Στα δικαστήρια θα προσφύγουν τα διάσημα αμερικανικά πανεπιστήμια Harvard και MIT, που στρέφονται κατά του Τραμπ, μετά τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης που ουσιαστικά οδηγούν στην απέλαση ξένων φοιτητών που φοιτούν σε αμερικανικά πανεπιστήμια.

Τα δύο πανεπιστήμια θα ζητήσουν περιοριστικά μέτρα, με στόχο να εμποδίσουν την κυβέρνηση να αλλάξει τις οδηγίες για τη χορήγηση φοιτητικής βίζας. Η αντίδραση των πανεπιστημίων έρχεται μετά τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης Τραμπ ότι δεν θα επιτρέψει σε ξένους φοιτητές να παραμείνουν στις ΗΠΑ, εάν τα πανεπιστήμια στα οποία φοιτούν παραδίδουν μαθήματα αποκλειστικά μέσω διαδικτύου, στο πλαίσιο των μέτρων προστασίας για τον κορωνοϊό.

«Η αμερικανική κυβέρνηση δεν θα χορηγεί βίζες σε φοιτητές εγγεγραμμένους σε προγράμματα (σπουδών) που γίνονται εξ ολοκλήρου μέσω διαδικτύου και η συνοριοφυλακή δεν θα τους επιτρέπει την είσοδο στην επικράτεια», ανέφερε η ομοσπονδιακή αστυνομική υπηρεσία ICE, με αρμοδιότητα τη μετανάστευση και τα τελωνεία.

Μάλιστα, η υπηρεσία ανακοίνωσε ότι οι φοιτητές που βρίσκονται ήδη στις ΗΠΑ θα πρέπει είτε να εγκαταλείψουν τη χώρα, είτε να πάρουν μετεγγραφή σε σχολή όπου τα μαθήματα παραδίδονται με φυσική παρουσία, για να διατηρήσουν το καθεστώς νόμιμης παραμονής. Διαφορετικά ρισκάρουν με απέλαση.


Την ίδια ώρα, όταν τα πανεπιστήμια επιλέγουν «υβριδικό» μοντέλο λειτουργίας, οι ξένοι σπουδαστές θα πρέπει να εγγράφονται στον μέγιστο αριθμό μαθημάτων που παραδίδονται με φυσική παρουσία, για να διασφαλίσουν το δικαίωμα νόμιμης παραμονής. Αυτό δεν αφορά όσους σπουδάζουν αγγλικά ή παρακολουθούν προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης.

Περίπου 1,2 εκατομμύρια φοιτητές διέθεταν τέτοια βίζα

Το μέτρο αφορά τις βίζες F1 (ακαδημαϊκές σπουδές) και M1 (επαγγελματική κατάρτιση). Περίπου 1,2 εκατ. φοιτητές και σπουδαστές διέθεταν τέτοιες βίζες τον Μάρτιο, στην πλειονότητά τους Ασιάτες (υπήκοοι Κίνας, Ινδίας, Νότιας Κορέας), σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.

Όπως και η υπόλοιπη χώρα, τα αμερικανικά πανεπιστήμια, το 5,5% των φοιτητών στα οποία κατά μέσον όρο είναι υπήκοοι ξένων χωρών και οι σχολές τους εξαρτώνται κατά πολύ από τα δίδακτρα που καταβάλλουν, έκλεισαν τον Μάρτιο και κλίνουν προς τις παραδόσεις μαθημάτων μέσω Διαδικτύου, για να αποτραπεί η εξάπλωση της πανδημίας.

Την ίδια ώρα, το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια και το Χάρβαρντ ανακοίνωσαν ότι τα μαθήματα θα παραδίδονται 100% ψηφιακά το προσεχές εξάμηνο, ακόμα και στους φοιτητές που ζουν στις πανεπιστημιουπόλεις τους ή σε φοιτητικές εστίες τους.