Νέες προσπάθειες προκειμένου να επαναρχίσουν οι διαβουλεύσεις για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, στο πλαίσιο πάντα των Ηνωμένων Εθνών, ώστε να βρεθεί μία κοινή λύση που να σέβεται τις ευαισθησίες των δύο λαών, καταβάλει η Αθήνα. Την περασμένη Πέμπτη ο υπουργός Εξωτερικών απέστειλε επιστολή προς τον σκοπιανό ομόλογό του και του προτείνει να υπάρξει ένα μνημόνιο καλής συνεργασίας και γειτονίας.

Ερώτηση προς τον υπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Αβραμόπουλο για τις νέες συζητήσεις με την ΠΓΔΜ κατέθεσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και τομεάρχης Εξωτερικών των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Τέρενς Κουίκ. Ο κ. Κουίκ κάνει λόγο για «απόλυτη συσκότιση και την απουσία ουσιαστικής ενημέρωσης» της Βουλής και των Κομμάτων της χώρας, για τις διαπραγματεύσεις μεταξύ του Αντώνη Σαμαρά και του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, σχετικά με το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων.

«Κύριε Υπουργέ, ως γνωστόν το τελευταίο διάστημα υπάρχει μια έντονη κινητικότητα τόσο σε διμερές όσο και σε διεθνές επίπεδο για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων», αναφέρει ο τομεάρχης Εξωτερικών των Ανεξάρτητων Ελλήνων, και συνεχίζει:» Ήδη έχουν πραγματοποιηθεί πολλές συζητήσεις υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ και έχουμε πληροφορηθεί διάφορες εκδοχές. Στα πλαίσια των διαπραγματεύσεων ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ έχει συνομιλήσει για το θέμα αυτό με τον Έλληνα Πρωθυπουργό και υπάρχει η πρόθεση να φθάσουμε σε μία οριστική λύση.

Πρόσφατα ο Πρόεδρος της Π.Γ.Δ.Μ. δήλωσε: «Εμείς, ως χώρα δεν μπορούμε να περιμένουμε άλλα 19 χρόνια και να φθειρόμαστε σε μία ανορθολογική διένεξη που είναι μοναδική στην ιστορία του ΟΗΕ».

Αυτή η δήλωση πρέπει να μας ξενίζει και να μας προβληματίζει, πλην όμως παρατηρούμε ότι η ελληνική πλευρά δεν αντέδρασε καθόλου, κάτι που δείχνει αποδοχή των θέσεων της Σκοπιανής πλευράς. Είναι πλέον δεδομένο ότι η πίεση των ξένων παραγόντων προς την Ελλάδα θα ενταθεί το επόμενο διάστημα, για επίλυση – όπως τους βολεύει – της μακροχρόνιας αυτής εκκρεμότητας.

Ο λόγος είναι προφανής: Το 2014 το ΝΑΤΟ σχεδιάζει να εντάξει νέα μέλη στη Συμμαχία, μεταξύ των οποίων και τα Σκόπια και θέλει πάση θυσία να έχει τελειώσει το θέμα αυτό μέχρι τότε. Ωστόσο ο Πρωθυπουργός της Π.Γ.Δ.Μ. Νίκολα Γκρούεφσκι, μιλώντας από το βήμα της Βουλής της χώρας του, αναφέρθηκε, προς μεγάλη μας έκπληξη, σε ανταλλαγή επιστολών με τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Ειδικότερα αυτός επιβεβαίωσε ότι απέστειλε στον Έλληνα Πρωθυπουργό επιστολή με ημερομηνία 31-7-2012 και ο Αντώνης Σαμαράς απάντησε στις 4-9-2012. Αμφότερες οι επιστολές θεωρούνται απόρρητες για την ελληνική πλευρά, ενώ ο Σκοπιανός Πρωθυπουργός τόνισε για το ίδιο θέμα: «Οποιοσδήποτε διαβάσει την επιστολή Σαμαρά θα καταλάβει απόλυτα ποια είναι η βούληση της άλλης πλευράς».

Έτσι από τη μια η Σκοπιανή πλευρά γνωρίζει πολύ καλά τις προθέσεις της Ελλάδος και προετοιμάζεται ανάλογα αλλά από την άλλη η Βουλή των Ελλήνων, τα πολιτικά κόμματα, οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου και ο ελληνικός λαός βρίσκονται στο σκοτάδι αγνοώντας πλήρως τους στόχους, τις επιδιώξεις και τις πιθανές δεσμεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης και προσωπικά του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά έναντι της άλλης πλευράς αλλά και της διεθνούς κοινότητας.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1) Ποια ονομασία δέχεται τώρα η ελληνική πλευρά για τη γείτονα χώρα;

2)Σκοπεύετε να παραμείνετε αταλάντευτοι και προσηλωμένοι στις πάγιες θέσεις μας, για τις οποίες μάλιστα το 1993 ο κ. Σαμαράς γκρέμισε τη κυβέρνηση της παράταξής του ή σκέφτεστε να αλλάξετε στάση και πολιτική και να δεχθείτε άλλη ονομασία;

3) Προτίθεται η ελληνική κυβέρνηση να συγκαλέσει το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών, για να έχει ο Πρωθυπουργός της χώρας μια νωπή συναίνεση του πολιτικού κόσμου γύρω από το θέμα της ονομασίας;

4) Έχετε σκοπό να ενημερώσετε το Ελληνικό Κοινοβούλιο για το περιεχόμενο των δύο ως άνω αναφερομένων επιστολών ή θα επιδιώξετε να κλείσετε το θέμα χωρίς καμία απολύτως προγενέστερη ενημέρωσή μας;» καταλήγει στην ερώτησή του ο κ  Κουίκ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here