Ερχεται ο Σουλτανος

0

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Χακάν Τσαβούσογλου, επιβεβαίωσε την επίσκεψη του Προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα τις επόμενες ημέρες.

Θα είναι όπως είπε ο πρώτος Πρόεδρος της Τουρκίας που επισκέπτεται την Ελλάδα μετά από 65 χρόνια.

Χωρίς να δώσει ημερομηνία, ο Τσαβούσογλου, είπε ότι η επίσκεψη θα γίνει τις επόμενες ημέρες. Πάντως η επίσκεψη τοποθετείται έως το τέλος Νοεμβρίου.

Μεταξύ άλλων όπως είπε θα συζητηθούν έργα όπως η ακτοπλοική σύνδεση μεταξύ Σμύρνης – Θεσσαλονίκης, η σιδηροδρομική σύνδεση μεταξύ Κωνσταντινούπολης και Θεσσαλονίκης αλλά και η κατασκευή γέφυρας στα τελωνεία των Κήπων και στα Ύψαλα.

Η επίσκεψη του Ερντογάν στην Ελλάδα σύμφωνα με τον Τσαβούσογλου θα βελτιώσει τις σχέσεις μεταξύ των δυο χωρών.

«Δεν μπορούμε να αλλάξουμε το γεγονός ότι η Ελλάδα και η Τουρκία είναι γείτονες», είπε ο Τσαβούσογλου.

Από την επίσκεψη του Ερντογάν στην Ελλάδα το 2010 ως πρωθυπουργός με την σύζυγό του Εμινέ

Και έδωσε έμφαση στην αναγκαιότητα συνεργασιών που θα βοηθήσουν και τις δυο χώρες να δυναμώσουν τις σχέσεις τους και μέσα από τις σχέσει καλής γειτονίας να ανεβάσουν το βιοτικό επίπεδο των δυο λαών.

Ο Τσαβούσογλου ανακοίνωσε ακόμα ότι τον Φεβρουάριο θα γίνει στην Θεσσαλονίκη σε ανώτατο επίπεδο συνάντηση για την Στρατηγική Συνεργασία των δυο χωρών.

Τζελάλ Μπαγιάρ: Ο τελευταίος Πρόεδρος της Τουρκίας που επισκέφθηκε την Ελλάδα

Ο τελευταίος τούρκος Πρόεδρος που επισκέφθηκε την Ελλάδα πριν από 65 χρόνια ήταν ο Τζελάλ Μπαγιάρ το 1952. Ο Μπαγιάρ, ήταν Πρόεδρος της Τουρκίας από το 1950 έως το 1960.

Θεωρείται μια θρυλική μορφή της τουρκικής πολιτικής σκηνής. Το 1937 διαδέχθηκε τον Ινονού ως αναπληρωτής πρωθυπουργός και αργότερα ως οριστικός. Το 1938, μετά τον θάνατο του Κεμάλ Ατατούρκ ο Ινονού ανέλαβε Πρόεδρος Δημοκρατίας και ο Μπαγιάρ ανέλαβε τον σχηματισμό νέας Κυβέρνησης με την οποία και κυβέρνησε την Χώρα μέχρι το 1939. Από τότε διατήρησε μόνο την βουλευτική του ιδιότητα μέχρι το 1945, οπότε και τέθηκε επικεφαλής τεσσάρων βουλευτών που υπέγραψαν δήλωση η οποία και υπήρξε η απαρχή της δημοκρατικής κίνησης από την οποία και οδηγήθηκε η χώρα στις εκλογές, στις 14 Μαΐου του 1950.

Όμως, μετά τη δήλωση εκείνη, η οποία και προκάλεσε βίαιες συζητήσεις στην Εθνοσυνέλευση, ο Μπαγιάρ και οι οπαδοί του εγκατέλειψαν το Λαϊκό Κόμμα που ανήκαν μέχρι τότε και δημιούργησαν το «Δημοκρατικό Κόμμα». Στις εκλογές εκείνες του 1950 το Δημοκρατικό Κόμμα υπερίσχυσε με συντριπτική πλειοψηφία και ο Τζελάλ Μπαγιάρ εκλέχθηκε Πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας αναθέτοντας την Πρωθυπουργία στον Αντνάν Μεντερές. Την θέση του Προέδρου Δημοκρατίας διατήρησε μέχρι το 1960. Καταδικάστηκε σε θάνατο το 1961, αλλά η ποινή του μετατράπηκε εξαιτίας της ηλικίας του. Αφέθηκε ελεύθερος με τη γενική αμνηστία του 1966. Πέθανε στην Κωνσταντινούπολη, σε ηλικία 103 ετών, το 1986.

Leave a Reply