαλής του σωφρονιστικού συστήματος της Γεωργίας Χατούνα Καλμαχελίντζε παραιτήθηκε, λέγοντας ότι δεν ήξερε τίποτα για ό,τι συμβαίνει στις φυλακές και ότι το βίντεο της προκάλεσε σοκ. Ο Πρόεδρος Σαακασβίλι δήλωσε ότι δεν έχει καμιά σχέση με ό,τι συνέβηκε και απαίτησε να τιμωρηθούν οι ένοχοι.

Η γεωργιανή αντιπολίτευση δεν πιστεύει ούτε τον πρόεδρο, ούτε και την πρώην τώρα υπουργό, αλλά οι εκπρόσωποί της αρνιούνται να σχολιάσουν δημόσια το τι συμβαίνει. Οι άνθρωποι φοβούνται,- είπε στο ΡΣ «Η Φωνή της Ρωσίας» ο επικεφαλής του Ιδρύματος Ενότητας του Ρωσικού και του Γεωργιανού λαού Νικολάι Χομερίκι. Η Αστυνομία, όπως είπε, πάντα καταδίωκε σκληρά την αντιπολίτευση και η κατάσταση τις παραμονές των εκλογών στη χώρα, έγινε ακόμη χειρότερη, ιδιαίτερα στις φυλακές, όπου πολλοί από τους κρατούμενους είναι ακριβώς εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης.

  • Αυτό που έδειξαν, εκείνη η ανομία απέναντι στους πολιτικούς κρατούμενους και γενικά στις φυλακές – είναι καθημερινή πρακτική εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα. Η Γεωργία ουσιαστικά βρίσκεται σχεδόν στην πρώτη θέση στην Ευρώπη και κάπου στην τρίτη θέση στον κόσμου ως προς τον αριθμό των κρατουμένων ανά χίλιους κατοίκους. Θα πρέπει να είμαστε ευγνώμονες σε όσους κατάφεραν να το αποτυπώσουν αυτό στην ταινία και να το δημοσιοποιήσουν. Ο Σαακασβίλι προσπαθεί τώρα να αποδείξει ότι δήθεν δεν ήξερε τίποτε τέτοιο. Μα, αυτό είναι απλώς γελοίο. Όλα, όσα συμβαίνουν στη Γεωργία, μαζί και στις φυλακές, συμβαίνουν με την έγκρισή του.

Στις 19 Σεπεμτεμβρίου, εκτός από την Τιφλίδα, μαζικές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά των βασανιστηρίων στις φυλακές έγιναν και σε έξι άλλες πόλεις της Γεωργίας. Οι εκπρόσωποι της γεωργιανής αντιπολίτευσης προειδοποιούν ότι οι ειρηνικές διαδηλώσεις θα συνεχιστούν τις προσεχείς μέρες – μάλιστα, αυτή τη φορά σε ολόκληρη τη χώρα. Ως τις βουλευτικές εκλογές στη Γεωργία, μένουν λιγότερο από δύο εβδομάδες.

 


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Close