Επικαιρότητα

Γεγονός ο «γάμος» Εθνικής – Eurobank

Ο «γάμος» της Εθνικής Τράπεζας με τη Eurobank είναι πλέον γεγονός. Η πρώτη εξαγοράζει τη δεύτερη και έτσι δημιουργείται μία τράπεζα – γίγας για τα ελληνικά δεδομένα.Την υποβολή προαιρετικής δημόσιας πρότασης για την απόκτηση όλων των κοινών ονομαστικών μετοχών της Eurobank ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Παρασκευής η Εθνική Τράπεζα.
Η ΕΤΕ, σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση, προσφέρει ως αντάλλαγμα νέες κοινές ονομαστικές μετοχές με νέα ονομαστική αξία 1 ευρώ ανά μετοχή, με σχέση 58 νέες μετοχές, έναντι κάθε 100 μετοχών της Eurobank. «Εφόσον επιτευχθεί η απόκτηση του συνόλου των μετοχών της Eurobank, οι νυν μέτοχοι της ΕΤΕ και οι νυν μέτοχοι της Eurobank θα εκπροσωπούνται στο νέο μετοχικό κεφάλαιο της ΕΤΕ κατά 75% και 25% αντίστοιχα», σημειώνει.
Από το απόγευμα τα διοικητικά συμβούλια ενέκριναν το «γάμο» που δημιουργεί μία υπερτράπεζα, που θα αποτελεί έναν ισχυρό κρατικό πυλώνα, στην Ελλάδα, αλλά και έναν ισχυρό τραπεζικό «παίκτη» στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, με παρουσία σε 12 χώρες.
Οι διοικήσεις των δυο τραπεζών βρίσκονταν σε διαρκή επικοινωνία, το τελευταίο διάστημα. Η «ένωση» τους είχε κριθεί και από τις δύο πλευρές ως η βέλτιστη λύση, ενώ μαζί μπορούν να διεκδικήσουν την απόκτηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου στο οποίο κατέχουν ποσοστό πάνω από 6% εκάστη, συνολικά δηλαδή περί το 13%.
Οι εξελίξεις επιταχύνθηκαν μετά την επιλογή της Alpha Bank από την Credit Agricole για την Εμπορική. Μάλιστα το deal έχει τις «ευχές» τόσο από το Μέγαρο Μαξίμου, όσο και την Τράπεζα Ελλάδος.
Με το νέο σχήμα αλλάζει εκ βάθρων ο τραπεζικός χάρτης της χώρας, καθώς πλέον δημιουργούνται τρεις ισχυροί τραπεζικοί όμιλοι: Ο Όμιλος της Alpha με την Εμπορική, ο όμιλος της Πειραιώς με την Αγροτική, που σύντομα αναμένεται να βάλει κάτω από την ομπρέλα του και την Γενική Τράπεζα.
Μάλιστα για την εξαγορά της Γενικής -που την κατέχει κατά 100% η Societe Generale-, από την Πειραιώς αναμένονται επίσημες ανακοινώσεις μέχρι το τέλος του μήνα.
Η συγχώνευση των δύο τραπεζών θα δημιουργήσει ένα πιστωτικό ίδρυμα με συνολικό ενεργητικό 177,7 δισ ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία Μαρτίου 2012, χορηγήσεις 109,7 δισ. ευρώ και καταθέσεις στα 87,9δις ευρώ. Η νέα τράπεζα θα έχει στην Ελλάδα δίκτυο 944 καταστημάτων με 18.835 εργαζόμενους σύμφωνα με στοιχεία 2011.
Σημειώνουμε επίσης ότι η έκθεση της κάθε μιας στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αντιστοιχεί σε εγγυήσεις ύψους 7,4 δισ. ευρώ για την Εθνική και 4,2 δισ. για την Eurobank.
Το πρώτο βήμα για την δημιουργία της υπερτράπεζας είναι η «ένωση» Εθνικής και Eurobank και το δεύτερο βήμα η απόκτηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, στο οποίο οι δύο τράπεζες διαθέτουν από περίπου 6,5 (εκάστη).
Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες αναφέρουν ότι τόσο η Εθνική όσο και η Eurobank ξεκαθάρισαν προς το υπουργείο Οικονομικών ότι δεν προτίθενται να μπουν σε μάχη διεκδίκησης, εάν το ΤΤ δεν ανακεφαλαιοποιηθεί με κάποιο τρόπο πριν την πώλησή του. Οπότε οι εξελίξεις στο μέτωπο του ΤΤ θα υπάρξουν αφού οριστικοποιηθεί η εκταμίευση της δόσης των 31,5δις ευρώ.
Οπως είναι γνωστό στόχος της κυβέρνησης είναι η πλήρης ιδιωτικοποίηση του ΤΤ, στο οποίο το ελληνικό δημόσιο κατέχει ποσοστό 44,5% συμπεριλαμβανομένου και του ποσοστού 10% που έχουν τα ΕΛΤΑ. Επίσης σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες η τρόικα επιμένει να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες ιδιωτικοποίησης του ΤΤ, και ακόμα θεωρεί ότι δεν είναι βιώσιμο και για αυτό θα πρέπει να «σπάσει» στα δύο, δηλαδή σε καλή και κακή τράπεζα.
Σύμφωνα με πληροφορίες στο νέο σχήμα ενδεχομένως να περιληφθεί και το τραπεζικό κομμάτι του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων. Ωστόσο για να συμβεί αυτό θα πρέπει να προηγηθεί η διάσπαση του οργανισμού με σκοπό να πωληθούν οι τραπεζικές δραστηριότητες, όπως είναι και το σχέδιο της κυβέρνησης.
Πηγή: Ημερησία

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Close