Έως και σε 10 δόσεις η παρακράτηση των αναδρομικών στις συντάξεις

0

Μέχρι το 10% της επικουρικής σύνταξης θα μπορεί να φτάσει η παρακράτηση των αναδρομικών ποσών που δεν κόπηκαν το τρίμηνο Ιουνίου – Αυγούστου, σύμφωνα με το τελευταίο σχεδιασμό της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Γ. Κατρούγκαλου.

Εντός της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να κατατεθεί νομοθετική διάταξη που θα ορίζει το πλαφόν παρακράτησης αναδρομικών ποσών στο 10% επί της καταβαλλόμενης σύνταξης σε σχέδιο νόμου για την Κοινωνική Οικονομία. Δηλαδή εάν ένας συνταξιούχος λάμβανε 200 ευρώ επικουρική σύνταξη και μετά την μείωση πήρε 100 ευρώ, η παρακράτηση τον επόμενο μήνα δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 10 ευρώ.

Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας ανέκρουσε πρύμναν από τον αρχικό της σχεδιασμό να παρακρατηθούν τα ποσά σε τρεις ισόποσες δόσεις έως το τέλος του έτους, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης περισσότεροι από 60.000 συνταξιούχοι θα λάμβαναν μηδενική επικουρική σύνταξη το επόμενο τρίμηνο. Η αλλαγή αυτή θα αυξήσει τις δόσεις παρακράτησης των αναδρομικών, φτάνοντας τις μέχρι και 10, με αποτέλεσμα το ΕΤΕΑ να βρεθεί εμφανίσει έλλειμμα έως το τέλος του έτους περίπου 25-30 εκατ. ευρώ.

Η πρόθεση της κυβέρνησης θα πρέπει να τεθεί επί τάπητος κατά την διάρκεια των συναντήσεων με τους δανειστές, οι οποίοι αναμένεται να ζητήσουν για άλλη μια φορά την τήρηση του νόμου που προβλέπει ότι το ΕΤΕΑ δεν μπορεί να χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό και τα ελλείμματά του πρέπει να καλύπτονται είτε μέσω της περικοπής συντάξεων, είτε μέσω της χρήσης των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων.

Να σημειωθεί ότι τις επόμενες πληρωμές που θα πραγματοποιηθούν στις 4 Οκτωβρίου παράλληλα με την πρώτη δόση της επιστροφής αναδρομικών, θα εφαρμοστεί και το τρίτο και τελευταίο (τουλάχιστον για το 2016) πακέτο περικοπών καθώς θα επαναπροσδιοριστούν παροχές συνταξιούχων που προέρχονται από πρατήρια υγρών καυσίμων (ΤΕΑΠΥΚ), τομείς επικουρικής ασφάλισης Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων, Συμβολαιογράφων και Δικηγόρων (ΕΤΑΑ), τον Τομέα Επικουρικής Ασϕάλισης Τεχνικών Τύπου (Ε.Τ.Α.Π.-Μ.Μ.Ε.), τους συνταξιούχους Εμπορικής Τράπεζας (ΤΕΑΠΕΤΕ) και τους συνταξιούχους της πρώην χωροφυλακής (ΤΕΑΕΧ).

Εντωμεταξύ, με εγκύκλιο του υπουργείο Εργασίας καθορίζεται το ύψος των μειώσεων που θα επιβληθούν, από τον Οκτώβριο, σε πρώην τραπεζοϋπαλλήλους – δικαιούχους προσυνταξιοδοτικών παροχών. Συγκεκριμένα, προβλέπεται μέγιστη μείωση της τάξης του 21% ενώ ορίζεται ότι καμία σύνταξη δεν θα πέσει κάτω από τα 620 ευρώ μεικτά. Η εγκύκλιος αφορά την αναπροσαρμογή των προσυνταξιοδοτικών παροχών 11.000 πρώην Τραπεζοϋπαλλήλων της Εμπορικής, της πρώην Πίστεως (νυν Alpha) και της Αττικής Τράπεζας που έχουν ανοίξει την πόρτα της εξόδου με το προσυνταξιοδοτικό καθεστώς του ΕΤΑΤ αλλά και ασφαλισμένους που βρίσκονται κοντά στη σύνταξη.

Πηγη

Απάντηση